detector.media
21.09.2016 17:02
В Україні потрібно створити інформаційного комісара – Лутковська
В Україні потрібно створити інформаційного комісара – Лутковська
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська вважає, що для забезпечення доступу до публічної інформації і контролю за його виконанням в Україні необхідно змінити Конституцію і створити посаду інформаційного комісара

Про це вона заявила 21 вересня на Міжнародній конференції «RTI: Відзначення 250ї річниці права на інформацію та подальше зміцнення всіх національних систем країн Східного партнерства», повідомляє журналіст «Детектора медіа».

«Інформаційний комісар повинен відповідати принципу незалежності і виконувати функції контролюючого органу: швидкість, ефективність реакції, його приписи мають бути обов’язковими до виконання, а якщо порушено право або не виконані його приписи – порушник має нести відповідальність», – зазначила пані Лутковська.

Вона також додала, що парламентський контроль за комісаром повинен здійснювати уповноважений з прав людини, а щоб створити посаду комісара, треба змінити Конституцію.

«Але це тривалий і довгий в частині перемовин процес. Тому сьогодні ми продовжуємо виконувати функцію контролюючого органу по забезпеченню доступу до публічної інформації. Однак в омбудсменів є лише одна роль: надавати рекомендації, необов’язкові для виконання. Вони за визначенням не можуть відповідати вимогам органу, який мав би контролювати доступ до публічної інформації. Контролюючий орган має сказати: «Ти повинен відкрити цю інформацію і все, вона за визначенням відкрита». У нас цієї ознаки немає навіть з точки зору закону», – каже уповноважена.

Додамо, що подібні посади є в європейських країнах. Це повністю незалежні органи, які допомагають журналістам, громадським організаціям та пересічним мешканцям країни отримати доступ до публічної інформації. Про їхні функції і діяльність читайте завтра в матеріалі «Детектора медіа».

Нагадаємо, як анонсував «Детектор медіа», 21-22 вересня 2016 року у конференц-залі готелю President (Київ, вулиця Госпітальна, 12) відбудеться Міжнародна конференція «Відзначення 250-ї річниці права на інформацію та подальше зміцнення всіх національних систем країн Східного партнерства».

На фото - Валерія Лутковська

Фото: Олексій Темченко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY