В Одесі звільнено із СІЗО засудженого за сепаратизм журналіста Артема Бузілу

В Одесі звільнено із СІЗО засудженого за сепаратизм журналіста Артема Бузілу

1 Квітня 2016
1676
1 Квітня 2016
09:34

В Одесі звільнено із СІЗО засудженого за сепаратизм журналіста Артема Бузілу

1676
30 березня вийшов на свободу одеський журналіст Артем Бузіла, заарештований за звинуваченням у сепаратизмі в кінці квітня 2015 року.
В Одесі звільнено із СІЗО засудженого за сепаратизм журналіста Артема Бузілу
В Одесі звільнено із СІЗО засудженого за сепаратизм журналіста Артема Бузілу

Про це повідомляє одеське видання «Таймер» з посиланням на адвоката журналіста.

Головного редактора видання «На самом деле» Артема Бузілу звинувачували в сепаратизмі: він разом з групою інших осіб нібито готував створення незалежного від України держави на території Бессарабії.

У жовтні 2015 го року Артем Бузіла визнав себе винним у інкримінованих йому злочинах, і за це отримав порівняно м'який вирок: три роки обмеження свободи - в умовах здійснення за ним нагляду і з обов'язковим залученням до праці в спеціальному виправному центрі.

Однак в цей центр Артема Бузілу не відправили. Замість цього його залишили в СІЗО, день перебування в якому зараховується за чотири дні перебування в центрі. З урахуванням того, що до вироку він провів у слідчому ізоляторі п'ять місяців, які також враховуються при обчисленні строку ув'язнення або обмеження волі, до цього часу він вже відбув присуджене йому покарання.

Взагалі журналіст провів за гратами 11 місяців.

Нагадаємо, наприкінці квітня 2015 року Служба безпеки України (СБУ) затримала в Одесі в рамках застережних заходів перед травневими святами 12 осіб, у яких зберігалася друкована продукція сепаратистського змісту. Водночас Інститут масової інформації (ІМІ) повідомив, що серед них був головред інтернет-видання «На самом деле», організатор так званої «Народної ради Бесарабії» Артем Бузіла.

Разом з Артемом Бузілою затримали редактора телеканалу «Бессарабия-ТВ» Олену Гліщинську-Романову.

Згодом Управління Служби безпеки України в Одеській області інформацію, що редактора інтернет-видання «Насправді» Артема Бузілу та редакторку телеканалу «Бессарабия-ТВ» Олену Гліщинську (Одеса) підозрюють у кримінальному провадженні за ч.1 ст.14 (готування злочину) та ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Крім Артема Бузіли і Олени Гліщинської-Романової у справі проходив редактор видання «Інфоцентр», активіст «Народної ради Бессарабії» Віталій Діденко. У вересні 2015 року Суворовський районний суд Одеси визнав його винним у посяганні на територіальну цілісність України і засудив до трьох років позбавлення волі. Віталій Діденко пішов на угоду зі слідством і повністю визнав свою провину. Незважаючи на це, суд визнав його небезпечним для суспільства і відмовився призначати випробувальний термін.

Нагадаємо, екс-співробітник прикордонної служби одеського аеропорту Павло Кучеренко, який в червні 2015 року був затриманий співробітниками СБУ в Одесі за організацію мітингу біля СІЗО на підтримку обвинуваченого в сепаратизмі редактора інтернет-видання «На самом деле» Артема Бузіли, подав позов до суду на миколаївське інтернет-видання «Преступности.НЕТ».

 Фото: «Таймер»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1676
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кость
2918 дн. тому
Яка погань дає три роки за злочин проти держави? Якщо не діє конституційне правосуддя, народ має право на звичаєве, а там дуже суворі покарання. Бо навіщо ж українцям Лугандонія в Одесі?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду