РФ заявляє, що Сенцов і Кольченко є громадянами Росії – МЗС України на запит «Детектора медіа»

РФ заявляє, що Сенцов і Кольченко є громадянами Росії – МЗС України на запит «Детектора медіа»

10 Серпня 2016
2097
10 Серпня 2016
18:18

РФ заявляє, що Сенцов і Кольченко є громадянами Росії – МЗС України на запит «Детектора медіа»

2097
МЗС України повідомило у відповідь на запит «Детектора медіа», що у РФ не допускають українських консулів до засуджених за сфабрикованими звинуваченнями українських громадян Олега Сенцова і Олександра Кольченка через начебто їх належність до громадянства Росії.
РФ заявляє, що Сенцов і Кольченко є громадянами Росії – МЗС України на запит «Детектора медіа»
РФ заявляє, що Сенцов і Кольченко є громадянами Росії – МЗС України на запит «Детектора медіа»

«Детектор медіа» звернувся до МЗС України з проханням прокоментувати   інформацію активістки Яни Гончарової про те, що Олександра Кольченка і Олега Сенцова за гратами у Росії не відвідує український консул.

«Саша Кольченко, Челябінськ. Саша з квітня не отримував ніяких листів, а також газет і журналів... Три місяці інформаційного вакууму, під час якого йому приносять російський паспорт і пропонують розписатися в отриманні… До речі, Саша написав заяву, щоб його все ж відвідав консул України - він до цих пір жодного разу до нього не прийшов, а адміністрація колонії продовжує наполягати, що Саша - громадянин Росії. А в український паспорт він не вклеїв фотографію в 25 років, тому він ніби як не дійсний, за що Саша переживає», - написала вона щодо умов утримання засудженого в РФ до 10 років ув’язнення Олександра Кольченка.

Яна Гончарова також повідомила, що засудженого до 20 років тюрми Олега Сенцова також не відвідав український консул.

«Олег Сенцов, Якутія…Листи Олегу вирішили взагалі не передавати. А його листи, які він пише - теж не відправляють. Так і виходить - йому пишуть друзі, а він не знає, він пише друзям - а вони не отримують. До Олега консул теж так і не приїхав», - написала активістка.

МЗС України у відповідь на запит «Детектора медіа» повідомило, що Посольством та консульськими установами України в РФ протягом тривалого часу (понад 2-3 місяці) очікується на отримання від російських компетентних органів понад 20 дозволів на зустріч з громадянами України. Зокрема, до цього часу від російської сторони так і не отримано дозволу на відвідання Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

«Незважаючи на чисельні звернення українських дипломатичної та консульських установ України до відповідних компетентних органів РФ, російська сторона відмовляється надати дозвіл на відвідання співвітчизників відповідно до ст. 13 Консульської конвенції між Україною та РФ від 1993 року, аргументуючи таку відмову належністю О.Сенцова та О.Кольченка до громадянства РФ відповідно до статті 4 Федерального конституційного закону від 21.03.2014 №6-ФКЗ «Про прийняття до Російської Федерації Республіки Крим та міста федерального значення Севастополь»», - повідомляє МЗС України.

Як повідомляє МЗС України, Олег Сенцов 17 березня прибув до виправної колонії №1 Управління ФСВП Росії по Республіці Саха (Якутія). В той же день на адресу керівництва закладу був надісланий лист з проханням інформувати про стан здоров’я згаданого громадянина України, умови утримання та можливість отримання згоди на зустріч. Після тривалого листування і нот з боку МЗС України 21 червня з виправної колонії №1 УФСВП Росії по Республіці Саха (Якутія) була отримана згода на зустріч з Олегом Сенцовим на 4 липня у період з 10.00 до 12.00.

Після цього на адресу Консульства надійшов лист з Управління ФСВП Росії по Республіці Саха (Якутія), в якому російська сторона інформувала, що дозвіл на зустріч скасовано через те, що всі пенітенціарні заклади Республіки Саха (Якутія) переходять на посилений режим роботи у період з 4 до 17 липня у зв’язку з проведенням в Саха (Якутії) шостих міжнародних спортивних ігор «Діти Азії», а також можливого візиту Президента РФ Володимира Путіна на Форум громадського народного фронту.

29 червня на адресу згаданого Управління був надісланий лист з проханням надати дозвіл на зустріч після 17 липня. З УФСВП РФ Республіки Саха (Якутія) надійшла відповідь, в якій російська сторона поінформувала про відмову у наданні згоди на зустріч з Олегом Сенцовим, мотивуючи тим, що відповідно до статті 36 Віденської Конвенції від 24.04.1963 року консульські посадові особи мають право відвідувати лише громадян своєї країни, а Олег Сенцов є начебто громадянином РФ відповідно до статті 4 Федерального конституційного закону від 21.03.2014 №6-ФКЗ «Про прийняття до Російської Федерації Республіки Крим та міста федерального значення Севастополь».

Після цього двічі на адресу згаданого Управління були надіслані листи з проханням надати дозвіл на зустріч на підставі ст.89 УИК РФ. «Станом на сьогодні відповіді від російської сторони не отримано», - повідомляє МЗС України.

Подібна ситуація склалася і щодо відвідин українським консулом Олександра Кольченка. З моменту його переведення для відбування покарання до Челябінської області українське консульство намагається отримати згоду на зустріч з ним. З цією метою на адресу Представництва МЗС РФ в Єкатеринбурзі, Федеральної служби виконання покарань Росії консульською установою надсилались численні відповідні запити. Від російської сторони надійшла відповідь, що Олександр Кольченко є громадянином Російської Федерації та документований паспортом громадянина Росії.

«У зв’язку з цим проведення зустрічі з Олександром Кольченком у рамках Консульських Конвенцій, а також обговорення питань його утримання у виправному закладі не вбачається можливим. Незважаючи на відмову, консульство наголосило на належності О.Кольченка до громадянства України та протягом червня-липня ц.р. надсилало офіційні звернення до Федеральної служби виконання покарань, ГУФСВП по Челябінській області, керівника колонії № 6 м.Копейськ Челябінської області з проханням дозволити зустріч з Олександром», - повідомляє МЗС України.

15 червня відбулась зустріч Консула-керівника консульства України в Єкатеринбурзі з керівником Головного управління Федеральної служби виконання покарань Росії по Челябінській області. Керівнику консульства було відмовлено у зустрічі з Олександром Кольченком.

Аргументуючи відмову, керівник пенітенціарної служби Челябінської області повідомив, що Олександр Кольченко є громадянином Росії, його паспорт громадянина РФ знаходиться в особовій справі в виправній колонії, а дозвіл на зустріч іноземних громадян із засудженими надає виключно Федеральна служба виконання покарань.

 МЗС нагадує, що зустрічі українських консулів з Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком відбулися під час їх утримання на території Ростовської обл. (СІЗО-1) до їх переведення для відбування покарання у виправні колонії на території РФ.

«Закордонними дипломатичною та консульськими установами України в РФ й надалі вживатимуться вичерпні заходи з метою відвідання громадян України О.Сенцова, О.Кольченка, та інших співвітчизників, які утримуються та засуджені на території РФ», - повідомляє МЗС.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заяляє, Росія і Україна продовжують переговори щодо обміну різних кандидатур. Він висловив сподівання, що «спільна робота» ведеться також із повернення в Україну засудженого у Росії Олега Сенцова. За його словами, остаточні рішення з російського боку буде приймати Володимир Путін. Дмитро Пєсков також визнав, що контакти із російською стороною підтримує Віктор Медвечук.

Раніше у Росії заявляли, що остаточне рішення щодо долі Олега Сенцова та інших засуджених прийматимуть федеральні суди РФ.

На фото - Олег Сенцов і Олександр Кольченко

Фото: Антон Наумлюк

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2097
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду