Євродепутати вимагають звільнення політв’язнів Сущенка, Сенцова, Кольченка та інших

Євродепутати вимагають звільнення політв’язнів Сущенка, Сенцова, Кольченка та інших

25 Вересня 2017
1154
25 Вересня 2017
19:01

Євродепутати вимагають звільнення політв’язнів Сущенка, Сенцова, Кольченка та інших

1154
У зверненні групи депутатів трьох фракцій Європейського парламенту (ЄП) наголошується, що Росія й Україна повинні відновити обмін політв'язнями відповідно до Мінських домовленостей, а також забезпечити міжнародний моніторинг умов утримання та фізичного й психічного стану в'язнів.
Євродепутати вимагають звільнення політв’язнів Сущенка, Сенцова, Кольченка та інших
Євродепутати вимагають звільнення політв’язнів Сущенка, Сенцова, Кольченка та інших

Про це повідомляє «Укранформ».

Звернення євро депутатів оприлюднено  в день рішення Московського суду щодо продовження арешту для журналіста Романа Сущенка на чергові два місяці.

«Cправа Романа Сущенка, який до 30 вересня очікував на рішення суду, є одним з питань значного занепокоєння з боку депутатів Європарламенту», - зазначають депутати ЄП.

Вони звертають увагу, що за результатами досліджень міжнародних організацій справи інших українських політв'язнів, зокрема Олега Сенцова та Олександра Кольченка, також є сфабрикованими.

Європейські політики нагадують про те, що переговори між Росією та Україною у справі звільнення політв'язнів було заморожено ще наприкінці травня 2016 року.

«Відтоді жоден в'язень не був звільнений чи обміняний. Таку ситуацію ми розцінюємо як гальмування процесу реалізації Мінських домовленостей, зокрема 5-ї, 6-ї і 7-ї статей цієї угоди», - підкреслюють євродепутати.

Вони наголошують: «Звільнення Романа Сущенка дає шанс на відновлення можливих переговорів, що стосуються питань обміну, а також відновлення переговорного процесу щодо інших гуманітарних питань, передбачених Мінськими домовленостями».

Депутати Європарламенту звертають увагу на потребу «інтенсивного й детального моніторингу ситуації», що склалася навколо українських політв'язнів, зокрема приковування уваги міжнародної спільноти до «справи Сущенка».

У цьому контексті європейські політики закликають Російську Федерацію звільнити паризького кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка з Лефортовського СІЗО і дати йому можливість безпечно повернутися в Україну. Вони також наполягають на прискоренні комплексного й об'єктивного розслідування справ українських політв'язнів, а також забезпеченні належних умов для міжнародного моніторингу у місцях утримання політв'язнів, зокрема спостереження за їхнім фізичним та психічним станом. Крім того, депутати Європарламенту просять підтримати відновлення переговорів щодо реалізації 5-ї, 6-ї і 7-ї статей Мінських домовленостей під час наступного засідання Тристоронньої контактної групи.

Звернення, яке адресується зокрема генеральному секретару Ради Європи Турбйорну Ягланду, підписали євродепутати від Європейської народної партії Міхал Боні, Павел Свобода, Едуард Кукан, Карлос Коельо, Тунне Келам, Міхаель Галер, від Альянсу європейських консерваторів і реформістів — Хельга Стівенс, Марк Демесмакер, Моніка Маковей, від фракції Зелених - Ребекка Гармс.

Нагадаємо, два роки тому, 25 серпня 2015 року,  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У лютому 2017 року стало відомо, що Росія вдруге офіційно  відмовилася  видати Україні політв’язнів Олега Сенцова й Олександа Кольченка, бо вважає їх своїми громадянами.

9 вересня правозахисники повідомили, що режисер Сенцов знаходиться в іркутському СІЗО, хоча до цього він відбував покарання у виправній колонії в Якутську. 11 вересня з'явилася інформація, що Сенцова вивезли у невідомому напрямку. 11 вересня адвокат режисера Дмитро Дінзе повідомив, що Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) Росії не дає інформації про нинішнє місцезнаходження незаконно засудженого в Росії українця. 12 вересня стало відомо, що Олега Сенцова, незаконно засудженого і ув’язненого в Росії, етапували з іркутського СІЗО в Челябінськ.

Наразі місце перебування незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, якого відправили по етапу з колонії в Якутії, невідоме.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

25 вересня Московський міський суд продовжив арешт кореспонденту Укрінформу Романові Сущенку, який незаконно утримується в Росії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1154
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду