Українські правозахисні організації вважають арешт журналіста Романа Сущенка частиною війни, яку веде Росія проти України

Українські правозахисні організації вважають арешт журналіста Романа Сущенка частиною війни, яку веде Росія проти України

3 Жовтня 2016
1239
3 Жовтня 2016
12:17

Українські правозахисні організації вважають арешт журналіста Романа Сущенка частиною війни, яку веде Росія проти України

1239
Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму
Українські правозахисні організації вважають арешт журналіста Романа Сущенка частиною війни, яку веде Росія проти України
Українські правозахисні організації вважають арешт журналіста Романа Сущенка частиною війни, яку веде Росія проти України

Про це «Детектору медіа» повідомили Центр про права людини і Центр громадянських свобод.

Текст заяви правозахисних організацій даємо повністю:

«Українські  правозахисні  організації Центр про права людини і Центр громадянських свобод   вважають, що арешт кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ»  Романа Сущенка в Москві із звинуваченнями в шпигунстві є не лише боротьбою зі свободою слова.

Це продовженням тої лінії, яку здійснює уряд Російської Федерації у стосунках з Україною: українських громадян або захоплюють на території Росії , або  викрадають з території України, висувають абсурдні звинувачення, здійснюють психологічний тиск,  вдаються до тортур, аби ті визнали себе винними. Такі дії є складовою частиною війни, яку проти України веде Росія.

Якщо Роман Сущенко не буде негайно випущений на волю, то він може поповнити список «в’язнів Кремля», стати у ньому двадцять дев’ятою особою. Досі у в’язницях Росії опинилися щонайменше  двадцять вісім чоловік, ув’язнених  за політичними мотивами. Серед них левова частка пов’язана з Кримом. Лише кількох  вдалося звільнити через процедуру обміну на російських військових, які були взяті у полон  на території України.  Але більшість залишається за гратами. Дехто з них доведений до жахливого фізичного і психологічного стану.

Кандидатами до такого списку є також троє щонайменше українських журналістів, проти яких порушено кримінальну  справу  за нібито заклики до порушення територіальної цілісності Росії із використанням ЗМІ. Їм загрожує до п’яти років ув’язнення. Двоє з них знаходяться на території України у відносній небезпеці.

Тим часом, журналіст Микола Семена перебуває у Криму, на маючи права виїхати з нього. Крім того, він має проблеми зі здоров’ям, що потребують оперативного втручання. Російська влада не дає йому змоги виїхати до Києва для лікування.

Українські громадські організації закликають український уряд і  міжнародну громадськість  піднести свій голос на захист українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму, аби звільнити їх і не допустити появи нових жертв такої  репресивної  політики». 

Нагадаємо, власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали30 вересня у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» ізвинувачують у «шпигунстві».

Вранці 3 жовтня ФСБ заявило, що український журналіст Роман Сущенко, затриманий у Росії, є співробітником головного управління розвідки Міноборони України, який «збирав секретні відомості про діяльність Збройних сил і Національної гвардії Росії»

«Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо незаконного затримання у Москві їх спеціального кореспондента.Відреагувало на нього також і Міністерство інформаційної політики України.

Пізніше Міністерство закордонних справ повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії. 

НСЖУ закликала міжнародні медіаорганізації втрутитися у ситуацію із арештом українського власкора у Москві.

1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, обвинуваченого в шпигунстві, на 2 місяці.

За словами адвоката затриманого у Росії українського журналіста Романа Сущенка Марка Фейгіна, незрозуміло, чи відбувся суд щодо його арешту.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, у зв’язку із затриманням журналіста Сущенка, запропонував відмінити безвізовий режим з Росією.

Українські медійні організації звертаються до українського уряду і міжнародної громадськості з проханням висловити свій протест проти арешту в Москві українського журналіста Романа Сущенка, якого звинувачують у шпигунстві

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1239
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду