Представники ОРДО заявляють, що не мають ніякої інформаціі про долю Станіслава Асєєва – Геращенко

Представники ОРДО заявляють, що не мають ніякої інформаціі про долю Станіслава Асєєва – Геращенко

5 Липня 2017
1062

Представники ОРДО заявляють, що не мають ніякої інформаціі про долю Станіслава Асєєва – Геращенко

1062
Віце-спікерка Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську Ірина Геращенко заявляє, що представники ОРДО не визнають затримання журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна) і заперечують, що володіють будь-якою офіційною інформацією про його долю.
Представники ОРДО заявляють, що не мають ніякої інформаціі про долю Станіслава Асєєва – Геращенко
Представники ОРДО заявляють, що не мають ніякої інформаціі про долю Станіслава Асєєва – Геращенко

Про це Ірина Геращенко написала в своєму Facebook, повідомляючи про результати чергового засідання на переговорах у Мінську (Білорусь) Гуманітарної групи, де українську сторону також представляли Віктор Медведчук, експерти СБУ і обмудсмен Валерія Лутковська
Українська стороні знову не отримала інформації щодо долі 132 заручників, яких утримують на окупованих територіях, щодо конкретних людей і прізвищ попри всі запити і вимоги. Представники ОРДЛО лише заявили, що утримують в полоні 69 украінців (в ОРДО - без прізвищ).

Запити щодо місця перебування блогера, журналіста Станіслава Асєєва (Васіна), який за даними ЗМІ, перебуває у полоні бойовиків ОРДО, залишились без відповіді.

«Втретє, протягом останнього місяця, ми поставили на групі питання щодо долі Станіслава Асєєва (В. Медведчук також підкреслив, що направляв кілька запитів з вимогою негайно надати інформацію про його місцеутримання). Так ось, представники ОРДО сьогодні цинічно заявили, що в них немає ніякої офіційної інформаціі про Станіслава! Що вони не знають, чи затримували таку людину, і де він», - написала Ірина Геращенко. 

Вона вважає, що координатори ОБСЄ в гуманітарній групі і ТКГ мають зробити публічну заяву щодо долі журналіста, його затримання і незаконного ув'язнення, вимагати від ОРДО інформацію про Станіслава Асєєва і доступу міжнародних гуманітарних місій до нього. 

«Представники ОРДЛО також знову наполягають на тому, щоб у списки на звільнення були включені ті, хто не має жодного відношення до конфлікту на Донбасі. Зокрема, "беркутівці", що вбивали Героїв Небесної сотні на Майдані. Позиція всіх українських представників тут однозначна: мінська група - не лавочка по звільненню всіх вбивць і криміналітету, тому шантаж не пройде. Я виступила з наступною заявою: якщо ОРДЛО, контрольовані РФ, вимагають від Украіни звільнення 63 злочинів, не пов'язаних з інспірованим конфліктом на Донбасі, то ми вимагаємо негайного звільнення всіх незаконно утримуваних кримських татарїх вже більше 30 ). Також ми вимагаємо негайного звільнення всіх політв'язнів в РФ, зокрема, Сущенка, Сенцова, Кольченка, Карп'юка, Клиха, Панова, Виговського, інших наших хлопців. Негайного. На крики ОРДЛО, що політв'язні - кримські татари не мають відношення до Мінських угод, у нас одна відповідь: вбивці-беркутівці теж не мають жодного відношення до Мінських угод», - заявила Ірина Геращенко. 

Нагадаємо, 27-річний Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали.

Згодом екс-нардеп Єгор Фірсов повідомив, що Станіслав Васін останній раз виходив на зв'язок із своєю матір’ю в обід 2 червня, коли під'їжджав до Донецька. Він мусив приїхати до неї 3-го, але так і не приїхав. За словами екс-депутата, звернення до місцевої міліції та безпосередньо в МГБ нічого не дали.

8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

11 червня в Службі безпеки України повідомили, що поінформовані про зникнення Станіслава Асєєва і ведуть його пошуки.

11 червня Національна спілка журналістів України висловила занепокоєння зникненням Станіслава Асєєва. Спілка попросила представників міжнародних місій, які працюють у Донецьку, допомогти з'ясувати місцезнаходження блогера та якої допомоги він потребує.

13 червня головний редактор «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» Ненад Пеїч закликав до звільнення блогера й автора «Радіо Свободи» Станіслава Васіна (Асєєва).

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

16 червня міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав до звільнення Станіслава Асєєва (Васіна).

20 червня до вимоги звільнити зниклого в Донецьку Станіслава Асєєва приєднався Союз журналістів Росії.

23 червня стало відомо, що Сатаніслав Асєєва внесли в списки на обмін полоненими.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1062
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду