Президент Болгарії заявив, що хакерські атаки Росії мають на меті розділити Європу

Президент Болгарії заявив, що хакерські атаки Росії мають на меті розділити Європу

6 Листопада 2016
1185
6 Листопада 2016
11:01

Президент Болгарії заявив, що хакерські атаки Росії мають на меті розділити Європу

1185
Президент Болгарії Росен Плевнелієв поскаржився, що під час референдуму й місцевих виборів Центральна виборча комісія (ЦВК) країни потерпала від російських кібератак.
Президент Болгарії заявив, що хакерські атаки Росії мають на меті розділити Європу
Президент Болгарії заявив, що хакерські атаки Росії мають на меті розділити Європу

Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на ВВС.

Росен Плевнелієв сказав, що його країна під час проведення референдуму і місцевих виборів торік потрапила під кібератаки, які майже напевно були пов'язані з Росією.

Він вважає, що Росія намагається розділити і послабити Європу, зокрема й за допомогою хакерських атак.

Кібератаки для РФ, на думку президента Болгарії, це такий самий інструмент впливу на Європу, як і фінансування популістських політичних партій і рухів, а також пропаганда.

Росен Плевнелієв підозрює в кібератаці хакерське угруповання Fancy Bear, яке пов'язують зі зломом сайту Демократичної партії США.

У неділю, 6 листопада, в Болгарії проходять президентські вибори. На посаду президента Болгарії претендує 21 кандидат – представники різних політичних партій, коаліцій та суспільно-політичних рухів. Згідно з Конституцією, громадяни голосують не тільки за кандидатів у президента, а й за кандидатів у віце-президенти країни.

Крім президентських виборів, в Болгарії пройде референдум, на якому громадяни мають відповісти на кілька запитань: чи згодні вони з введенням процедури обов'язкового голосування на виборах і референдумах; чи підтримують мажоритарну систему на парламентських виборах і чи згодні вони з системою розподілу бюджетних коштів для партій з розрахунку 1 болгарський лев (0,5 євро) за кожен отриманий голос на останніх парламентських виборах.

Згідно з опитуваннями, які наводить «112 Україна» з посиланням на Reuters, лідирує кандидатка від правлячої партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЕРБ), спікерка парламенту Цецка Цачева. За неї готові проголосував 26,3-27,2% виборців. З незначним відставанням від неї йде колишній командувач болгарськими ВВС, висунутий ініціативним комітетом, очолюваним партією соціалістів «БСП», генерал Румен Радєв. За нього готові віддати голос 22,5-23,1% виборців.

Частина екзит-полів вказують, що Румен Радєв може і перемогти. Якщо не один з кандидатів не вирветься вперед з великим відривом, то 13 листопада буде другий тур.

Нагадаємо, в Білому домі не виключають введення проти Росії додаткових фінансових санкцій за численні кібератаки на державні і партійні ресурси США. Канал NBC з посиланням на джерела в розвідці повідомив, що Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США готує кібератаку у відповідь на дії РФ.

Пізніше віце-президент США Джо Байден пообіцяв відповісти на кібератаки, в яких американська влада звинувачує Росію.

Водночас в організації WikiLeaks прокоментували чутки про підготовку США кібератаки проти Росії і заявили, що не вірять у підготовку такої операції.

Москва заявляє, що буде реагувати на плани ЦРУ щодо відповіді на кібератаки, у яких США звинувачують Росію.

На фото - Росен Плевнелієв

Фото: ruse-direct.eu

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1185
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду