Прокуратура АР Крим при ГПУ відкрила кримінальне провадження через блокування Росією сайту «Крим.Реалії»

Прокуратура АР Крим при ГПУ відкрила кримінальне провадження через блокування Росією сайту «Крим.Реалії»

13 Травня 2016
1351
13 Травня 2016
13:37

Прокуратура АР Крим при ГПУ відкрила кримінальне провадження через блокування Росією сайту «Крим.Реалії»

1351
Прокуратура Автономної Республіки Крим при Генпрокуратурі України відкрила кримінальне провадження за фактом блокування в Росії і в окупованому Криму доступу до сайту «Крим.Реалії», проекту української редакції «Радіо Свобода».
Прокуратура АР Крим при ГПУ відкрила кримінальне провадження через блокування Росією сайту «Крим.Реалії»
Прокуратура АР Крим при ГПУ відкрила кримінальне провадження через блокування Росією сайту «Крим.Реалії»

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Як повідомляє прес-служба прокуратури, кримінальне провадження розпочато за ознаками кримінального злочину, передбаченого частиною 1 ст. 171 Кримінального кодексу України – умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

«Незаконно створені на тимчасово анексованій території півострова Крим органи в черговий раз умисно перешкоджають законній професійній діяльності журналістів, обмежуючи свободу слова, яка передбачена Конституцією України та нормами міжнародного права», – заявили в прокуратурі.

У відомстві також зазначили, що матеріали цього кримінального провадження направлені в Генеральну прокуратуру України для визначення підслідності.

Нагадаємо, з 11 травня на території Росії і окупованого нею Криму почав блокуватися доступ до інтернет-видання «Крим.Реалії». Підконтрольна Росії прокурор Криму Наталія Поклонська заявила, що готує матеріали для повного блокування сайту.

Генеральна прокуратура Росії підтримала позицію російської прокуратури Криму й підготувала вимогу обмежити доступ до сайту до російської Федеральної служби нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд), і нині доступ до сайту заблокований.

Керівництво корпорації «Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода» (RFE/RL) заявляє, що засуджує блокування у Росії та в окупованому нею Криму доступу до сайту «Крим.Реалії». Керівник інтернет-видання «Крим.Реалії» Володимир Притула повідомив, що заборони з боку Росії не зупинять роботи сайту.

Комітет захисту журналістів заявив, що влада Росії повинна припинити блокування сайту «Крим.Реалії», який є проектом української редакції «Радіо Свобода».

У Незалежній медіапрофспілці України (НМПУ) заявили, що мають намір звернутися в офіс представника з питань свободи ЗМІ ОБСЄ через ситуацію, яка склалася навколо «Крим.Реалії».

У Міністерстві інформаційної політики України повідомили, що готують звернення до міжнародної організації «Репортери без кордонів» з проханням дати правову оцінку і висновки щодо блокування в Росії і в анексованому нею Криму сайту «Крим.Реалії».

У квітні ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».  За словами Миколи Семени, йому оголосили підозру через те, що він нібито написав статтю «Блокада - необхідний перший крок до звільнення Криму» у вересні 2015 року. Стаття була розміщена на сайті «Крим.Реалії». Автор матеріалу в рубриці «Думка» – кримський політолог Валентин Гончар.

Так звана «прокурор»  окупованого півострова Наталія Поклонська заявила про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Пізніше стало відомо, що мова йде про Миколу Семену. Вона також заявила, що її відомство готує  матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Прокуратура Автономної Республіки Крим при Генпрокуратурі України відкрила кримінальні провадження у зв'язку обшуками у кримських журналістів, які були проведені російськими силовиками в окупованому Криму 18-19 квітня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1351
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду