Нацрада призначила позапланову перевірку СТБ через російську «Битву екстрасенсів» (ДОПОВНЕНО)

Нацрада призначила позапланову перевірку СТБ через російську «Битву екстрасенсів» (ДОПОВНЕНО)

19 Січня 2017
2714
19 Січня 2017
11:29

Нацрада призначила позапланову перевірку СТБ через російську «Битву екстрасенсів» (ДОПОВНЕНО)

2714
19 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу СТБ щодо дотримання норм законодавства під час трансляції 15 січня програми «Битва екстрасенсів» виробництва російського телеканалу ТНТ.
Нацрада призначила позапланову перевірку СТБ через російську «Битву екстрасенсів» (ДОПОВНЕНО)
Нацрада призначила позапланову перевірку СТБ через російську «Битву екстрасенсів» (ДОПОВНЕНО)

«Зафіксовано вихід передачі “Битва екстрасенсів”. Було багато резонансу, різні думки, різні пояснення. Ми призначаємо перевірку, щоб усе з’ясувати, просимо нас чекати і готувати пояснення», - повідомив голова Нацради Юрій Артеменко, звертаючись до представників телеканалу СТБ.

Заступник голови правління СТБ Анатолій Максимчук зазначив: «Будемо чекати».

У коментарях журналістам Юрій Артеменко пояснив, що закон передбачає проведення перевірки, навіть коли йдеться про очевидні факти. «Ми призначили перевірку, щоб розібратися, чи є порушення. Будемо враховувати всі пояснення - компанії, експертів, будемо враховувати вжиті каналом заходи - щодо припинення показу і звільнення працівників. І після цього можемо виходити на ухвалення рішення за результатами перевірки», - сказав він.

Відповідаючи на запитання, яке рішення може прийняти Нацрада, пан Артеменко сказав, що є кілька типів рішень:

- взяти до відома наявність порушення та зобов'язати не порушувати в подальшому (на думку пана Артеменка, це теж санкція, хоча в законі це не входить до переліку санкцій);

- оголосити попередження;

- призначити штраф;

- звернутися до суду щодо позбавлення ліцензії.

«Що буде зараз - я не знаю. Це залежить від того, яке порушення ми виявимо і яке рішення ухвалимо», - зазначив голова Нацради. Він додав, що ніхто не буде затягувати перевірку, але до розгляду її результатів, згідно з практикою Нацради, мине щонайменше місяць.

На прохання журналістів нагадати результати перевірки Нацрадою телеканалу «Україна» щодо серіалу «Не зарікайся», пан Артеменко не зміг пригадати рішення регулятора (тоді було попередження, яке канал нині оскаржує), але сказав, що порівнювати рішення Нацради в різних ситуаціях некоректно.

Нагадаємо, 15 січня канал СТБ показав випуск «Битви екстрасенсів» виробництва російського телеканалу ТНТ, учасниками якого були російські військові, у тому числі один військовий, який воював на Донбасі. Цей інцидент викликав обурення телеглядачів у соцмережах.

Генеральний директор телеканалу СТБ і керівник медіагрупи StarLightMedia Володимир Бородянський вибачився за показ каналом російської «Битви екстрасенсів» за участі російських військових. Він поінформував про рішення припинити показ програми «Битва екстрасенсів» виробництва російського каналу ТНТ і звільнити співробітників, які допустили вихід в ефір програми за участі російських військових.

Зранку 16 січня на інцидент в ефірі СТБ відреагувала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Член Нацради Сергій Костинський повідомив «Детектору медіа», що ефір СТБ записаний та опрацьовується: «Ми працюємо над цим, і реакція Національної ради буде оперативною. Це жорсткий факап».

Згодом на своєму сайті Нацрада повідомила, що розгляне питання трансляції «Битви екстрасенсів» з російськими військовими на найближчому засіданні 19 січня. Нацрада винесе це питання на розгляд з голосу (його немає в оприлюдненому на сайті порядку денному засідання) й «ухвалить рішення відповідно до чинного законодавства».

Прес-служба СТБ повідомила «Детектору медіа», що СТБ вирізав з випуску «Битви екстрасенсів» понад 2 хвилини, в яких учасники та екстрасенси розмовляли про Україну. Але цього виявилося недостатньо. «Маємо зізнатися, що наші співробітники невірно оцінили контент… Ми в жодному разі не знімаємо з себе відповідальності та визнаємо, що такі дії щодо трансляції в ефірі СТБ є неприпустимими», - заявили на каналі. Свої збитки від припинення показу російської «Битви екстрасенсів» канал СТБ оцінив у понад 7 млн гривень.

16 січня у програмі «Вікна–новини» генеральний директор СТБ Володимир Бородянський вибачився за показ «Битви екстрасенсів» з російськими військовими і визнав, що вона порушує вимоги законодавства.

Про те, які саме норми законодавства порушив СТБ, читайте в статті Гали Скляревської «СТБ и экстрасенсы: нарушил ли канал закон?».

Асоціація «Новомедіа», що об’єднує журналістів, видавців і мовців, які є християнами різних конфесій, вимагає припинити виробництво і показ на території України програм «Битва екстрасенсів», «Слідство ведуть екстрасенси» та їм подібних на телеканалі СТБ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2714
Читайте також
31.01.2017 18:35
Гала Скляревська
13 117
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду