З початку року ІМІ зафіксував 172 випадки порушень свободи слова

З початку року ІМІ зафіксував 172 випадки порушень свободи слова

6 Вересня 2017
1374
6 Вересня 2017
14:46

З початку року ІМІ зафіксував 172 випадки порушень свободи слова

1374
За вісім місяців 2017 року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував на території України 172 випадки порушень свободи слова. До трійки лідерів увійшли випадки перешкоджання журналістській діяльності, обмеження доступу до публічної інформації, погрози та залякування журналістів. Минулого року за цей же період було зафіксовано 184 випадки
З початку року ІМІ зафіксував 172 випадки порушень свободи слова
З початку року ІМІ зафіксував 172 випадки порушень свободи слова

Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Найбільшу кількість порушень за вісім місяців 2017 року було зафіксовано у категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» – 54 (за аналогічний період минулого року – 71 випадок).

Як і раніше, експерти ІМІ фіксують зменшення фізичної агресії щодо журналістів в Україні. Категорія «побиття і напади» посіла четверте місце з 18 випадками. У 2016 році за цей же період було зафіксовано 24 випадки побиттів.

Водночас з початку року ІМІ зафіксовано збільшення випадків обмеження доступу до інформації та погроз журналістам. Зокрема, експерти ІМІ зафіксували 23 випадки обмеження доступу до інформації (ця категорія посіла друге місце). За той же період минулого року було зафіксовано 18 таких випадків.

Як повідомляє ІМІ, цього року погрози посіли третє місце – 21 випадок (за аналогічний період минулого року погрози були на другому місці з 32 випадками). Крім того, негативною тенденцією є збільшення кількості випадків пошкодження майна журналістів: з початку року зафіксовано 11 випадків, у порівнянні з минулим роком, коли було зафіксовано 3 таких випадки.

У п’ятірці регіонів, де зафіксовано найбільшу кількість порушень у цьому році, є: Київ з областю (38 випадків), Миколаївщина (17 випадків), Волинь (15 випадків), Полтавщина (12 випадків) та Одещина (11 випадків).

Основними агресорами і порушниками прав журналістів стали: приватні особи – 95, місцева влада – 27 та правоохоронці із силовиками – 14.

В ОРДЛО зафіксовано 2 випадки з початку року (три у минулому), в окупованому Росією Криму – 8 (29 минулого року).

Нагадаємо, за перше півріччя 2017 року експерти Інституту масової інформації зафіксували загалом в Україні 122 випадки порушень свободи слова – порівняно до 129 випадків за аналогічний період 2016 року. У липні ІМІ зафіксував найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися в Україні з початку року.

За даними Генеральної прокуратури України, з січня по липень 2017 року зареєстровано загалом 149 кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених стосовно працівників ЗМІ. З них 14 кримінальних проваджень (з урахуванням кримінальних проваджень щодо правопорушень минулих років) були передані до суду.

Фото: "Радіо Свобода"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1374
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду