Нацкомісія України у справах ЮНЕСКО назвала вироки Семені і Умерову кричущими випадками порушення прав людини

Нацкомісія України у справах ЮНЕСКО назвала вироки Семені і Умерову кричущими випадками порушення прав людини

29 Вересня 2017
1128
29 Вересня 2017
13:08

Нацкомісія України у справах ЮНЕСКО назвала вироки Семені і Умерову кричущими випадками порушення прав людини

1128
Очікується ухвалення депутатами Європарламенту нової резолюції щодо справ засудженого в Криму журналіста Миколи Семени й інших кримчан, яких переслідує російська влада з політичних мотивів
Нацкомісія України у справах ЮНЕСКО назвала вироки Семені і Умерову кричущими випадками порушення прав людини
Нацкомісія України у справах ЮНЕСКО назвала вироки Семені і Умерову кричущими випадками порушення прав людини

Національна комісія України у справах ЮНЕСКО назвала вироки кримському журналісту Миколі Семені й одному з лідерів кримськотатарського народу Ільмі Умерову кричущими випадками порушення прав людини на анексованому Росією півострові.

Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Ситуація в Криму стала головною на засіданні Нацкомісії, зазначили в українському зовнішньополітичному відомстві. Під час засідання один з її членів, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров поінформував про останні факти порушень прав місцевого населення на окупованому півострові. У зв'язку з цим він згадав про «вироки» заступнику голови Меджлісу Ільмі Умерову і журналісту Миколі Семені.

Найближчими днями депутати Європарламенту можуть ухвалити нову резолюцію, присвячену справі засудженого в Криму журналіста Миколи Семени, а також інших кримчан, яких переслідує російська влада з політичних мотивів. Про це розповів у коментарі Крим.Реалії адвокат Еміль Курбедінов у Брюсселі, куди він приїхав для участі в круглому столі Форуму громадянського суспільства «Східного партнерства» на тему гонінь журналістів і правозахисників у Криму.

За його словами, кримські адвокати наполягають на залученні таких резолюцій до матеріалів справи в кримських політичних процесах.

«Ми показуємо, що світова спільнота абсолютно не згодна з такими вироками і що обов'язково – рано чи пізно – буде інший суд, де матеріали розглядатимуться по-іншому. І ті, хто їх складав, ті, хто їм виносив вирок – їхні справи теж розглядатимуться», – підкреслив пан Курбедінов.

Як повідомлялося, захист Миколи Семени оскаржив вирок, винесений йому підконтрольним Кремлю Залізничним районним судом Сімферополя. Адвокати подали коротку апеляційну скаргу. Як розповів один із захисників Миколи Семени Олександр Попков, після ознайомлення з протоколами захист підготує повну апеляційну скаргу. За прогнозами адвоката, розгляд апеляції відбудеться не раніше, ніж через місяць.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

22 вересня підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір назвав вирок автору «Радіо Свобода» і «Крим.Реалії» Миколі Семені, якого окупаційний суд у Криму засудив до 2,5 років умовно через його публікації, порушенням свободи вираження думки і свободи засобів масової інформації.

Представництво ЄС в Україні заявило, що вирок кримському журналісту Миколі Семені порушенням свободи думки та свободи медіа на анексованому Росією півострові. Представництво  також наголошує, що Європейський Союз закликає негайно зняти з Миколи Семени всі обвинувачення, а також негайно звільнити всіх, кого ув’язнили з порушенням норм міжнародного права.

Міністерство інформаційної політики України надіслало звернення до Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України для відповідної правової реакції на вирок, винесений кримському журналістові Миколі Семені на анексованому Росією півострові 22 вересня.

Міністерство закордонних справ України висловило протест проти рішення окупаційного суду Крима, яким українського журналіста Миколу Семену засуджено до 2,5 років умовно.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1128
Читайте також
27.09.2017 12:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 499
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду