«Схеми» повідомили, що Управління держохорони систематично фотографує журналістів програми під час роботи

«Схеми» повідомили, що Управління держохорони систематично фотографує журналістів програми під час роботи

18 Червня 2021
2568

«Схеми» повідомили, що Управління держохорони систематично фотографує журналістів програми під час роботи

2568
Представники УДО та Офісу президента кажуть, що така зйомка є законною. Однак медіаюристи вбачають у цих діях спроби тиску.
«Схеми» повідомили, що Управління держохорони систематично фотографує журналістів програми під час роботи
«Схеми» повідомили, що Управління держохорони систематично фотографує журналістів програми під час роботи

Журналісти програми розслідувань «Схеми» 17 червня повідомили, що працівники Управління державної охорони України систематично фіксують на фото знімальну групу проєкту під час роботи – виконання редакційних завдань.

Зокрема, журналіст Михайло Ткач близько року тому почав помічати працівників УДО, які «регулярно здійснюють фотофіксацію місця перебування автомобіля знімальної групи» біля Офісу президента та в місцях проїзду кортежу президента.

«Це відбувається ледь не кожного разу, коли знімальна група "Схем" приїжджає на зйомку до Офісу президента. При цьому "Схеми" завжди пересуваються на одних і тих самих автівках. Номери й моделі редакційних автомобілів журналістів-розслідувачів, зокрема, "Схем" добре відомі працівникам, які забезпечують охорону перших осіб держави – це підтверджують одразу декілька джерел, що працюють у системі державної безпеки. Адже машини журналістів, які висвітлюють роботу влади, часто перебувають у зоні охоронних заходів. Навіщо регулярно фіксувати місця перебування працівників ЗМІ? Де ця межа – між безпековими заходами задля охорони першої особи держави і спробою зупинити журналістів?» – йдеться в повідомленні.

Журналісти розповіли, що декілька разів підходили до працівників УДО і намагались отримати коментар щодо причин фотофіксації. Військовослужбовці УДО, кажуть «Схеми», здебільшого відмовлялись відповідати: «Один із них заявив, що він «фотографував архітектуру». Інший сказав, що він «приватна особа», після чого зайшов через пропускний пункт на закриту територію Офісу президента. Ще один чоловік підтвердив, що є співробітником УДО, але відмовився повідомляти деталі».

Управління держохорони не заперечило, що зняті журналістами особи є працівниками управління, однак не відповіло, чи існує окрема вказівка фіксувати місця перебування знімальної групи «Схем». «Військовослужбовці УДО України мають право проводити кіно-, фотозйомку, аудіо- та відеозапис під час проведення охоронних заходів у місцях тимчасового перебування посадових осіб, щодо яких здійснюється державна охорона. Зазначаємо, що УДО України здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства України, в межах покладених завдань та наданих повноважень», – повідомили в УДО редакції проєкту.

Офісі президента теж повідомив «Схемам» «про закріплене законом право співробітників УДО проводити зйомку, а також про відповідність їхніх дій покладеним завданням і відповідним повноваженням».

Ексначальник відділення особистої охорони президента Леоніда Кравчука Віктор Паливода підтвердив редакції, що, за законом, перед УДО могли поставити таке завдання.  

«Закон дозволяє співробітникам УДО вести кіно-, фотозйомку, аудіо- і відеозапис на об’єктах, які вони охороняють. А мета цього зрозуміла – це забезпечити нормальне функціонування органів державної влади і управління. Зокрема, і президента України. Як? Це вже визначається внутрішніми інструкціями. Можливо, є ознаки якісь, які мають привернути увагу, а можливо, це чиясь вказівка, побудована на підставі зловживання. Причина зловживання може бути різна. І ці співробітники, якщо вони дійсно співробітники державної охорони, можуть виконувати вказівку, яку їм ніхто не пояснює, чого саме так, чого саме це авто треба знімати. Вони, може, вашого колегу Ткача і не бачили ніколи по телебаченню, і не цікавить він їх. Але їм поставлено завдання. Є авто з такими номерами – знімати», – пояснив він.  

Медіаюристка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко вбачає в цих діях військовослужбовців ознаки тиску на журналістів.

«На відеоматеріалах видно, що як тільки з’являється машина, на якій приїжджають журналісти "Радіо Свобода", одразу їх автомобіль починають фотографувати. Причому це не одна людина, це декілька осіб. Тобто, ми можемо говорити про певну систему. Оскільки є така система, це дійсно може викликати занепокоєння у журналістів. Будь-який тиск поганий тим, що це відбиває охоту проводити такі складні і резонансні розслідування. Це означає, що суспільство просто не отримає цієї важливої інформації, не буде знати про всі ці таємні зустрічі тощо, і владі вдасться приховати те, що вона хоче приховати», – сказала вона.

З нею погоджується й медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко.

«Те, що вони фотографують, – виглядає доволі демонстративно. Мені воно найбільш імовірно виглядає, що це такий певний психологічний вплив», – зазначив він.

Як писав «Детектор медіа», 16 вересня 2017 року журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач повідомив, що в Конча-Заспі (Київська область) на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях» напали співробітники Управління державної охорони (УДО). Інцидент відбувся біля одного з ресторанів, де в цей час перебував президент Петро Порошенко та інші високопосадовці. Управління державної охорони розпочало за цим фактом службове розслідування

Начальник УДО Валерій Гелетей телефонував до Михайла Ткача і вибачався за інцидент. 20 вересня обставини і наслідки інциденту між знімальною групою програми та співробітниками УДО розглянув на своєму засіданні Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова і інформаційної політики. Присутній на засіданні начальник УДО Валерій Гелетей нагадав, що вибачився перед Ткачем, і просив не сприймати це як слабку позицію. За його словами, в УДО провели службове розслідування і з’ясували деталі інциденту.Пізінше він заявив, що вважає інцидент вичерпаним. Натомість журналісти «Схем» не вважали конфлікт вичерпаним.

Нагадаємо, у Броварах Київської областіл в ніч на 17 серпня 2020 року невідомі підпалили авто проєкту журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях», яке належить водію програми Борису Мазуру. Головна редакторка програми Наталка Седлецька вважає, що підпал пов’язаний з професійною журналістською діяльністю, яка «комусь дуже не подобається». Поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за цим фактом, подію кваліфікували як умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу. 

Тоді журналіст «Схем» Михайло Ткач розповів, що за машиною проєкту стежили працівники охорони президента. Того ж дня Управління державної охорони України заперечило, що не стежило за автомобілем програми.

26 серпня поліція затримала одного підозрюваного в підпалі та оголосила в розшук ще двох підозрюваних. 27 серпня затриманому оголосили підозру, а 28 серпня його арештували на 60 діб з можливістю вийти під заставу в розмірі 175 650 грн. Крім нього слідство шукає ще трьох осіб, причетних до підпалу, двоє з них оголошені в розшук.

У грудні 2020 року заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що Нацполіція не може встановити замовників підпалу редакційного авто програми журналістських розслідувань «Схеми», поки не затримані організатори. 

27 квітня 2021 року МВС повідомило, що справу про підпал автомобіля знімальної групи «Схем» передали до суду.

11 червня 2021 року Броварський міськрайонний суд Київської області закрив справу Кирила Баріхашвілі, обвинуваченого у підпалі авто Мазура, через порушення термінів продовження досудового розслідування. 

Фото: Схеми

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2568
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду