Мінус Forbes, плюс Insider? Медіапідсумки 6-13 лютого 2017 року

Мінус Forbes, плюс Insider? Медіапідсумки 6-13 лютого 2017 року

14 Лютого 2017
4235
14 Лютого 2017
15:30

Мінус Forbes, плюс Insider? Медіапідсумки 6-13 лютого 2017 року

4235
Мінус Forbes, плюс Insider? Медіапідсумки 6-13 лютого 2017 року
Мінус Forbes, плюс Insider? Медіапідсумки 6-13 лютого 2017 року

Нещодавно ми з колегою жартували, що для тих, хто працює в інформаційній сфері, п’ятниці – це нові понеділки: саме по п’ятницях увечері відбувається багато подій, які піар-спеціалісти змушені відбивати або розганяти, а журналісти – висвітлювати чи, знову ж, розганяти (це вже хто на що підписався). Тому по п’ятницях давно ніхто не розслабляється і домашніх справ не планує.

Увечері минулої п’ятниці, 10 лютого, невідомі обстріляли з петард офіс телеканалів М1 і М2. Протягом останніх двох тижнів це вже другий напад на ці телеканали: попередній стався 27 січня, коли невідомі запалили під будівлею шини. Тоді своє невдоволення вони пояснили таким чином: «Напередодні вшанування трагедії Крут телеканал М1 отруює свідомість українців пропагандою окупанта, запускаючи в ефір москальських виконавців».

Перед другою атакою на канали прийшов лист начебто від організації «Відсіч» із вимогою оголосити бойкот Джамалі. Але «Відсіч» в коментарі ICTV свою причетність до цих атак заперечила. Так само, як і будь-які претензії до співачки.

Нападники виклали фрагмент відеозапису першого нападу в YouTube. У тому ж аккаунті містяться відеозаписи ще кількох нападів на медіаорганізації: облиття фарбою приймальні телеканалу «Україна» на знак протесту проти показу серіалу «Не зарікайся» та фекаліями – приймальні радіостанції «Голос столиці» на підтримку петиції про заборону відео- та аудіопродукції з РФ в українському медіапросторі. Це дає підстави припустити, що в усіх трьох випадках могли діяти одні й ті самі люди. За фактами нападів відкриті кримінальні провадження. Винні поки що не знайдені.

8 лютого МВС за участі Нацполіції провело прес-конференцію про хід ще одного поки не розслідуваного та значно жахливішого злочину – вбивства журналіста Павла Шеремета. Журналістам показали фрагменти записів із камер відеоспостереження, де видно, як напередодні убивства кілька осіб проводили розвідку поблизу місця майбутнього злочину: зокрема, перевіряли наявність та розташування камер спостереження. Серед них була жінка: вона брала участь у закладанні вибухівки вночі 20 липня та привела її в дію вранці, сховавшись за парканом у сусідньому будинку. З місця злочину вона поїхала на метро, сівши на нього на станції «Університет».

Наразі жодній особі не винесено підозру в цій справі. Зате журналісти отримали від міністра Арсена Авакова вражаючі подробиці на підтримку версії про «російський слід» убивства: зокрема, він повідомив, що незадовго до загибелі Павло Шеремет їздив до Москви, де зустрічався з екс-міністром доходів та зборів України Олександром Клименком і начебто обговорював з ним посаду головного редактора «Радио Вести». Наші джерела повідомляли про цю зустріч ще влітку, хоча й не вказували можливої теми розмови. Очільниця холдингу «Вести Украина» Ольга Семченко у коментарі «Детектору медіа» факт такої співбесіди заперечила.

Дивовижним чином минулого тижня з небуття постали одразу два раніше закритих інтернет-ЗМІ: спочатку після річної перерви запрацював Insider, а потім рекламне агентство «Апрель-медиа» оголосило про придбання в російського холдингу Look At Media франшизи на київську версію The Village, закриту в 2013 році. Insider відродив його незмінний власник Олексій Тамразов, зібравши стару команду журналістів на чолі з Сергієм Щербиною та Тетяною Ніколаєнко. А на позицію головного редактора The Village перейшов керівник цифрової платформи «Громадського телебачення» Андрій Баштовий. The Village обіцяє запуститися в березні і наразі доукомплектовує нову команду. Insider уже потроху працює, його роблять четверо журналістів, він поки не збільшує штат, а натомість знаходиться «в режимі обговорення економічної моделі, концепції та дизайну».

Ще один цікавий кейс відродження раніше закритих видань намагається реалізувати журналіст Петро Шевченко. Приблизно рік тому він запустив блогерську інтернет-платформу «Інвестгазета», названу ім’ям закритого навесні 2014 року тижневика, мажоритарним власником якого був Віктор Пінчук. Петро Шевченко в даному випадку скористався тим, що колишні власники не стали продовжувати свідоцтво на право власності на торгову марку після того, як сплив термін його дії.

На фоні цих маленьких відроджень оголошення про технічні роботи на сайті українського Forbes та супутні йому чутки про те, що видання може от-от закритися через відсутність фінансування, раджу сприймати філософськи. Надто вже непередбачуваний в нас медіаринок, наповнений незліченною кількістю птахів Фенікс.

Фото: hdwallpaperia.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4235
Читайте також
03.10.2018 11:25
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
2 074
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду