ЗМІ не допустять на засідання у Держспецзв'язку щодо запуску е-декларування (ДОПОВНЕНО)

ЗМІ не допустять на засідання у Держспецзв'язку щодо запуску е-декларування (ДОПОВНЕНО)

14 Серпня 2016
2190
14 Серпня 2016
12:34

ЗМІ не допустять на засідання у Держспецзв'язку щодо запуску е-декларування (ДОПОВНЕНО)

2190
Зустріч у Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України щодо усунення проблем із запуском електронного декларування з розробниками системи, яка запланована на сьогодні, 14 серпня, пройде в закритому режимі.
ЗМІ не допустять на засідання у Держспецзв'язку щодо запуску е-декларування (ДОПОВНЕНО)
ЗМІ не допустять на засідання у Держспецзв'язку щодо запуску е-декларування (ДОПОВНЕНО)

Про це повідомляє телеканал «112 Україна».

Зазначається, що засідання мало розпочатись об 11 годині, проте затримується з невідомих причин.

«Зустріч ще не почалася. Ми спілкувалися з представниками фірми-розробника. Вони все ще чекають, що їм оформлять пропуски. Зустріч мала розпочатися об 11.00, поки вона не почалася. Нам відомо, що вона буде проходити у закритому режимі, скільки вона буде тривати, зараз невідомо. Відомо, що після цієї зустрічі буде засідання НАЗК», - розповіла корреспондент «112 Україна».

Раніше керівниця Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак заявила, що система е-декларування у будь-якому випадку запрацює з 15 серпня.

Говорячи про підсумки вчорашніх переговорів з Держспецзв'язку та розробниками системи, вона зазначила, що шляхи усунення недоліків були визначені.

«Ми піввечора вмовляли розробників прийти в Держспецзв'язку. Потім вони прийшли, стояли під воротами, і я знову їх вмовляла. Тому розмова, який сталася в Держспецзв'язку, був конструктивна,  розробник програми "Міранда" визнав ті недоліки, які були оголошені і які можна усувати, і з цього починати роботу. І це було офіційно визнано», - підкреслила вона.

За її словами, сьогодні НАЗК намір провести засідання, однак час його початку в даний час не визначено.

Раніше заступник голови НАЗК, служби  колишній керівник Департаменту аналізу антикорупційної політики у неурядовій організації Transparency International Україна Руслан Рябошапка заявив, що домагатиметься оприлюднення зауважень Держспецзв’язку.

«Зауваження на 90% відсотків складаються з опису нашого програмного продукту. Інші 10% - неправда, напівправда, маніпуляції. Це треба опублікувати. Люди повинні це бачити», - написав він у Facebook.

Водночас Юрій Новиков, директор ТОВ «Міранда», що є розробником програмного комплексу е-декларування, заявив своїй сторінці в Facebook, що в експертному висновку Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (ДСССЗІ) немає жодного зауваження до програмного забезпечення реєстру системи подання електронних декларацій.

За словами пана Новикова, в субботу, 13 серпня, він зміг ознайомитися з документом, який був засекречений ДСССЗІ, і на підставі якого системі відмовили в атестації.

«Експертний висновок не містить жодного зауваження до програмного забезпечення реєстру. Всі письмові зауваження стосуються супровідної документації. Деякі з них можна вважати не позбавленими сенсу, отримали б ми цей висновок о 14.00 суботи, як і було обіцяно - документація вже була б поправлена», - написав Юрій Новиков.

Він також заявив, що вчора на зустрічі в Держспецзв'язку твердо переконався, що атестат система в найближчі дні ні в якому разі не отримає.

«Адже крім експертного висновку, який був каменем спотикання вранці, вже ввечері Держспецзв'язок вивалив нам на голову низку нових, усних зауважень. Наприклад: раніше, погоджуючи технічне завдання на систему, Держспецзв'язок не бачив проблеми використовувати певний модуль, описаний в ТЗ. А тепер - побачив і каже, що цей модуль не пройде сертифікацію у жодному разі. Загалом, готують пустити нас по колах свого внутрішнього пекла», - зазначив він.

Нагадаємо, 13 серпня голова Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак заявила, що запуск системи електронного декларування на нинішньому етапі, без атестату відповідності системі захисту інформації, неможливий, оскільки вона є дуже уразливою до хакерських атак.

13 серпня НАЗК провела екстренне засідання у зв'язку з можливим зривом запуску електронного декларування. Спочатку керівництво Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК) ухвалило рішення закрити від преси засідання, присвячене критичній ситуації із запуском електронного декларування. Згодом засідання перевели у частково закритий режим.

Ввечері 12 серпня Держспецзв’язок відмовив у атестації системи електронного декларування, не підтвердивши безпеку системи.  

Початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму. Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ. 

Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

В ООН також заявили, що здивовані затримкою e-декларування нібито через «питання безпеки».

13 серпня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив  про обурення через рішення Держспецзв’язку, яке зірвало вчасне впровадження електронного декларування.

На фото - Наталія Корчак «112 Україна»

Фото: скан відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2190
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду