Грицак заявляє, що Кремль використовував двох одеських журналістів як своїх агентів

Грицак заявляє, що Кремль використовував двох одеських журналістів як своїх агентів

21 Червня 2016
2134
21 Червня 2016
13:45

Грицак заявляє, що Кремль використовував двох одеських журналістів як своїх агентів

2134
Глава Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що звинувачувані в сепаратизмі колишні одеські журналісти Олена Гліщинська і Віталій Діденко, яких Україна обміняла на політв’язнів Кремля Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва, безпосередньо підпорядковувалися першому заступнику радника президента РФ Владислава Суркова Іналу Ардзінбі, який в Кремлі відповідав за створення в Одеської області сепаратистських організацій за прикладом «ДНР/ЛНР».
Грицак заявляє, що Кремль використовував двох одеських журналістів як своїх агентів
Грицак заявляє, що Кремль використовував двох одеських журналістів як своїх агентів

Про це глава СБУ Василь Грицак повідомив в інтерв'ю «Ліга.net», яке вийде 22 червня.

«Гліщинська, яку ми віддали, була на прямому контакті з Ардзінбою. Другий - Діденко, який стрибав від Альфи з вікна і поламав собі ноги. Чому він тікав? За ним теж стояв Ардзінба», - сказав Василь Грицак.

Глава СБУ зазначив, що «у зв'язку з провалом проекту Бессарабія, так звана група ФСБ в московській верхівці звинуватила в цьому групу Суркова-Ардзінби».

«Адже план не вдався. Гібридна війна на півдні з виходом на Європу не почалася. Подивіться аналітику за минулий рік - весна і літо. Що відбувалося в Молдові? Її колотило. У мене була розмова про це з керівництвом спецслужб Молдови. Росіяни провалилися. І це стало предметом серйозних розборок в Москві», - сказав Василь Грицак.

Відповідаючи на питання, навіщо Москві потрібні Олена Гліщинська і Віталій Діденко, глава СБУ сказав:  «Моє скромне припущення: ці люди потрібні для того, щоб вони приїхали і розповіли, яку інформацію вони передали слідству, як була організована робота з ними, на чому вони прокололися, де провалилися. Все це треба, щоб проаналізувати недоліки на майбутнє. Ну і, зрозуміло, щоб одне угрупування впливу в московській верхівці завдало удару по іншому».

«Зараз між ними розборки - це наша оперативна інформація. І ці люди, яких ми віддали Москві в обмін на наших патріотів, допоможуть цим групам воювати між собою», - сказав глава СБУ.

Раніше речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська заявила, що СБУ проводить обміни українських громадян, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також в Росії, виключно в рамках українського законодавства. За її словами, це стосується також обміну Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва на фігурантів справи «Бессарабської народної республіки» - одеських журналістів Олегу Гліщинську і Віталія Діденка.

Водночас колишній журналіст, народний депутат Сергій Лещенко повідомив, що Олена Гліщинська працювала помічницею народного депутата Віталія Барвіненка.

«Звинувачена в сепаратизмі організатор так званої "Народної ради Бессарабії" Олена Гліщинська, яку вислали до Росії, обмінявши на Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка, виявилася... помічником депутата Віталія Барвіненка (група "Відродження") у двох скликаннях», - написав він у Facebook.

ЗМІ повідомляли, що під час слідства вона не розповіла про зв’язки Віталія Барвіненка із Москвою, які начебто мали місце.

Нагадаємо, наприкінці квітня 2015 року Служба безпеки України (СБУ) затримала в Одесі в рамках застережних заходів перед травневими святами 12 осіб, у яких зберігалася друкована продукція сепаратистського змісту. Серед них був головред інтернет-видання «На самом деле», організатор так званої «Народної ради Бесарабії» Артем Бузіла. Разом з ним затримали редакторку телеканалу «Бессарабия-ТВ» Олену Гліщинську-Романову.

Згодом Управління Служби безпеки України в Одеській області надало інформацію, що Артема Бузілу та Олену Гліщинську підозрюють у кримінальному провадженні за ч.1 ст.14 (готування злочину) та ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Крім Артема Бузіли і Олени Гліщинської-Романової у справі проходив редактор видання «Інфоцентр», активіст «Народної ради Бессарабії» Віталій Діденко. У вересні 2015 року Суворовський районний суд Одеси визнав його винним у посяганні на територіальну цілісність України і засудив до трьох років позбавлення волі. Віталій Діденко пішов на угоду зі слідством і повністю визнав свою провину. Незважаючи на це, суд визнав його небезпечним для суспільства і відмовився призначати випробувальний термін.

У жовтні 2015 го року Артем Бузіла визнав себе винним у інкримінованих йому злочинах, і за це отримав порівняно м'який вирок: три роки обмеження свободи - в умовах здійснення за ним нагляду і з обов'язковим залученням до праці в спеціальному виправному центрі.

30 березня одеський журналіст Артем Бузіла, заарештований за звинуваченням у сепаратизмі в кінці квітня 2015 року, вийшов на свободу. Згодом ЗМІ повідомили, що він вилетів до Росії. Всього журналіст провів за гратами 11 місяців.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2134
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду