Представництво ЄС в Україні виступило із заявою щодо вироку журналісту Миколі Семені

Представництво ЄС в Україні виступило із заявою щодо вироку журналісту Миколі Семені

23 Вересня 2017
1186
23 Вересня 2017
10:46

Представництво ЄС в Україні виступило із заявою щодо вироку журналісту Миколі Семені

1186
Вирок кримському журналісту Миколі Семені порушенням свободи думки та свободи медіа на анексованому Росією півострові – вважає Представництво ЄС в Україні.
Представництво ЄС в Україні виступило із заявою щодо вироку журналісту Миколі Семені
Представництво ЄС в Україні виступило із заявою щодо вироку журналісту Миколі Семені

Про це йдеться у заяві, опублікованій у Facebook 22 вересня.

«Сьогодні журналіста Миколу Семену засудили до двох з половиною років позбавлення волі умовно. Вирок передбачає заборону журналістської діяльності. Це, безсумнівно, є порушенням свободи думки та свободи медіа», - заявляє Представництво ЄС в Україні.

За твердженням Представництва, це ще один приклад погіршення ситуації з правами людини на Кримському півострові після його незаконної анексії Росією.

«Семену засудили за його журналістську діяльність за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії - “публічні заклики до дій, що порушують територіальну цілісність Росії”. Російська влада використовує цю статтю проти тих, хто не визнає незаконну анексію Кримського півострову. Європейський Союз також не визнає незаконну анексію Криму та продовжує її засуджувати як порушення міжнародного права. Європейський Союз й надалі підтримує територіальну цілісність та суверенітет України», - йдеться у заяві. 

Представництво ЄС в Україні також наголошує, що Європейський Союз закликає негайно зняти з Миколи Семени всі обвинувачення, а також негайно звільнити всіх, кого ув’язнили з порушенням норм міжнародного права.

Як повідомляв «детектор медіа», Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір назвав вирок автору «Радіо Свобода» і «Крим.Реалії» Миколі Семені, якого окупаційний суд у Криму засудив до 2,5 років умовно через його публікації, порушенням свободи вираження думки і свободи засобів масової інформації.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

Микола Семена заявляє, що в своїх матеріалах він реалізовував право на «вільне вираження думки». Правозахисні й журналістські організації вважають переслідування Миколи Семени політично мотивованим.

Сторона звинувачення на засіданні 18 вересня запросила для кримського журналіста Миколи Семени покарання у вигляді трьох років позбавлення волі, але з відстрочкою виконання на три роки. Прокурор Світлана Будинськатакож зажадала заборонити Семена займатися будь-якою громадською діяльністю протягом трьох років.

22 вересня підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

На фото - Микола Семена

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1186
Читайте також
27.09.2017 12:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 483
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду