Росії вигідно зараз визнавати Сенцова «російським громадянином» - адвокат

Росії вигідно зараз визнавати Сенцова «російським громадянином» - адвокат

21 Жовтня 2016
1075
21 Жовтня 2016
18:04

Росії вигідно зараз визнавати Сенцова «російським громадянином» - адвокат

1075
Адвокат Дмитро Дінзе заявив, що український режисер Олег Сенцова юридично не має російського громадянства, бо не проходив процедуру отримання громадянства РФ.
Росії вигідно зараз визнавати Сенцова «російським громадянином» - адвокат
Росії вигідно зараз визнавати Сенцова «російським громадянином» - адвокат

Про це він сказав в ефірі телеканалу «112 Україна»

«З юридичної точки зору у нього немає жодного російського громадянства, тому що він не проходив юридичну процедуру отримання громадянства, не писав заяви і не отримував паспорт. Є федеральний конституційний закон про "приєднання" республіки Крим до території РФ. Тому в законі було зазначено, що особи, які проживали на території Криму, але письмово не відмовилися від українського громадянства, автоматично визнавалися громадянами Росії. Тільки на цей пункт закону вони спираються. При цьому цей пункт суперечить Конвенції з прав людини і самому ж федеральному закону про громадянство РФ... На підставі цього пункту можна говорити, що нібито є громадянство, але без проходження юридичних процедур, це громадянство недійсне», - сказав Дмитро Дінзе.

Адвокат не виключає, що РФ змінить своє рішення щодо видачі режисера.

«Звичайно, це можливо. Я так розумію, що коли буде вигідно РФ визнати Сенцова громадянином України і видати його Україні, тоді це буде зроблено. Зараз з якоїсь причини це невигідно Росії», - зазначив він.

Дмитро Дінзе вважає, що потрібно використовувати міжнародні канали, щоб вплинути на ситуацію

«Я думаю, що це цілком можливо, якщо діяти по міжнародних каналах і діяти на рівні президента України. Звичайним шляхом, через суд або іншим чином вплинути на ситуацію, я думаю, неможливо», - додав він.

Найближчим часом він планує поїхати в колонію до Олега Сенцова в Якутію (Росія). 

Раніше заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов повідомив, що міністерство юстиції РФ заявляє про неможливість передати Україні засудженого до 20 років тюрми українського режисера Олега Сенцова. Водночас сестра політв'язня Кремля Олега Сенцова Наталія Каплан, яка зараз проживає в Києві, підтвердила, що її брат має тільки український паспорт. За її словами, довідку про начебто «російське громадянство» українського режисера видав слідчий ФСБ Росії.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заяляє, Росія і Україна продовжують переговори щодо обміну різних кандидатур. Він висловив сподівання, що «спільна робота» ведеться також із повернення в Україну засудженого у Росії Олега Сенцова. За його словами, остаточні рішення з російського боку буде приймати Володимир Путін. Дмитро Пєсков також визнав, що контакти із російською стороною підтримує Віктор Медвечук.

Раніше у Росії заявляли, що остаточне рішення щодо долі Олега Сенцова та інших засуджених прийматимуть федеральні суди РФ.

МЗС України повідомило у відповідь на запит «Детектора медіа», що у РФ не допускають українських консулів до засуджених за сфабрикованими звинуваченнями українських громадян Олега Сенцова і Олександра Кольченка через начебто їх належність до громадянства Росії.

На фото - Олег Сенцов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1075
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду