На Одещині ветерани АТО змусили кабельного провайдера вимкнути російський канал «Дождь»

На Одещині ветерани АТО змусили кабельного провайдера вимкнути російський канал «Дождь»

5 Січня 2017
2952

На Одещині ветерани АТО змусили кабельного провайдера вимкнути російський канал «Дождь»

2952
Сьогодні, 5 січня, у Чорноморську активісти громадської організації «Ветерани АТО та інваліди "Рапіра"» увірвалися в офіс місцевого кабельного оператора «Клен» та вимагали повернути в ефір центральні комерційні канали, відключені в новорічну ніч через зміну закону «Про телебачення і радіомовлення», та вимкнути російський телеканал «Дождь»
На Одещині ветерани АТО змусили кабельного провайдера вимкнути російський канал «Дождь»
На Одещині ветерани АТО змусили кабельного провайдера вимкнути російський канал «Дождь»

Про це повідомляє одеське видання «Думская», яке посилається на директора компанії «Клен» Володимира Яворського.

За його словами, нападників було 10 осіб.

«О 10 ранку вони вдерлися в офіс. Два наших молодих охоронця навіть нічого не встигли зробити. Ці люди у військовій формі стали вимагати повернути в ефір українські телеканали і вимкнути російський опозиційний канал «Дождь», який ми тимчасово транслюємо», - розказав пан Яворський.

За його словами, невідомі обіцяли розбити всю апаратуру і погрожували співробітникам компанії фізичною розправою.

«Ми викликали охорону, після якої вони заспокоїлися. Втім, під тиском нам все одно довелося відключити «Дождь». Зараз разом з юристом ми готуємо звернення в поліцію, прокуратору і СБУ за фактом самоправства і загроз», - повідомив Яворський.

Він також пояснив відключення центральних телеканалів: «Вони пропонують купувати їхні послуги пакетом і підсовують туди весь неліквід. Це те саме, якщо б вам в супермаркеті в доважок до нормальної картоплі давали кілограм гнилої. Природно, нас це не влаштовує. У будь-якому випадку покупка цих пакетів тут же відіб'ється на зростанні тарифу і ляже на плечі абонентів».

В організації «Рапіра» «Думской» підтвердили, що приходили в офіс «Клена».

За словами голови організації Геннадія Дашко, дії оператора є «інформаційною диверсією»: «Яворський і раніше займався цим. У березні 2014 року він продовжував транслювати російське ТБ, незважаючи на агресію в Криму».

«Думская» повідомляє, що активісти написали заяву до СБУ.

Нагадаємо, за повідомленнями користувачів кабельного телебачення Одеси, у новорічну ніч на 1 січня 2017 року частина одеських операторів кабельного ТБ відключила ретрансляцію загальнонаціональних українських телеканалів. Демарш пов’язаний із розбіжностями між провайдерами і найбільшими медіагрупами України щодо вступу в дію з 1 січня 2017 року норм скорочення складу універсальної програмної послуги (УПП).

Зокрема, у провайдера «Сана Плюс» у переліку каналів на 2017 рік немає центральних українських каналів й всіх інші каналів, хто входять в їхні медіагрупи, а також 5-го каналу. Водночас інший провайдер «Тенет», який домовився про придбання всіх пакетів загальнонаціональних каналів, припинив ретрансляцію 5-го каналу.

Раніше на одеському сайті 7-го каналу з’явилося повідомлення, що рівно опівночі з 31 грудня на 1 січня кабельні мережі міста відключать 24 канали і одесити залишаться без центральних українських телеканалів.

3 січня стало відомо, що кабельні оператори Одеси вирішили відновити ретрансляцію 5-го каналу. За інформацією ЗМІ, телеканал погодився надавати свій контент безкоштовно.

Нагадаємо, 1 січня 2017 року набув чинності закон про зміну складу універсальної програмної послуги (УПП). Згідно з ним, до складу УПП входять телерадіопрограми ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (нині в процесі створення), парламентського телеканалу «Рада», а також місцеві та регіональні ефірні аналогові й цифрові телеканали, що мовлять у межах не більш як однієї області та не здійснюють ретрансляції програм інших мовників і не володіють іншими ліцензіями на ефірне мовлення в інших областях. Натомість загальнонаціональні комерційні телеканали вилучаються зі складу УПП та переходять до договірних відносин з провайдерами.

30 грудня компанія-оператор послуг «Воля» заявила про досягнення домовленості про ретрансляцію з усіма медіагрупами України.

31 грудня директор українського провайдера «Ланет» Мар’ян Івасюк заявив, що його компанія домовилася з медіагрупами щодо продовження трансляції їх телеканалів після вступу в дію з 1 січня 2017 року норм щодо скорочення складу універсальної програмної послуги (УПП). Водночас, за його словами, у кабельній мережі «Ланету» будуть ретранслюватись канали тільки трьох з чотирьох найбільших в Україні медіагруп. Поза межами угоди залишилася Inter Media Group.

 5 січня стало відомо, що українські медіагрупи розробили сайт TeleMaster, завдяки якому можна знайти провайдера, який показує українські канали в будь-якому місті країни.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2952
Читайте також
15.01.2017 10:32
Сергій Маслобойщиков
«Детектор медіа»
3 054
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду