Голова НАЗК оголосила, що з 15 серпня в Україні запрацювала система е-декларування

Голова НАЗК оголосила, що з 15 серпня в Україні запрацювала система е-декларування

15 Серпня 2016
2228
15 Серпня 2016
09:20

Голова НАЗК оголосила, що з 15 серпня в Україні запрацювала система е-декларування

2228
Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталя Корчак оголосила, що 15 серпня в 00 годин 00 хвилин в Україні офіційно запрацювала система електронного декларування.
Голова НАЗК оголосила, що з 15 серпня в Україні запрацювала система е-декларування
Голова НАЗК оголосила, що з 15 серпня в Україні запрацювала система е-декларування

Про це пані Корчак написала на своїй сторінці у Facebook.

«Ну що ж дорогі друзі, як бачите, без політики і без істерики, рівно о 00.00 ми, вчасно запустили електронне декларування, система працює, тепер розробникам потрібно зконцентруватися на усуненні недоліків і отримати сертифікацію», – повідомила пані Корчак.

Нагадаємо, редактор видання «Європейська правда» (проект «Української правди» Сергій Сидоренко звернувся до голови та членів НАЗК із закликом провести увечері 14 серпня засідання щодо запуску з 15 серпня системи електронного декларування публічно, за участі журналістів.

В неділю  о 17.00 НАЗК планувало провести засідання щодо ситуації із запуском системи електронного декларування. Про це повідомили в апараті агенції, запросивши відвідати засідання. За попередньою інформацією, засідання мало відбутися о 16.00, але представників ЗМІ на нього певний час не запрошували.

Пізніше стало відомо про присутність ЗМІ на засіданні НАЗК.

Під час засідання керівництво НАЗК заявило, що залишило в силі своє рішення про запуск системи електронного декларування попри відсутність атестату захисту інформації, який є необхідним у відповідності до законодавства.

Голова агенції Наталія Корчак без голосування заявила про категоричну відмову перегляду свого рішення про запуск системи в 00.00 15 серпня.

Також НАЗК ухвалила заяву, якою поклала всію відповідальність за проблеми, які виникли у процесі атестації, на розробника програмного забезпечення ТОВ «Міранда».

Один з членів НАЗК Руслан Рябошапка заявив про свідоме порушення законодавства з питання захисту даних з боку НАЗК та про відмежування від цієї заяви.

«Київ має два шляхи: поганий і гірший. Поганий шлях – це зрив дедлайна та порушення зобов'язань перед Заходом. Ще гірший – якщо в ніч на 15 серпня Україна запустить в роботу несертифіковану систему. Нам скажуть, що Київ все виконав. А насправді – цей крок виведе з-під кримінальної відповідальності найвищих посадовців», - написав Сергій Сидоренко у своїй публікації «Хто зірвав електронне декларування статків: хронологія і документи».

Раніше канал «112 Україна» повідомив, що зустріч у Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України щодо усунення проблем із запуском електронного декларування з розробниками системи, яка запланована на сьогодні, 14 серпня, пройде в закритому режимі.

Після цього засідання народна депутатка Надія Савченко заявила, що система електронного декларування для чиновників із завтрашнього дня не запрацює через те, що необхідний для її запуску сертифікат сьогодні, 14 серпня, видано не буде.

«Сертифікат сьогодні не нададуть, це вони сказали остаточно, завтра це не запрацює. Не знаю, що буде надалі. Потрібно буде виходити на ВР, приймати закони, якось за це боротися, так само громадянському суспільству, тому що це один з важливих чинників для вступу нас і отримання нами Шенгенської візи. Нам потрібно показати Європі не імітацію боротьби з корупцією, а реальні результати. У мене немає мільйонів, які я хочу приховати, а той, у якого вони є при владі, буде робити все, щоб ця система боротьби з корупцією в Україні не відбулася», - розповіла Надія Савченко.

Водночас керівниця Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК)Наталія Корчак заявила, що система е-декларування у будь-якому випадку запрацює з 15 серпня. Такий запуск у «режимі дослідної експлуатації» дозволить посадовцям уникнути кримінального покарання, зазначає «Європейська правда».

Раніше заступник голови НАЗК Руслан Рябошапка заявив, що домагатиметься оприлюднення зауважень Держспецзв’язку.

«Зауваження на 90% відсотків складаються з опису нашого програмного продукту. Інші 10% - неправда, напівправда, маніпуляції. Це треба опублікувати. Люди повинні це бачити», - написав він у Facebook.

Юрій Новиков, директор ТОВ «Міранда», що є розробником програмного комплексу е-декларування, заявив на своїй сторінці в Facebook, що в експертному висновку Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (ДСССЗІ) немає жодного зауваження до програмного забезпечення реєстру системи подання електронних декларацій.

Нагадаємо, 13 серпня голова Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак заявила, що запуск системи електронного декларування на нинішньому етапі, без атестату відповідності системі захисту інформації, неможливий, оскільки вона є дуже уразливою до хакерських атак.

13 серпня НАЗК провела екстренне засідання у зв'язку з можливим зривом запуску електронного декларування. Спочатку керівництво Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК) ухвалило рішення закрити від преси засідання, присвячене критичній ситуації із запуском електронного декларування. Згодом засідання перевели у частково закритий режим.

Ввечері 12 серпня Держспецзв’язок відмовив у атестації системи електронного декларування, не підтвердивши безпеку системи.  

Початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму. Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ. 

Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

В ООН також заявили, що здивовані затримкою e-декларування нібито через «питання безпеки».

13 серпня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив  про обурення через рішення Держспецзв’язку, яке зірвало вчасне впровадження електронного декларування.

Фото: uainfo.org

 

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2228
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду