detector.media
26.10.2016 14:22
Суд відхилив позов нардепа БПП до видання «НикВести»
Суд відхилив позов нардепа БПП до видання «НикВести»
Народний депутат України, член фракції «Блок Петра Порошенка» Олександр Жолобецький звернувся з позовом до редакції миколаївського видання «НикВести» про захист честі, гідності та ділової репутації, а також відшкодування моральної шкоди в сумі 2 гривні.

Про це повідомляє видання «НикВести».

У своїй заяві позивач Олександр Жолобецький вказав, що публікація «Комітет кредиторів «Океану» звинуватив нардепа Жолобецького в причетності до рейдерського захоплення заводу» є наклепом, порочить його честь і гідність.

Позовна заява народного депутата була розглянута 18 жовтня суддею Центрального районного суду Миколаєва Наталією Черенковою.

Суддя встановила, що згідно з частиною 2 статті 302 Цивільного кодексу, в разі належного посилання на першоджерело, особа не може нести відповідальності за поширення інформації, отриманої з офіційних джерел.

Заяву про причетність народного депутата Олександра Жолобецький в ефірі «Телеканалу 24» зробив голова комітету кредиторів ПАТ «Суднобудівний завод «Океан» Ігор Волошин, а значить належним джерелом інформації є «Телеканал 24».

«Оскільки політичні діячі вирішили апелювати до довіри суспільства і погодилися виставити себе на публічне політичне обговорення, вони підлягають ретельному громадському контролю і потенційно можуть зазнавати гострої і сильної громадської критики в ЗМІ з приводу того, як вони виконують або не виконують свої функції. При цьому зазначені діячі та особи не повинні мати більшого захисту своєї репутації та інших прав порівняно з іншими особами.

У зв'язку з цим, межа допустимої критики щодо політичного діяча чи іншої публічної особи є значно ширшою, ніж для окремої рядової особи. Публічні особи неминуче відкриваються для прискіпливого висвітлення їх слів і вчинків і повинні це усвідомлювати», - вказала в тексті постанови суддя Наталія Черенкова.

З огляду на вищевикладене суд прийшов до висновку, що народному депутату Олександру Жолобецькому необхідно уточнити свої вимоги з посиланням на відповідні обставини і докази, якими вони обгрунтовані, визначити спосіб захисту свого порушеного права в порядку, передбаченому законодавством, шляхом подання позовної заяви до нової редакції та надання відповідних доказів.

Також суддя попросила Олександра Жолобецький надати дані про реєстрацію юридичної особи, а також вказати, чому саме «НикВести» є відповідачем у зазначеній справі.

Нагадаємо, 24 серпня у Миколаєві СБУ Миколаєва протягом трьох годин допитувала редактора видання «НикВести» Олега Деренюгу, якого звинувачує у хибному дзвінку про мінування Соборної площі міста. Пізніше журналіст заявив, що вимагає притягнення представників СБУ до відповідальності. Своє затримання він пов'язує з професійною діяльністю і антикорупційними розслідуваннями.

Журналіст заявляє, що ніякого дзвінка не було та закликає спецпризначенців опублікувати його журнал дзвінків, або припинити звинувачення. Пізніше в СБУ Миколаївської області заявили, що журналіста могли підставити, несанкціоновано втрутившись в його телефон.

На фото - Олександр Жолобецький

Фото: «НикВести»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY