В Україні потрібно створити інформаційного комісара – Лутковська

В Україні потрібно створити інформаційного комісара – Лутковська

21 Вересня 2016
1678
21 Вересня 2016
17:02

В Україні потрібно створити інформаційного комісара – Лутковська

1678
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська вважає, що для забезпечення доступу до публічної інформації і контролю за його виконанням в Україні необхідно змінити Конституцію і створити посаду інформаційного комісара
В Україні потрібно створити інформаційного комісара – Лутковська
В Україні потрібно створити інформаційного комісара – Лутковська

Про це вона заявила 21 вересня на Міжнародній конференції «RTI: Відзначення 250ї річниці права на інформацію та подальше зміцнення всіх національних систем країн Східного партнерства», повідомляє журналіст «Детектора медіа».

«Інформаційний комісар повинен відповідати принципу незалежності і виконувати функції контролюючого органу: швидкість, ефективність реакції, його приписи мають бути обов’язковими до виконання, а якщо порушено право або не виконані його приписи – порушник має нести відповідальність», – зазначила пані Лутковська.

Вона також додала, що парламентський контроль за комісаром повинен здійснювати уповноважений з прав людини, а щоб створити посаду комісара, треба змінити Конституцію.

«Але це тривалий і довгий в частині перемовин процес. Тому сьогодні ми продовжуємо виконувати функцію контролюючого органу по забезпеченню доступу до публічної інформації. Однак в омбудсменів є лише одна роль: надавати рекомендації, необов’язкові для виконання. Вони за визначенням не можуть відповідати вимогам органу, який мав би контролювати доступ до публічної інформації. Контролюючий орган має сказати: «Ти повинен відкрити цю інформацію і все, вона за визначенням відкрита». У нас цієї ознаки немає навіть з точки зору закону», – каже уповноважена.

Додамо, що подібні посади є в європейських країнах. Це повністю незалежні органи, які допомагають журналістам, громадським організаціям та пересічним мешканцям країни отримати доступ до публічної інформації. Про їхні функції і діяльність читайте завтра в матеріалі «Детектора медіа».

Нагадаємо, як анонсував «Детектор медіа», 21-22 вересня 2016 року у конференц-залі готелю President (Київ, вулиця Госпітальна, 12) відбудеться Міжнародна конференція «Відзначення 250-ї річниці права на інформацію та подальше зміцнення всіх національних систем країн Східного партнерства».

На фото - Валерія Лутковська

Фото: Олексій Темченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1678
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду