Громадська рада при Нацраді не знайшла порушень закону в серіалі «Не зарікайся»

Громадська рада при Нацраді не знайшла порушень закону в серіалі «Не зарікайся»

27 Квітня 2016
2418
27 Квітня 2016
19:41

Громадська рада при Нацраді не знайшла порушень закону в серіалі «Не зарікайся»

2418
Відповідне рішення Громадська рада ухвалила більшістю голосів 27 квітня, розглянувши запит Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.
Громадська рада при Нацраді не знайшла порушень закону в серіалі «Не зарікайся»
Громадська рада при Нацраді не знайшла порушень закону в серіалі «Не зарікайся»

«Громадська рада не знайшла підстав вважати серію №66 серіалу “Не зарікайся” такою, що має ознаки розпалювання ворожнечі та зазіхання на територіальну цілісність України і не вважає доцільним вдаватися до санкцій щодо ТРК “Україна”», - йдеться в рішенні Громадської ради.

За це рішення проголосували вісім членів Громадської ради, четверо – проти, двоє – утрималися.

Нагадаємо, у квітні в соцмережах вибухнув скандал через показ на каналі «Україна» серії № 66 серіалу «Не зарікайся» виробництва продакшну Front Cinema на замовлення телеканалу «Україна». На думку деяких глядачів, в одній із серій нібито позитивно зображують терористів і російські гібридні війська в Донбасі. Бійців Збройних сил України і представників української влади в одній із серій називають «украми», «купкою фашистів», «кривавої хунтою». Крім того, в соцмережах критикували також суть серії, де українка бере в заручники маленьку дитину, вимагаючи за нього повернути їй сина.

21 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку каналу «Україна» на підставі масових скарг громадян на серіал «Не зарікайся». Нацрада також звернулася по експертну думку до Незалежної медійної ради та Громадської ради при Нацраді. 28 квітня Нацрада планує розглянути результати перевірки та ухвалити рішення по суті справи.

26 квітня Незалежна медійна рада більшістю голосів визнала відсутність порушень законодавства України, а саме норм ч. 2 ст. 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та ст. 15 і 15-1 Закону України «Про кінематографію» при трансляції 66-ї серії телесеріалу «Не зарікайся» телеканалом «Україна». Водночас, Незалежна медійна рада вважає, що медіа могли б утриматися від художнього зображення відповідних подій на Донбасі до закінчення гострої напруги в конфлікті.

Тим часом Держкіно зібрало засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів з метою переглянути прокатне посвідчення, видане каналу «Україна» на серіал «Не зарікайся». 18 квітня Експертна комісія Держкіно більшістю голосів проголосувала проти скасування прокатного посвідчення в серіалу «Не зарікайся». На думку більшості членів Експертної комісії, в серіалі відсутні порушення норм законодавства та етичних стандартів, тож його не потрібно забороняти. Відеорепортаж із засідання Експертної комісії дивіться на «Відеотеці».

Не згодний з таким рішенням Експертної комісії голова Держкіно Пилип Іллєнко заявив, що вирішив припинити повноваження нинішнього складу Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів та сформувати новий її склад. Медійні експерти назвали це рішення антидемократичним. Повноваження складу Експертної комісії було припинено 21 квітня наказом Держкіно № 71. До 13 травня Держкіно приймає пропозиції щодо кандидатур членів оновленої прокатної комісії.

Члени Експертної комісії Оксана Волошенюк і Георгій Черков у своїх колонках для «Детектора медіа» детально пояснили, чому вони голосувала проти заборони цього серіалу.

«Детектор медіа» також опублікував дві різні точки зору на скандальний серіал – Юрія Луканова, Ольги Лень, Сергія Оснача.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2418
Читайте також
28.04.2016 15:34
Елена Васильева, для Tsn.ua
1 862
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду