Комітет свободи слова рекомендував ухвалити в другому читанні законопроект про УПП

Комітет свободи слова рекомендував ухвалити в другому читанні законопроект про УПП

7 Вересня 2016
1780
7 Вересня 2016
20:33

Комітет свободи слова рекомендував ухвалити в другому читанні законопроект про УПП

1780
7 вересня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував ухвалити в другому читанні та в цілому законопроект №3504 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)». Після розгляду 11 поправок до законопроекту комітет рекомендував ухвалити його в редакції, максимально близькій до версії, яку підтримують телегрупи
Комітет свободи слова рекомендував ухвалити в другому читанні законопроект про УПП
Комітет свободи слова рекомендував ухвалити в другому читанні законопроект про УПП

На початку розгляду питання про законопроект №3504 виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету (ІТК) Сергій Сьомкін заявив, що ІТК просить рекомендувати до другого читання ту версію законопроекту, яку парламент ухвалив у першому читанні 12 липня: згідно неї, загальнонаціональні телеканали мають бути виключені зі складу УПП, а до УПП мають входити суспільне ТБ і радіо, телеканал «Рада», а також ефірні аналогові й цифрові місцеві й регіональні телеканали. Проте Комітет свободи слова вирішив розглянути всі подані до законопроекту поправки.

Зокрема, комітет розглянув та відхилив поправку, яку пропонували провайдери: відмовився встановити законодавчу заборону стягнення плати за ретрансляцію програм як телекомпаніями, так і провайдерами, поки не буде ухвалений законопроект про аудіовізуальні послуги.

Пропонуючи цю поправку, президент провайдера «Воля» Сергій Бойко зазначив, що погоджується з тим, що потрібно зміщувати кількість обов’язків від мовників до провайдерів, але без принципової зміни базового для індустрії закону це кардинально не покращить ситуацію – зокрема, він наголосив на необхідності спростити ліцензування та дотримуватися технологічної нейтральності. Позиція голови комітету Вікторії Сюмар була не менш категоричною: перерозподіл ринкової сили між провайдерами і мовниками внаслідок ухвалення законопроекту про УПП можливий, але варто підтримати саме виробників контенту, тому що наразі саме вони несуть основне навантаження.

Також Комітет свободи слова відхилив поправку народного депутата Ірини Подоляк, яка запропонувала виключити з УПП парламентський канал «Рада»: члени комітету жартома назвали цю поправку «суворою».

Нагадаємо, 12 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект №3504 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)».

Законопроект передбачав залишити в складі УПП суспільне ТБ, телеканал «Рада», всіх місцевих і регіональних мовників (як цифрових, так і аналогових), у тому числі мовлення громад, а також усіх аналогових загальнонаціональних мовників, які не побажали вийти з УПП (для приватних мовників передбачена можливість вийти з УПП, але лише в містах із населенням понад 50 тис. осіб).

Втім, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зачитала під стенограму доопрацьовану комітетом редакцію проекту, згідно з якою загальнонаціональні телеканали виключаються зі складу УПП, а до УПП мають входити суспільне ТБ і радіо, телеканал «Рада», а також ефірні аналогові й цифрові місцеві й регіональні телеканали.

Законопроект №3504 сподобався Індустріальному телевізійному комітету, який висловив сподівання, що документ буде прийнятий в тому вигляді, в якому він був проголосований Верховною Радою в першому читанні 12 липня.

Натомість індустріальні об'єднання провайдерів (Інтернет-асоціація України, Асоціація правовласників і постачальників контенту, Спілка операторів телекомунікацій міста Одеси та Одеської області, асоціація «Укртелемережа» та Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж) закликали депутатів удосконалити законопроект і відкласти дію оновленої УПП до вимкнення аналогового ефірного телебачення.

Раніше, 5 липня, Телекомунікаційна палата України (ТПУ) звернулась до Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики щодо недопущення прийняття законопроекту №3504 та надала власні пропозиції та зауваження до проекту.

У свою чергу 6 липня Індустріальний телевізійний комітет виступив проти зауважень Телекомпалати до законопроекту. ІТК та телевізійна галузь закликали народних депутатів ухвалити цей законопроект у цілому в редакції, що запропонована Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики.

25 липня супутникова платформа Viasat (ТОВ «Віжн ТБ»), що віднедавна перебуває під контролем медіагрупи «1+1 медіа», заявила про свій вихід зі складу ТПУ у зв’язку з незгодою Viasat з публічними заявами керівників ТПУ проти законопроекту №3504 про зміну складу універсальної програмної послуги.

Фото - uk.wikipedia.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1780
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду