Асоціація «Новомедіа» вкотре вимагає припинити виробництво і показ проектів про екстрасенсів на СТБ

Асоціація «Новомедіа» вкотре вимагає припинити виробництво і показ проектів про екстрасенсів на СТБ

17 Січня 2017
2642
17 Січня 2017
19:00

Асоціація «Новомедіа» вкотре вимагає припинити виробництво і показ проектів про екстрасенсів на СТБ

2642
Асоціація «Новомедіа», що об’єднує журналістів, видавців і мовців, які є християнами різних конфесій, просить Національну раду з питань телебачення і радіомовлення ухвалити рішення, яке призведе до припинення виробництва і показу на території України програм «Битва екстрасенсів», «Слідство ведуть екстрасенси» та їм подібних на телеканалі СТБ.
Асоціація «Новомедіа» вкотре вимагає припинити виробництво і показ проектів про екстрасенсів на СТБ
Асоціація «Новомедіа» вкотре вимагає припинити виробництво і показ проектів про екстрасенсів на СТБ

Відповідну заяву асоціація поширила 17 січня.

На думку «Новомедіа», виробництво і трансляція подібного контенту виглядає як «прояв абсолютного цинізму та зневаги до громадян України, до держави, до закону». «Ми продовжуємо наголошувати на неприпустимості популяризації телеканалом СТБ послуг екстрасенсів та здійснення згубного впливу на духовний та психічний стан глядачів. На нашу думку, Битва екстрасенсів” та “Слідство ведуть екстрасенси” завдають телеаудиторії суттєвої шкоди, а також мають особливий негативний вплив на дітей та підлітків», - йдеться в заяві.

«Новомедіа» акцентує, що свою оцінку щодо негативного впливу «Битви екстрасенсів» Нацраді надавали фахівці Асоціації психологів України, Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Новомедіа» нагадує, що багато років вимагає повністю припинити виробництво і показ проектів «Битва екстрасенсів», «Слідство ведуть екстрасенси» та їм подібних на телеканалі СТБ. «Ми неодноразово зверталися з цього приводу до керівництва телеканалу та до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Остання вже виносила попередження каналу. Також між СТБ та Асоціацією “Новомедіа” були тривалі судові тяжби, ініційовані каналом з метою захисту “Битви екстрасенсів”», - йдеться в заяві.

Проте телеканал СТБ продовжує майже у щоденному вечірньому праймі транслювати зазначені проекти. «Цим самим, на нашу думку, завдає значної шкоди духовному, моральному і психічному здоров’ю українських громадян. На додаток до цього телеканал ще й зневажає і ображає національні почуття глядачів. Наприклад, у вечірньому випуску “Битви екстрасенсів” в ефірі СТБ від 15 січня 2017 року взяли участь російські військовослужбовці, які зізналися, що воювали проти України на Донбасі», - наголошує «Новомедіа».

Після цього інциденту керівник телеканалу СТБ Володимир Бородянський повідомив, що канал вирішив припинити показ «Битви екстрасенсів» російського виробництва та звільнити працівників, які допустили це до ефіру. «Проте зазначений пост каяття у соціальній мережі Facebook, опублікований під впливом суспільного резонансу, проблему не вирішує, а навпаки артикулює її ще чіткіше, - вважає «Новомедіа». - Тому що справа не у звільненні підлеглих та відмові від програми російського виробництва. А справа у тому, що суспільство вимагає повністю припинити виробництво і показ передусім тих програм з екстрасенсами, які виробляються в Україні для показу на СТБ та інших телеканалах».

У зв’язку із цим асоціація «Новомедіа» просить Нацраду нарешті ухвалити остаточне рішення, яке призведе до припинення виробництва і показу на території України програм «Битва екстрасенсів», «Слідство ведуть екстрасенси» та їм подібних. Тим паче, що Нацрада вже виносила попередження телеканалу СТБ за трансляцію програм і анонсів, які можуть завдати шкоди фізичному чи моральному розвитку неповнолітніх.

Нагадаємо, 15 січня канал СТБ показав випуск «Битви екстрасенсів» виробництва російського телеканалу ТНТ, учасниками якого були російські військові, у тому числі один військовий, який воював на Донбасі. Цей інцидент викликав обурення телеглядачів у соцмережах.

Генеральний директор телеканалу СТБ і керівник медіагрупи StarLightMedia Володимир Бородянський вибачився за показ каналом російської «Битви екстрасенсів» за участі російських військових. Він поінформував про рішення припинити показ програми «Битва екстрасенсів» виробництва російського каналу ТНТ і звільнити співробітників, які допустили вихід в ефір програми за участі російських військових.

Зранку 16 січня на інцидент в ефірі СТБ відреагувала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Член Нацради Сергій Костинський повідомив «Детектору медіа», що ефір СТБ записаний та опрацьовується: «Ми працюємо над цим, і реакція Національної ради буде оперативною. Це жорсткий факап».

Згодом на своєму сайті Нацрада повідомила, що розгляне питання трансляції «Битви екстрасенсів» з російськими військовими на найближчому засіданні 19 січня. Нацрада винесе це питання на розгляд з голосу (його немає в оприлюдненому на сайті порядку денному засідання) й «ухвалить рішення відповідно до чинного законодавства».

Прес-служба СТБ повідомила «Детектору медіа», що СТБ вирізав з випуску «Битви екстрасенсів» понад 2 хвилини, в яких учасники та екстрасенси розмовляли про Україну. Але цього виявилося недостатньо. «Маємо зізнатися, що наші співробітники невірно оцінили контент… Ми в жодному разі не знімаємо з себе відповідальності та визнаємо, що такі дії щодо трансляції в ефірі СТБ є неприпустимими», - заявили на каналі. Свої збитки від припинення показу російської «Битви екстрасенсів» канал СТБ оцінив у понад 7 млн гривень.

16 січня у програмі «Вікна–новини» генеральний директор СТБ Володимир Бородянський вибачився за показ «Битви екстрасенсів» з російськими військовими і визнав, що вона порушує вимоги законодавства.

Про те, які саме норми законодавства порушив СТБ, читайте в статті Гали Скляревської «СТБ и экстрасенсы: нарушил ли канал закон?».

17 січня Незалежна медійна рада за запитом Нацради дійшла висновку, що трансляція телеканалом СТБ окремих випусків передач «Один за всіх», «Битва екстрасенсів» та «Хата на тата», а також анонсів передач «МастерШеф» та «Один за всіх» порушує заборону трансляції передач, шкідливих для здоров’я дитини, в часовому проміжку з 6:00 по 23:00.

Перед тим, 22 грудня 2016 року, Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу СТБ через показ ним у денний час і в прайм-тайм контенту, що може завдати шкоди дітям. Мова йде про анонси та випуски програм «МастерШеф», «Один за всіх», «Хата на тата» і «Битва екстрасенсів». Нацрада також звернулася до різних експертних установ, у тому числі до Незалежної медійної ради, з проханням надати висновки щодо спірного контенту.

Раніше, 28 липня 2016 року, Нацрада оголосила попередження телеканалу СТБ за показ у денному ефірі програм і їхніх анонсів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей і підлітків. Мова йшла про анонси і випуски програм «Детектор брехні», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Слідство ведуть екстрасенси», «Я соромлюся свого тіла», «Битва екстрасенсів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2642
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мда
2627 дн. тому
Навіщо публікувати цих релігійників? Якесь "православіє або смерть".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду