СТБ – про «Битву екстрасенсів» за участі російських військових і наслідки її показу

СТБ – про «Битву екстрасенсів» за участі російських військових і наслідки її показу

16 Січня 2017
8999

СТБ – про «Битву екстрасенсів» за участі російських військових і наслідки її показу

8999
СТБ вирізав з випуску «Битви екстрасенсів» понад 2 хвилини, в яких учасники та екстрасенси розмовляли про Україну. Але цього виявилося недостатньо. «Маємо зізнатися, що наші співробітники невірно оцінили контент… Ми в жодному разі не знімаємо з себе відповідальності та визнаємо, що такі дії щодо трансляції в ефірі СТБ є неприпустимими», - заявили на каналі
СТБ – про «Битву екстрасенсів» за участі російських військових і наслідки її показу
СТБ – про «Битву екстрасенсів» за участі російських військових і наслідки її показу

Увечері 15 січня соцмережі вибухнули скандалом: канал СТБ показав випуск «Битви екстрасенсів» виробництва російського телеканалу ТНТ, учасниками якого були російські військові, у тому числі один військовий, який воював на Донбасі.

У випуску програми один з її учасників, чоловік-екстрасенс, сказав про одного з військових, що «він воював, і зовсім недавно». Коли ведуча уточнила у нього - чи в Сирії служив військовий, екстрасенс відповів: «Ні. Україна». Військовий пізніше підтвердив на камеру, що «служив там», маючи на увазі Україну. Також в іншому епізоді того ж випуску, він, розмовляючи з екстрасенсом, додав, що його «принижували» та примушували копати собі могилу під час «служби на Україні».

Реагуючи на обурення в соцмережах, у ніч на 16 січня генеральний директор телеканалу СТБ і керівник медіагрупи StarLightMedia Володимир Бородянський на своїй сторінці у Facebook вибачився за показ «Битви екстрасенсів» за участі російських військових. Він поінформував про рішення припинити показ програми «Битва екстрасенсів» виробництва російського каналу ТНТ і звільнити співробітників, які допустили вихід в ефір епізоду за участі російських військових.

Зранку 16 січня на інцидент в ефірі СТБ відреагувала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Член Нацради Сергій Костинський повідомив «Детектору медіа», що ефір СТБ записаний та опрацьовується: «Ми працюємо над цим, і реакція Національної ради буде оперативною. Це жорсткий факап».

Згодом на своєму сайті Нацрада повідомила, що розгляне питання трансляції «Битви екстрасенсів» з російськими військовими на найближчому засіданні 19 січня. Нацрада винесе це питання на розгляд з голосу (його немає в оприлюдненому на сайті порядку денному засідання) й «ухвалить рішення відповідно до чинного законодавства».

Тим часом у соцмережах точаться дискусії щодо того, чи вирізав СТБ якісь епізоди за участі російських військових з програми виробництва ТНТ, а також щодо того, кого саме планує звільнити Володимир Бородянський. «Детектор медіа» вирішив з’ясувати подробиці безпосередньо в прес-служби СТБ. На каналі відповіли на всі наші запитання, за винятком одного – кого саме буде звільнено за показ скандального випуску «Битви екстрасенсів».

- Чи редагував СТБ якимось чином перед постановкою в ефір випуск російської «Битви екстрасенсів», який був показаний 15 січня? Якщо так, то що саме було змінено у випуску?

- Так, даний випуск «Битви екстрасенсів» редагувався особами, відповідальними за вихід програми в ефір СТБ, згідно вимог чинного законодавства. Загалом було вирізано 2 хв 03 сек, в яких учасники та екстрасенси розмовляли про Україну та про службу одного з військових на нашій території.

- Чи розглядалася до виходу в ефір можливість не показувати цей випуск? Чому все-таки було прийнято рішення показувати? Хто прийняв таке рішення?

- Кожна програма перед виходом в ефір має оцінюватись на відповідність чинному законодавству України. Якщо в співробітника є сумніви щодо програми, він звертається до юридичної служби каналу за консультацією. В даному випадку при наявності сумнівів звернення до юристів не поступило. На жаль, це порушення технології допуску програми в ефір. Маємо зізнатися, що наші співробітники невірно оцінили контент та присутність у випуску людей у камуфляжі, розцінюючи «Битву екстрасенсів» виключно як змагання людей із надзвичайними здібностями. Ми в жодному разі не знімаємо з себе відповідальності та визнаємо, що такі дії щодо трансляції в ефірі СТБ є неприпустимими.

Офіційною позицією та принципами редакційної політики телеканалу СТБ є беззаперечне визнання державного суверенітету, територіальної цілісності України та необхідність неухильного дотримання законів України, зокрема заборони трансляція в ефірі загальнонаціонального телевізійного каналу передач, що містять інформацію, яка висвітлює військових держави-агресора у позитивному світлі.

- СТБ вирішив припинити показ «Битви екстрасенсів» виробництва ТНТ. А скільки залишилося в каналу придбаних і не показаних епізодів? Які кошти втратить канал від відмови від цього продукту?

- Всього було придбано 22 епізоди, з яких в ефір вийшло 3. Втрати каналу від припинення показу становлять більше 7 млн гривень, але ми усвідомлюємо необхідність такого кроку. Російська «Битва екстрасенсів» не повернеться в ефір СТБ.

- Чим в ефірі буде замінена «Битва екстрасенсів» виробництва ТНТ?

- «Битва екстрасенсів» виробництва ТНТ в ефірі каналу буде замінена проектами власного виробництва СТБ.

- Скільки загалом російського продукту наразі виходить в ефірі СТБ? Які ще проекти, окрім «Битви екстрасенсів»?

- У 2016 році в ефірі СТБ виходило не більше 8% російських програм та серіалів. В середньому по телевізійному ринку за вказаний період ця цифра становить 14%.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8999
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Им'я? По якому це?
2627 дн. тому
Битву екстрасенсів замінять проектами власного виробництва, але такої самої якості і політичного забарвлення. На СТБ інакше не вміють.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду