Юрій Луканов: «Місія до Криму – це інструмент»

Юрій Луканов: «Місія до Криму – це інструмент»

31 Травня 2016
2664
31 Травня 2016
16:30

Юрій Луканов: «Місія до Криму – це інструмент»

2664
Дуня Міятович за ініціативою українських медійних організацій почала працювати над створенням місії з прав журналістів у Криму
Юрій Луканов: «Місія до Криму – це інструмент»
Юрій Луканов: «Місія до Криму – це інструмент»

Як писав «Детектор медіа», офіс уповноваженої ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович ухвалив рішення працювати над створенням спеціальної місії до Криму з прав журналістів на півострові. Таке рішення ухвалено під час зустрічі у Відні керівників Незалежної медіа-профспілки України, Національної спілки журналістів України і Союзу журналістів Росії. Попередньо домовлено, що до місії будуть запрошені Міжнародна федерація журналістів та інші міжнародні медійні організації.

Дуня Міятович наголосила, що місія муситиме долати численні проблеми, зокрема, логістичні – вирішити, яким чином добратися до місця, дістати дозвіл від влади обох країн тощо. Вона підкреслила, що не хоче створити місію заради місії, а воліє започаткувати таку інституцію, яка б була здатна зібрати належну інформацію.

Учасники зустрічі домовилися проводити постійні консультації в процесі створення місії.

Дуня Міятович має намір у липні приїхати до Києва й провести зустріч з активом НМПУ і НСЖУ, щоб обговорити існуючі проблеми.

Заступник Генерального секретаря Міжнародної Федерації журналістів Джеремі Діар сказав, що МФЖ дуже зацікавлена у створенні такої місії, аби долати проблеми, пов’язані з правами журналістів у Криму.

Нагадаємо, створити місію для вивчення прав журналістів у Криму НСЖУ і НМПУ закликали Дуню Міятович у третій декаді квітня на звітно-виборчій конференції Європейської федерації журналістів у Сараєво. Вона відповіла згодою. Тоді ж за ініціативою українських медійних організацій ЄФЖ ухвалила заяву про збільшення репресій проти журналістів у Криму.

Голова медіа-профспілки Юрій Луканов вважає, що «сам факт створення місії – ще не є перемога. Це лише початок процесу. Місія – це інструмент, яким можна скористатися ефективно, а можна програти. Щоб не програти, треба підключити до процесу, зокрема, кримських журналістів, які живуть у Києві». Він має намір ініціювати таку зустріч найближчим часом.

Виконуючий обов’язки голови спілки журналістів Сергій Томіленко вважає створення місії першим кроком для захисту журналістів у Криму: «Якщо ми будемо наполегливі і професійні, то досягнемо свого».

«Детектор медіа» скайпом зв’язався з Юрієм Лукановим, який наразі знаходиться у Відні, та розпитав про подробиці ухваленого рішення.

Юрію, розмови про місію з прав журналістів у Криму ходять давно. Чому раптом саме зараз вирішено працювати над її створенням?

– У квітні на звітно-виборній конференції в Сараєво я виступив від імені двох журналістських організацій – НМПУ і НСЖУ – і публічно закликав Дуню Міятович створити таку місію. Вона прихильно поставилася до цієї ідеї і пообіцяла почати роботу над нею.

Але ми вирішили не покладатися лише на слова. Ми переконували офіс Міжнародної федерації журналістів, що така місія потрібна і варто працювати з Дунею. МФЖ теж прихильно поставилася до цієї ідеї. Мабуть, не останню роль в цьому зіграла ухвалена в квітні з нашої ініціативи заява звітно-виборної конференції Європейської федерації журналістів про збільшення репресій проти журналістів у Криму.

І ось нарешті відбулася вирішальна зустріч у Відні, де ми обговорили деякі організаційні моменти. Загалом вирішили, що місія складатиметься з представників НМПУ і НСЖУ, Союзу журналістів Росії, Міжнародної федерації журналістів і, певна річ, з представників ОБСЄ та інших міжнародних медійних організацій.

– У складі місії – представники Союзу журналістів Росії. Ви не боїтеся, що вони будуть перешкоджати?

– У нас уже дворічна історія стосунків у рамках ОБСЄ. Було всяке – і успішна співпраця, і, на жаль, протиборство. Довелося виступати й переконувати звітно-виборну конференцію Європейської федерації журналістів ухвалити заяву про посилення репресій у Криму, хоча росіяни були проти. Конференція прислухалася до нас.

Місія – це лише інструмент. Як його використати – залежить від нас. Думаю, що в нас дуже багато досвідчених фахівців, які належним чином ним скористаються.

– Але ви розумієте, що вас неодмінно критикуватимуть за співпрацю з росіянами у такій місії?

– Чудово розумію. Мало того, апріорі не сумніваюся, що звіт місії не буде ідеальним настільки, як би нам того хотілося. Розумію, що можливі маніпуляції на місці, створення «потемкинских деревень» і, відповідно, якісь помилки. Але в той же час розумію, що це може допомогти зупинити репресії проти журналістів у Криму. Це може бути засіб ефективного впливу. Тому готовий до критики.

– У внутрішній розсилці НМПУ відбувається дискусія. Дехто з комітету НМПУ прагне боротися за Крим, роблячи гучні заяви і звернення до МФЖ. А ви намагаєтеся їх зупинити.

– Ви й це знаєте? Я не хотів би, щоб це гучно звучало. Але коротко поясню. Я не проти заяв. І сам виступив із заявою, коли почалися репресії проти журналістів у Криму. Але проблема в тому, що частина моїх колег з комітету виступили з заявою загальнополітичного характеру. Звернулися до МФЖ. Але вони не врахували тої обставини, що МФЖ не розглядає заяви загальнополітичні. Тобто не визначає, чий Крим, хто правий – Ізраїль чи Палестина, турки чи курди. МФЖ концентрується на правах журналістів.

Якщо ігнорувати цю обставину, то заява не має шансів бути задоволеною. Тому це просто випуск пару. Грати треба за правилам тих чи інших організацій – лише тоді можна досягти успіху.

Додам іще, що моя робота у сфері міжнародних контактів НМПУ дала мені розуміння, як працюють міжнародні структури. Це ближче до сфери дипломатії. Там не дуже толерують конфлікти, віддають перевагу конструктивним діям. Навіть якщо ти когось критикуєш, то треба це робити з посмішкою на вустах, показувати, як тобі шкода це робити. Тобто навіть жорсткий зміст має вкладатися у цілком доброзичливу форму.

– Коли запрацює місія?

– Дуня казала, що треба ще здолати логістичні проблеми, одна з яких – отримати дозвіл від урядів на візит до Криму. Ну, й інші зрозумілі проблеми.

Фото - прес-служба НМПУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2664
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду