Керівник СТБ в ефірі «Вікон-новин» вибачився за «Битву екстрасенсів» і визнав порушення закону

Керівник СТБ в ефірі «Вікон-новин» вибачився за «Битву екстрасенсів» і визнав порушення закону

17 Січня 2017
5530
17 Січня 2017
10:22

Керівник СТБ в ефірі «Вікон-новин» вибачився за «Битву екстрасенсів» і визнав порушення закону

5530
16 січня у програмі «Вікна–новини» телеканалу СТБ вийшов сюжет із вибаченнями керівництва каналу за показ російської програми «Битва екстрасенсів» за участі російських військових.
Керівник СТБ в ефірі «Вікон-новин» вибачився за «Битву екстрасенсів» і визнав порушення закону
Керівник СТБ в ефірі «Вікон-новин» вибачився за «Битву екстрасенсів» і визнав порушення закону

Вибачення приніс особисто генеральний директор СТБ Володимир Бородянський, який наголосив, що програма не мала виходити в ефір, тому що вона порушує вимоги законодавства.

«Ми допустили помилку. Кожна програма перед тим, як бути виданою в ефір, перевіряється нашими працівниками на відповідність принципам телеканалу і законодавству України. На превеликий жаль, у цьому випадку, маючи сумніви, відповідальні працівники не звернулися до юридичної служби каналу, яка б заборонила вихід цієї програми, тому що вона порушує закон», - сказав пан Бородянський.

«Вона не відповідає ні позиції телеканалу, ні тому, що ми переживаємо. На мій погляд, неприпустимо в цій складній ситуації в Україні, яка склалася, коли Росія визнана країною-агресором по відношенню до України, показувати по українському телебаченні в позитивному світлі російських військових», - додав керівник СТБ.

Ведуча «Вікон-новин» Віта Євтушина повідомила, що співробітники, які допустили цю «Битву екстрасенсів» до ефіру, будуть звільнені, а показ програми російського виробництва канал припиняє.

Нагадаємо, 15 січня канал СТБ показав випуск «Битви екстрасенсів» виробництва російського телеканалу ТНТ, учасниками якого були російські військові, у тому числі один військовий, який воював на Донбасі. Цей інцидент викликав обурення телеглядачів у соцмережах.

Генеральний директор телеканалу СТБ і керівник медіагрупи StarLightMedia Володимир Бородянський вибачився за показ каналом російської «Битви екстрасенсів» за участі російських військових. Він поінформував про рішення припинити показ програми «Битва екстрасенсів» виробництва російського каналу ТНТ і звільнити співробітників, які допустили вихід в ефір програми за участі російських військових.

Зранку 16 січня на інцидент в ефірі СТБ відреагувала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Член Нацради Сергій Костинський повідомив «Детектору медіа», що ефір СТБ записаний та опрацьовується: «Ми працюємо над цим, і реакція Національної ради буде оперативною. Це жорсткий факап».

Згодом на своєму сайті Нацрада повідомила, що розгляне питання трансляції «Битви екстрасенсів» з російськими військовими на найближчому засіданні 19 січня. Нацрада винесе це питання на розгляд з голосу (його немає в оприлюдненому на сайті порядку денному засідання) й «ухвалить рішення відповідно до чинного законодавства».

Прес-служба СТБ повідомила «Детектору медіа», що СТБ вирізав з випуску «Битви екстрасенсів» понад 2 хвилини, в яких учасники та екстрасенси розмовляли про Україну. Але цього виявилося недостатньо. «Маємо зізнатися, що наші співробітники невірно оцінили контент… Ми в жодному разі не знімаємо з себе відповідальності та визнаємо, що такі дії щодо трансляції в ефірі СТБ є неприпустимими», - заявили на каналі. Свої збитки від припинення показу російської «Битви екстрасенсів» канал СТБ оцінив у понад 7 млн гривень.

Про те, які саме норми законодавства порушив СТБ, читайте в статті Гали Скляревської «СТБ и экстрасенсы: нарушил ли канал закон?».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5530
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло
2649 дн. тому
Ну чому ж нічого критичного. Вже не в перший раз українська спільнота показала, що їй не все одно, шо дивитися. "Піпл не хаває" - і ось вже канал вибачається та звільняє (може на словах, та цегли повідкладали трохи). Отже надалі політика каналу може змінитися. Може з'явиться більше української мови в розважальних "нейтральних" передачах.
Костя
2649 дн. тому
Ничего критичного не произошло, зато вони...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду