Жодне з 11 популярних інтернет-ЗМІ не публікує власних новин на тему АТО – дослідження ІМІ

Жодне з 11 популярних інтернет-ЗМІ не публікує власних новин на тему АТО – дослідження ІМІ

19 Вересня 2017
3094
19 Вересня 2017
15:07

Жодне з 11 популярних інтернет-ЗМІ не публікує власних новин на тему АТО – дослідження ІМІ

3094
100% новин, які розміщувалися на сайтах упродовж тижня моніторингу, були або передруками релізів (переважна більшість), або заявами чиновників-політиків, або неперевіреною інформацією з Мережі
Жодне з 11 популярних інтернет-ЗМІ не публікує власних новин на тему АТО – дослідження ІМІ
Жодне з 11 популярних інтернет-ЗМІ не публікує власних новин на тему АТО – дослідження ІМІ

У популярних українських онлайн-виданнях не знайти власної інформації на тему АТО.

Про це йдеться у дослідженні Інституту масової інформації.

За даними ІМІ, ситуації на сході України присвячено приблизно 7-9% від загальної кількості новин провідних українських інтернет-ЗМІ (фактично кожна десята новина). Експерти ІМІ вирішили дослідити, якими джерелами користуються українські інтернет-медіа, коли інформують свою аудиторію про перебіг подій у зоні АТО – чи перевіряють вони інформацію, чи працюють їхні власні кореспонденти на сході – чи вони просто репостять одні і ті самі релізи і тексти?

Дослідження показало, що жодне з 11 популярних всеукраїнських інтернет-ЗМІ, які моніторилися, не публікувало власних новин на тему АТО – тобто новин, інформація для яких була би зібрана і опрацьована співробітниками редакції, в ідеалі – передана безпосередньо з місця подій. 100% новин, які були розміщені на сайтах протягом тижня моніторингу, були або передруками релізів (переважна більшість), або заявами чиновників-політиків, або неперевіреною інформацією з інтернету. Причому всі ці новини на переважній більшості сайтів дублювалися (відрізнялись лише за кількістю, хтось публікував усе підряд, що «прибивало до берега», хтось фільтрував і видавав менше новин).

Моніторинг показав, що основним джерелом інформації для таких новин є державні структури - 68% новин про АТО. Більшість новин, де джерелом є державна структура, написані з інформації, яку надає прес-центр штабу АТО.

На другому місці після офіційних джерел прес-релізи від міжнародних структур - 12%. Це, наприклад, звіти Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

У 7% випадків джерелами новин були ресурси «Інформаційний спротив» та «InformNapalm».

По 4% новин бралися з посиланнями на колег з інших медіа (в основному, на сюжети національних телеканалів) та російські ЗМІ чи медіа непідконтрольних Україні частин Донбасу.

Ще 5% новин про зону АТО були написані на основі заяв депутатів всіх рівнів, голови РНБО Олександра Турчинова чи місцевих чиновників. Фактично це теж офіційна інформація, зазначають у ІМІ.

Моніторинг проводився з 23 по 30 липня 2017 року. Для цього дослідили усі новини про АТО, що вийшли у стрічці новин протягом тижня на 11 онлайн-ЗМІ: Українська правда, Ліга.net, УНІАН, Укрінформ, Корреспондент.net, 112 Україна, LB.ua, Страна.ua, Обозреватель, Цензор.net і Вести. Загалом дослідження охопило 548 новин.

Детальніше про дослідження – тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3094
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду