Користувачі мереж скаржаться на недосконалу роботу системи е-декларування

Користувачі мереж скаржаться на недосконалу роботу системи е-декларування

1 Вересня 2016
1737
1 Вересня 2016
09:12

Користувачі мереж скаржаться на недосконалу роботу системи е-декларування

1737
Система електронного декларування, яка мала бути введена в промислову експлуатацію опівночі 1 вересня, станом на 7 ранку доступна не для всіх користувачів
Користувачі мереж скаржаться на недосконалу роботу системи е-декларування
Користувачі мереж скаржаться на недосконалу роботу системи е-декларування

Про це пише «Європейська правда».

Про недосконалу роботу системи повідомляють користувачі соціальних мереж.

На сайті Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) кнопка «задекларуй» доступна, але у частини користувачів браузер не дозволяє перейти до самої форми, попереджаючи про проблеми з безпекою, через що розпочати декларування на порталі е-декларацій неможливо.

Браузер попереджає користувача про можливу спробу крадіжки його персональних даних. Водночас, на частині браузерів вхід до системи – можливий, сайт пропонує подати електронний підпис.

Як зазначає видання, форма відображення вже внесених електронних декларацій також не працює з перебоями. Сайт єдиного реєстру електронних декларацій доступний, але на ньому відсутні декларації, подані в систему раніше.

У відповідності до попередніх рішень НАЗК, старі декларації, введені протягом тестового періоду, мали лишитися в системі.

Нагадаємо, 15 серпня система електронного декларування  була запущена, не будучи доопрацьованою, зокрема – не маючи необхідного сертифікату.

ЄС розкритикував запуск е-декларування в Україні та заявив, що запуск в Україні системи електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним.

Пізніше в державному реєстрі електронних декларацій зареєстровано фальшиву декларацію від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, в якій повідомляється про отримання ним 20 млн грн від фіктивної  комерційної компанії. Народні депутати Антон Геращенко та Іван Вінник заявили про злам системи. Водночас вони продемонстрували скріншоти, до яких мали доступ лише ті, хто заводив фальшиві дані до системи.

Як писав «Детектор медіа», в компанії-розробнику системи електронних декларації стверджують, що скріншоти, продемонстровані на прес-конференції народних депутатів Івана Вінника та Антона Геращенка, не свідчать про злам системи.

З'ясувалося, що підроблена електронна декларація, подана від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, була підписана не тестовим, а повноцінним електронним ключем, що був створений державним підприємством «Українські спеціальні системи» (УСС). Водночас «Українські спеціальні системи» заперечують інформацію про свою причетність до виготовлення фальшивого ключа на ім’я Руслана Рябошапки.

23 серпня НАЗК закрила доступ до системи е-декларування до 1 вересня.

Прем'єр Володимир Гройсман різко розкритикував зрив запуску декларування та пообіцяв покарання причетним, якщо з 1 вересня система не буде запущена.

Читайте на «Детекторі медіа» також статтю «За інерцією: як канали допомогли зрезонувати електронне декларування».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1737
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду