detector.media
26.04.2017 09:50
«Чим більше у законі дірок, тим легше хорошому юристу провести роздержавлення», – учасники конференції НСЖУ
«Чим більше у законі дірок, тим легше хорошому юристу провести роздержавлення», – учасники конференції НСЖУ
Про недосконалість Закону щодо реформування комунальних ЗМІ говорили під час конференції з питань реформування, яка відбулася в рамках XIV з’їзду Національної спілки журналістів України (НСЖУ) 25 квітня.

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

У конференції взяли участь перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, медіаюристи партнера НСЖУ – ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко і Олександр Бурмагін, заступник голови наглядової ради НСТУ, заступник шеф-редактора порталу «Детектор медіа» Світлана Остапа, секретар НСЖУ, редактор газети «Обрії Ізюмщини» Костянтин Григоренко, повноважний представник Польської асоціації журналістів в Україні Павєл Боболович.

Як зазначає НСЖУ, на сьогодні реформування – найактуальніша проблема журналістської спільноти України.

«З усіх регіонів надходять повідомлення про проблеми, що виникають на різних етапах реформування і створюються через дії місцевої влади, ґрунтуються на недосконалості законодавства. Паро це здебільшого і йшлося як у виступах спікерів обговорення, так і в запитаннях та виступах делегатів. І всі вони заслуговують на посилення уваги в подальшому», – повідомляє Спілка.

Власник і головний редактор чернігівської обласної газети «Вісник Ч» Сергій Народенко під час конференції розказав, що знайшов можливість вивести із числа засновників «Вісника Ч»  облдержадміністрацію у 2004 році.

«Дванадцять  років робимо абсолютно  свою газету, що виходить нині тиражем 60 тисяч примірників. Бажаю всім успішно реформуватися, і коли все у вас вийде, ви зрозумієте, що морально це небо і земля, – розказав він.

Також пан Народенко назвав нинішній закон про реформування «дебільним», але зазначив, що «чим більше у законі дірок, тим легше хорошому юристу провести роздержавлення».

«Можливо, це голослівно, але роздержавлення перетворилося на годівницю для купи Остапів Бендерів, які нічого у своєму житті не роздержавили, але тим не менше вони колесять по всій країні, розповідають про роздержавлення. І якщо ви будете їх слухати, ви не роздержавитесь ніколи, – звернувся він до присутніх. – Та, незважаючи на «інтенсивне лікування», «пацієнт» ще трохи живий: 24 газети успішно змогли довести  реформування до логічного завершення.  Сьогодні я пропоную створити при НСЖУ робочу групу з роздержавлення й увести до неї  людей з цих видань».

Крім того, як повідомляє НСЖУ, пан Червак, пані Остапа та пан Григоренко наголосили на неприпустимості будь яких політичних мотивів в діяльності Спілки. Доречними були й роз’яснення медіаюристів пані Опришко та пан Бурмагін,  які відповіли на численні запитання залу, поінформували, які зміни до закону про роздержавлення планується внести. А польський журналіст  Боболович розповів про не зовсім світлий досвід Польщі, де після реформування засоби масової інформації опинилися в руках зарубіжного інвестора.

Детальніше про цю зустріч і про те, що на ній прозвучало, розповість черговий номер журналу «Журналіст України».

Нагадаємо, медіаюристка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко повідомляла, що редакціям комунальних газет у процесі реформування потрібно посвідчувати документи, зокрема, договори про оренду приміщення, тільки в тих нотаріусів, які працюють у межах округу.

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY