Лідер фракції Порошенка хоче закрити доступ до частини інформації про майно чиновників

Лідер фракції Порошенка хоче закрити доступ до частини інформації про майно чиновників

30 Вересня 2016
1572
30 Вересня 2016
14:06

Лідер фракції Порошенка хоче закрити доступ до частини інформації про майно чиновників

1572
Лідер фракції БПП у парламенті Ігор Гринів пропонує внести зміни до закону про запобігання корупції, і закрити частину відомостей з декларацій для загального користування. Автор проекту також заявляє, що ЗМІ не повинні бути «єдиним засобом боротьби з корупцією».
Лідер фракції Порошенка хоче закрити доступ до частини інформації про майно чиновників
Лідер фракції Порошенка хоче закрити доступ до частини інформації про майно чиновників

Відповідний законопроект №5192 «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції" щодо запобігання злочинам проти життя і здоров'я особи та проти власності», зареєстрований Ігорем Гринівим у Верховній Раді 29 вересня.

Лідер президентської фракції пропонує внести до закону «Про запобігання корупції зміни, яке обмежать доступ до інформації, зокрема, до місцезнаходження нерухомого майна, вказаного у декларації, а також про вартість та розмір подарунків декларантів:

«Інформацією з обмеженим доступом, яка не підлягає відображенню у відкритому доступі, є:

а) зазначені у декларації відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, місця проживання, дати народження фізичних осіб, щодо яких зазначається інформація в декларації, місцезнаходження об'єктів, які наводяться в декларації (крім області, району, населеного пункту, де знаходиться об'єкт);

б) відомості, зазначені у підпунктах «а», «в» абзацу першого пункту 3 частини першої статті 46 цього Закону;

в) відомості про вартість та розмір подарунків, зазначених у пункті 7 частини першої статті 46 цього Закону;

г) відомості, зазначені у пункті 8 частини першої статті 46 цього Закону (крім коштів, а також активів у дорогоцінних (банківських) металах, розміщених на банківських рахунках, внесків до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ);

ґ) персональні та ідентифікаційні дані осіб, вказаних у пункті 9 частини першої статті 46 цього Закону».

У повідомленні прес-служби БПП йдеться, що законопроект №5192 спрямований на удосконалення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, з метою запобігання злочинам проти життя і
здоров’я особи та проти власності.

Як розповів «Українській правді» автор проекту Ігор Гринів, законопроект має вирішити питання про доступ до інформації про рухоме і нерухоме майно і готівкові кошти.

«Ця інформація, яку подають підписанти, має бути для службового користування і для НАБУ, а не бути предметом політичних спекуляцій», - зазначив він.

На думку лідера президентської фракції, ця інформація може дати змогу «хуліганам чи грабіжникам» скористатися цією інформацією.

«Це дасть підстави для дискредитації всієї системи декларування», - зазначив він.

Крім того Ігор Гринів повідомив, що у проекті він пропонує скасувати кримінальну відповідальність за помилки у декларації.

«Кримінальна відповідальність має бути за подачу недостовірної інформації про податки і ухиляння від податків. В іншому – має бути адміністративна і політична відповідальність, а не кримінальна», - сказав він.

На питання «Української правди», чи не нівелюють його пропозицію загальну ідею електронних декларацій, він відповів: «Не нівелюють. Зараз вважають, що єдиним засобом боротьби з корупцією є медіа, тоді не треба було створювати НАБУ, Антикорупційну прокуратуру, ДБР. Цим мають займатися спеціально створені органи, до яких має бути довіра».

Варто зазначити, що сам Ігор Гринів проживає у смт Козин (Київська область), яке вважається одним з центрів елітної нерухомості, що належить можновладцям.

Водночас експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська  вважає, що цей законопроект направлений на приховування статків чиновників.

«Готова закластися, що під пафосною назвою про попередження злочинів проти життя і власності  - закриття інформації про готівочку, годиннички, картиноньки, хутро усіх чиновничків, а також про їх витрати для придбання цього всього багатства. А в цей час кінцеве рішення про безвіз усе ще залежить від країн-членів ЄС. Щонайменше 5 із яких дуже шукають красиву причину цей безвіз не давати і дуже розраховують на факап України саме з електронними деклараціями», - додала вона.

Як писав «Детектор медіа», 6 вересня в соціальних мережах почалося гучне обговорення купівлі депутатом від БПП Сергієм Лещенком і його дівчиною Анастасією Топольською квартири в центрі Києва. Активіст Андрій Дзіндзя виклав в Facebook документи, які свідчать про те, що Лещенко купив квартиру вартістю близько 7 мільйонів. 

На своїй сторінці у Facebook Сергій Лещенко публікував заяву, в якій попросив НАЗК та НАБУ зробити відповідну перевірку придбаного ним житла.

7 вересня голова Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Назар Холодницький доручив очолюваному ним відомству перевірити на наявність корупційної складової житло депутата від БПП Сергія Лещенка. Він також зазначив, що якщо злочин буде встановлено,«антикорупційними органами буде вжито всіх передбачених законом заходів для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності».

На фото - Ігор Гринів

Фото: «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1572
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду