Олег Сенцов повідомив, що його етапують у колонію на Ямалі (ЛИСТ)

Олег Сенцов повідомив, що його етапують у колонію на Ямалі (ЛИСТ)

1 Жовтня 2017
1415
1 Жовтня 2017
10:27

Олег Сенцов повідомив, що його етапують у колонію на Ямалі (ЛИСТ)

1415
Український режисер, політв'язень в Росії Олег Сенцов надіслав листа із СІЗО Тюмені, в якому повідомив, що його етапують у виправну колонію в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Він припустив, що його переміщення з Якутська в колонію за Північне полярне коло пов’язане із акцією Pussy Riot на його підтримку та спробою міністра закордонних справ України Павла Клімкіна йому зателефонувати.
Олег Сенцов повідомив, що його етапують у колонію на Ямалі (ЛИСТ)
Олег Сенцов повідомив, що його етапують у колонію на Ямалі (ЛИСТ)

Лист опублікувала російська правозахисниця Зоя Свєтова на сайті організації «Открытая Россия».

Вона нагадала, що Олега Сенцова, який відбував 20-річний термін в колонії суворого режиму в Якутську, етапували в невідомому напрямку на початку вересня. 9 вересня засудженого знайшли в СІЗО Іркутська. З того часу ані його родина, ані адвокати нічого не знають про місцезнаходження Сенцова і не знають, куди його везуть.

Зоя Свєтова отримала поштою лист від Сенцова 29 вересня: «На останній сторінці дата - 17.09.17, м Тюмень. На конверті штамп - Тюменська область, ФКУ СІЗО-1, м. Тюмень, печатка інспектора з перевірки кореспонденції. Відправлено 21.09.17. До Москви лист йшло тиждень».

Вона відзначила, що листування із засудженим відбувається з великими труднощами, тому Олег Сенцов пише вкрай рідко.

«У мене все нормально. Їду. Вивезли різко з Якутії і везуть в Ямало-Ненецький автономний округ. А там тільки одне місце для відбування покарання - це легендарні Харпи. Як там було, і як там є, я думаю, що ти знаєш краще за мене. Нічого хорошого від цього відрядження не чекаю. Тим більше, проїхавши Іркутський і Омський централи, маю собі деяке уявлення про те, як буває погано і не тільки з розповідей. Фізично мене, звичайно, ніхто не чіпає, але ти прекрасно розумієш, що ця система може викривлено карати і знущатися, не застосовуючи грубу силу», - повідомив Олег Сенцов.

Він також написав, що пов’язує своє переміщення у колонію на Крайній Півночі із покаранням російської влади за спроби надати політв’язню підтримку.

«До речі, про добрі вчинки, які призводять до не завжди гарних результатів. Клімкін намагався до мене додзвонитися на мій день народження в липні, і приїжджали «Пуссі Райот» з Альохіною в Якутськ мене підтримати. Це дуже здорово! Але замість дзвінка мені дали чергове ШІЗО (четверте чи п'яте навіть), а потім взагалі вивезли в більш жорстке місце - Харп. Наказ про це ФСВП Росії підписав наприкінці липня. Це зовсім не означає, що не треба нічого робити», - зазначив Олег Сенцов.

Так звані «Харпи» - виправна колонія особливого режиму ІК-18 «Полярна сова» для довічно засуджених в селищі Харп (Ямало-Ненецький автономний округ РФ) з ділянками виправних колоній суворого і загального режимів. «Полярна сова» знаходиться за Північним полярним колом. В даний час в колонії утримуються близько 450 осіб. Крім колонії ІК-18, в селищі Харп знаходиться також колонія ІК-3 суворого режиму.

Публікуємо лист Олега Сенцова у тому вигляді, як він опублікований на сайті організації «Открытая Россия»:

«У меня все нормально. Еду. Вывезли резко из Якутии и везут в Ямало-Ненецкий автономный округ. А там только одно место для отбывания наказания — это легендарные Харпы. Как там было, и как там есть, я думаю, что ты знаешь лучше меня. Ничего хорошего от этой командировки не жду. Тем более, проехав иркутский и омский централы, имею себе некоторое представление о том, как бывает плохо и не только по рассказам.

Физически меня, конечно, никто не трогает, но ты прекрасно понимаешь, что эта система может извращенно наказывать и издеваться, не применяя грубую силу.

Ну да ладно, все будет хорошо!

Долго не писал, потому что как-то не было настроя совершенно. И не потому что у меня какая-то депрессия или спад духа — я этим не страдаю, даже не сомневайтесь!

Просто я вообще не общительный человек, и бывают периоды, когда я это внешнее общение минимизирую.

Якутский оперотдел, кстати, этому очень способствовал, за этот год он мне выдал на руки две открытки: одну на Новый год и вторую — на день рождения. Зато перед отъездом вернул не только коробку со старыми письмами, которые хранились все эти полтора года у них, но и под сотню новых, которые они собирали в течение года и только теперь решили отдать своих бумажных заложников. Теперь вот еду, дорогой читаю. Еще отдали с десяток книг, которые мне прислали, но только не выдавали.

Проклиная все, тащу за собой эту весьма ценную для меня литературу по этапам, но бросить жалко. Пусть мне не шлют больше книг, хорошо? А то шлют не то, что мне надо, а выбросить я не могу, поэтому раздаю по мере возможностей и таскаю с собою, но уже на пределе возможностей по транспортировке этой движимой библиотеки!

И посылок, не заказанных мне, тоже слать не надо, потому что посылка положена раз в три месяца, и я лучше напишу Наташе (сестре Олега Сенцова. — прим. "Открытой России") или еще кому-то, может, через тебя, что именно мне надо, и получу именно то. А то были ситуации, когда какая-то добрая душа сжалится над бедным политзеком и пришлет небольшую посылочку какой-нибудь бесполезной ерунды, а посылочные запасы используются и потом снова ждать три месяца, чтобы получить то, что нужно.

Я как приеду на место, напишу.

И, заканчивая насущную тему, которая, кстати, занимает достаточно большую часть жизни арестанта, попроси сестру Наташу, чтобы она мне кинула на мой тюремный счет тысяч 10 рублей. Как раз я приеду, они меня догонят.

Кстати, о добрых поступках, которые приводят к не всегда хорошим результатам.

Климкин (министр иностранных дел Украины — прим. "Открытой России") пытался до меня дозвониться на мой день рождения в июле, и приезжали "Пусси Райот" с Алехиной в Якутск меня поддержать. Это очень здорово! Но вместо звонка мне дали очередное ШИЗО (четвертое или пятое даже), а потом вообще вывезли в более жесткое место — Харп. Приказ об этом ФСИН России подписал в конце июля. Это вовсе не значит, что не надо ничего делать.

Вы там, на свободе, можете делать все, что считаете нужным в поддержку меня или других политзеков, просто знайте, что у местных правоприменителей своя логика в голове, и реагируют они зачастую вот так.

В конце концов на Северный полюс же они меня не вывезут сидеть?

В целом у меня все нормально, и я надеюсь, что я вывезу (неразборчиво — З.С.) эту поездку и пребывание в конечной точке на остатках своего здоровья. Надеюсь, что вы там тоже не будете устраивать по этому поводу истерику, потому что я сижу не один, нас много, и у меня далеко не самые худшие условия.

А так я занимаюсь тем, что и всегда: читаю, в том числе уже на английском, правлю и дополняю написанные сценарии — эту работу можно делать почти вечно, но думаю, что еще на пару сборников меня хватит, физкультурю по мере возможностей, ну и всякие мелочи.

Следил, конечно, по мере возможностей, за событиями в Украине и России. Ну ничего хорошего сказать не могу — отсюда плохо видно, возможно.

Украина тяжко, но все таки как-то царапается в нужном направлении, Россия окончательно увязла в своем тупике, и что делать дальше, никто не в курсе.

По-прежнему не сомневаюсь ни в успехе, ни в победе, ни в том, что все будет хорошо и даже очень!

На этом прощаюсь, ваш Олег Сенцов. Тюмень, 17.09.17

P.S. Сюда писать не надо, я скоро поеду дальше, раньше, чем ты даже получишь это письмо».

Нагадаємо, два роки тому, 25 серпня 2015 року,  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У лютому 2017 року стало відомо, що Росія вдруге офіційно  відмовилася  видати Україні політв’язнів Олега Сенцова й Олександа Кольченка, бо вважає їх своїми громадянами.

9 вересня правозахисники повідомили, що режисер Сенцов знаходиться в іркутському СІЗО, хоча до цього він відбував покарання у виправній колонії в Якутську. 11 вересня з'явилася інформація, що Сенцова вивезли у невідомому напрямку. 

11 вересня адвокат режисера Дмитро Дінзе повідомив, що Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) Росії не дає інформації про нинішнє місцезнаходження незаконно засудженого в Росії українця. 12 вересня стало відомо, що Олега Сенцова, незаконно засудженого і ув’язненого в Росії, етапували з іркутського СІЗО в Челябінськ.

Станом на 28 вересня місце перебування незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, якого відправили по етапу з колонії в Якутії, було ще невідоме.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1415
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду