Суд відхилив позов нардепа БПП до видання «НикВести»

Суд відхилив позов нардепа БПП до видання «НикВести»

26 Жовтня 2016
1364
26 Жовтня 2016
14:22

Суд відхилив позов нардепа БПП до видання «НикВести»

1364
Народний депутат України, член фракції «Блок Петра Порошенка» Олександр Жолобецький звернувся з позовом до редакції миколаївського видання «НикВести» про захист честі, гідності та ділової репутації, а також відшкодування моральної шкоди в сумі 2 гривні.
Суд відхилив позов нардепа БПП до видання «НикВести»
Суд відхилив позов нардепа БПП до видання «НикВести»

Про це повідомляє видання «НикВести».

У своїй заяві позивач Олександр Жолобецький вказав, що публікація «Комітет кредиторів «Океану» звинуватив нардепа Жолобецького в причетності до рейдерського захоплення заводу» є наклепом, порочить його честь і гідність.

Позовна заява народного депутата була розглянута 18 жовтня суддею Центрального районного суду Миколаєва Наталією Черенковою.

Суддя встановила, що згідно з частиною 2 статті 302 Цивільного кодексу, в разі належного посилання на першоджерело, особа не може нести відповідальності за поширення інформації, отриманої з офіційних джерел.

Заяву про причетність народного депутата Олександра Жолобецький в ефірі «Телеканалу 24» зробив голова комітету кредиторів ПАТ «Суднобудівний завод «Океан» Ігор Волошин, а значить належним джерелом інформації є «Телеканал 24».

«Оскільки політичні діячі вирішили апелювати до довіри суспільства і погодилися виставити себе на публічне політичне обговорення, вони підлягають ретельному громадському контролю і потенційно можуть зазнавати гострої і сильної громадської критики в ЗМІ з приводу того, як вони виконують або не виконують свої функції. При цьому зазначені діячі та особи не повинні мати більшого захисту своєї репутації та інших прав порівняно з іншими особами.

У зв'язку з цим, межа допустимої критики щодо політичного діяча чи іншої публічної особи є значно ширшою, ніж для окремої рядової особи. Публічні особи неминуче відкриваються для прискіпливого висвітлення їх слів і вчинків і повинні це усвідомлювати», - вказала в тексті постанови суддя Наталія Черенкова.

З огляду на вищевикладене суд прийшов до висновку, що народному депутату Олександру Жолобецькому необхідно уточнити свої вимоги з посиланням на відповідні обставини і докази, якими вони обгрунтовані, визначити спосіб захисту свого порушеного права в порядку, передбаченому законодавством, шляхом подання позовної заяви до нової редакції та надання відповідних доказів.

Також суддя попросила Олександра Жолобецький надати дані про реєстрацію юридичної особи, а також вказати, чому саме «НикВести» є відповідачем у зазначеній справі.

Нагадаємо, 24 серпня у Миколаєві СБУ Миколаєва протягом трьох годин допитувала редактора видання «НикВести» Олега Деренюгу, якого звинувачує у хибному дзвінку про мінування Соборної площі міста. Пізніше журналіст заявив, що вимагає притягнення представників СБУ до відповідальності. Своє затримання він пов'язує з професійною діяльністю і антикорупційними розслідуваннями.

Журналіст заявляє, що ніякого дзвінка не було та закликає спецпризначенців опублікувати його журнал дзвінків, або припинити звинувачення. Пізніше в СБУ Миколаївської області заявили, що журналіста могли підставити, несанкціоновано втрутившись в його телефон.

На фото - Олександр Жолобецький

Фото: «НикВести»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1364
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду