У Росії і Криму почалось часткове блокування сайту «Крим.Реалії»

У Росії і Криму почалось часткове блокування сайту «Крим.Реалії»

12 Травня 2016
2006
12 Травня 2016
10:17

У Росії і Криму почалось часткове блокування сайту «Крим.Реалії»

2006
На території Росії і окупованого нею Криму частково блокується доступ до інтернет-видання «Крим.Реалії», яке є проектом української редакції «Радіо Свобода». Підконтрольна Росії прокурор Криму Наталія Поклонська заявила, що готує матеріали для повного блокування сайту.
У Росії і Криму почалось часткове блокування сайту «Крим.Реалії»
У Росії і Криму почалось часткове блокування сайту «Крим.Реалії»

Про це повідомляє видання «Крим.Реалії».

11 травня про часткове блокування видання повідомляли користувачі як з російських регіонів, так і Кримського півострова. Водночас жителі окремих районів Москви і Московської області повідомили «Крим.Реалії» про вільний доступ до сайту. При цьому у деяких інтернет-провайдерів доступ до сайту залишається відкритим.

На сайті Роскомнагляду вказано, що за рішенням Генеральної прокуратури Росії від 25 вересня 2015 року обмежується доступ до сайту «Крим.Реалії», а рішенням від 30 вересня того ж року обмежується доступ до сторінки сайту.

Підставою для таких рішень, як випливає з інформації Роскомнагляду, є ст.15.3 Федерального закону від 27 липня 2006 року № 149-ФЗ «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації». Дана законодавча норма регламентує порядок обмеження доступу до сайтів, що містять інформацію із закликами до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності або участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку.

Підконтрольна Росії прокурор окупованого Криму Наталія Поклонська заявила, що готує матеріали для повного блокування проекту «Крим.Реалії». «Ми збираємо матеріали в Генеральну прокуратуру Росії і далі в Роскомнагляд для повного закриття інформаційної служби «Крим. Реалії», - сказала Поклонська.

На сайті російської прокуратури Криму також повідомляється про ініціативу відомства по «блокування окремих публікацій Крим.Реалії».

«Аналіз контенту цього ресурсу свідчить про його спрямованість на дискредитацію діяльності Російської Федерації на території Республіки Крим, розпалюванні міжнаціональної та міжетнічної ворожнечі, а також про здійснення закликів до екстремістської діяльності», - йдеться в повідомленні прокуратури.

Нагадаємо, 19 квітня в окупованому Криму пройшли обшуки у чотирьох кримських журналістів Миколи Семени, Леньяри Абібулаєвої, Руслани Люманової та Заїра Акадирова. Російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.  

Офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що кримський журналіст Микола Семена, співпрацюючи з виданням «Крим.Реалії» (проект «Радіо Свобода»), повинен був отримати акредитацію при МЗС РФ.

Водночас так званий «голова Держради» окупованого Росією Криму Володимир Константинов заявив, що вважає ворогами республіки журналістів інтернет-видання «Крим. Реалії».

За словами Миколи Семени, йому оголосили підозру через те, що він нібито написав статтю «Блокада - необхідний перший крок до звільнення Криму» у вересні 2015 року. Стаття була розміщена на сайті «Крим.Реалії» – проекту «Радіо Свобода». Автор матеріалу в рубриці «Думка» – кримський політолог Валентин Гончар.

Двох інших кримських журналістів залучили до справи як свідків, однак вони, пославшись на 51 статтю Конституції Російської Федерації, відмовились від свідчень. Журналіста Заїра Акадирова, який перебуває наразі за межами Криму, ФСБ викликає на допит.

Так звана «прокурор»  окупованого півострова Наталія Поклонська заявила 19 квітня про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Пізніше стало відомо, що мова йде про Миколу Семену. Вона також заявила, що її відомство готує  матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович  заявила, що  занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму.

Водночас корпорація  «Радіо Вільна Європа» – «Радіо Свобода» заявила, що у зв’язку з новими діями фактичної російської влади в окупованому Криму проти журналістів, серед яких є кореспонденти «Радіо Свобода», не припинить професійно висвітлювати події для людей, які цього потребують, і не припинить захищати своїх колег.

Прокуратура Автономної Республіки Крим при Генпрокуратурі України відкрила кримінальні провадження у зв'язку обшуками у кримських журналістів, які були проведені російськими силовиками в окупованому Криму 18-19 квітня, а також у зв'язку з обшуками та арештами кримських татар на півострові у «справі «Хізб ут-Тахрір».

Проект української служби «Радіо Свобода» (інформаційної служби Radio Free Europe/Radio Liberty) «Крим. Реалії» стартував наприкінці березня 2014 року – одразу після референдуму й окупації півострова Російською Федерацією.

Фото: «Крим. Реалії»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2006
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду