Микола Вересень: «Ви, може, і ліберали для Росії, але для світу — все одно імперіалісти»

Микола Вересень: «Ви, може, і ліберали для Росії, але для світу — все одно імперіалісти»

11 Червня 2017
10795
11 Червня 2017
13:00

Микола Вересень: «Ви, може, і ліберали для Росії, але для світу — все одно імперіалісти»

10795
Свій виступ на круглому столі у Празі український журналіст закінчив зверненням до росіян, яке перекладачі соромилися перекладати.
Микола Вересень: «Ви, може, і ліберали для Росії, але для світу — все одно імперіалісти»
Микола Вересень: «Ви, може, і ліберали для Росії, але для світу — все одно імперіалісти»

«Діалог: Європа — Росія. Відновлення безпеки в Європі: короткострокові й довгострокові заходи» — круглий стіл під такою назвою відбувся 8-9 червня 2017 року у Празі. Обговорення ініціювала громадська організація «Відкрита Росія», залучивши депутатів Європарламенту та експертів профільних європейських організацій.

Разом з членами громадської організації «Відкрита Росія» у діалозі взяли участь їх колеги ліберальних поглядів – політики, журналісти, науковці із Росії.

Європейську позицію представляли члени Європарламенту, парламенту Чеської Республіки, а також експерти знаних у світі наукових і громадських організацій:

Chatham House,

Празького центру громадянського суспільства,

Міжнародного республіканського інституту,

Паризької школи міжнародних відносин,

Інституту Євро-Антлантичного співробітництва.

Учасником від України був журналіст Микола Вересень: його запросив Оксфордський університет як фахівця, який тривалий час співпрацював із Всесвітньою службою ВВС.

Микола розповів «Детектору медіа», про що саме ішлося на заході, та прокоментував свій виступ на ньому.

Росія — це загроза для Європи чи лише проблема? Коли у відносинах між Росією та Європою все пішло не так? Європі варто приймати Росію такою, якою вона є, чи міряти за європейськими стандартами? Чому Росія для Європи ніколи не стане Китаєм? Хто переможе в боротьбі за Росію — принципи чи інтереси?

Ці та інші запитання, за словами Миколи Вересня, поставили перед собою близько тридцяти учасників заходу — фахівці, які опікуються проблемою в Європарламенті, парламентах своїх країн чи громадських організаціях, деякі з яких створено нещодавно — «під проблему». Обговорення мало вигляд закритого для преси академічного засідання, яке проводилось у стінах The CEELI Institute у Празі — Інституту правових ініціатив Центральної та Східної Європи.

У коментарі «Детектору медіа» Микола Вересень зазначив: про україно-російський воєнний конфлікт розмова точилася весь час. Проте ключовим моментом було інше. Росіяни намагалися умовити європейців допомогти в боротьбі з режимом російського президента, який «остаточно знахабнів під час української кризи». Отже на запитання «Хто винен?» росіяни відповіли. Наразі намагаються зрозуміти «Що робити?».

Звертаючись до учасників круглого столу з Росії, Микола Вересень озвучив дві тези:

«Перше. Майте на увазі: крім вас самих, ніхто нічого не зробить. Мій дід не раз говорив моєму батькові: “Ти підіймай — а я підштовхну”. Європейці допоможуть, якщо захочуть. Хоча можуть вирішити, що Росія — не їхня країна. А відтак все одно — робити мусите ви самі».

Під час нинішнього круглого столу, за словами журналіста, росіяни-ліберали вкотре продемонстрували відому позицію: «Європейці хвалили українців зі страшною силою. Натомість росіяни, хоч і говорили, що люблять Україну, ухилялися від прямих запитань про подальшу долю півострова: їм важко було тримати цей діалог. Певна частина говорила, що “Крым нужно отдавать Украине, конечно!». Інші мовчали і задумливо дивилися у призахідне небо Праги…»

Цього стосувалася друга теза Миколи Вересня, адресована росіянам-лібералам:

«Мене мало цікавлять російські громадяни, які становлять більшість, — ті 86 %, які підтримують нинішнього російського президента. Для людства вони втрачені. А от 14 % решти — до цих лібералів у мене багато питань. Ви лізете до українців із критикою з будь-якого приводу. На загоєння ран у наших стосунках і так знадобляться десятиріччя. А кожен такий коментар віддаляє цю можливість. Навіть сам очільник «Відкритої Росії» ініціює зайву полеміку: “Як писати: на чи в Україні?” Хоча жодного разу не відповів на просте запитання європейців: “Крим — український чи російський?” І це, за словами громадських активістів, викликало абсолютний шок у європейських студентів та аналітиків! Тим більше — він не сказав: “Прийду до влади — віддам негайно!”».

Зважаючи на це, Микола Вересень пояснював росіянам особисто: «Ви, може, і ліберали для Росії, але для світу — все одно імперіалісти».

У межах круглого столу представники «Відкритої Росії» також відзвітували про проведений у жовтні 2016 року в Берліні Форум Бориса Немцова. «Звісно, згадували Борю. Я теж розповів, як ми спілкувалися з ним. І про те, чим він відрізнявся від усіх. Він часто запитував про Україну. А російські ліберали все про Україну знають», — підсумовує Микола Вересень.

Можливо, тому свій виступ на круглому столі український журналіст закінчив зверненням до росіян, яке перекладачі соромилися перекладати: «От@@@тесь, наконец, от нас!».

Фото: m.kontrakty.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10795
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду