Мешканці Курахового дивляться і українські, і сепаратистські канали – моніторингова місія  МІП

Мешканці Курахового дивляться і українські, і сепаратистські канали – моніторингова місія МІП

5 Квітня 2016
1479
5 Квітня 2016
12:52

Мешканці Курахового дивляться і українські, і сепаратистські канали – моніторингова місія МІП

1479
Місто Курахове (Мар'їнський район, Донецька область), що знаходиться під контролем української влади, піддається інформаційному обстрілу з боку сепаратистів - в ефірі легко впіймати кілька окупаційних телеканалів. Щоб приймати більше ефірних українських каналів, необхідно перелаштовувати антену. Натомість частина мешканців Кураховоо цього не робить, аби дивитися і українські, і сепаратистські телеканали.
Мешканці Курахового дивляться і українські, і сепаратистські канали – моніторингова місія  МІП
Мешканці Курахового дивляться і українські, і сепаратистські канали – моніторингова місія  МІП

Про це повідомляє сайт Міністерства інформаційної політики за результатами моніторингу в зоні АТО, який здійснює радник міністра, народний депутат України  Олександр Бригинець.

В Кураховому розвинуті крім ефірного мовлення також мережі кабельного телебачення і IP-телебачення (цифрове інтерактивне телебачення через інтернет).  

«Десь чверть містян, хоч і має можливість покращити сигнал і збільшити кількість українських каналів до 80, продовжує користуватися ефіром», - повідомили міський депутат Григорій Антикуз та секретар міськради Наталія Пужайло.

Олександр Бригинець з’ясував причини, чому у Кураховому досі немає 100% покриття українського мовлення. Він зазначає, що по-перше, частина людей хоче дивитися і окупаційні, і українські телеканали, щоб, як мінімум, порівнювати інформацію, а це можливо лише в ефірі. По-друге, є вільні квартири, з яких виїхали мешканці, хоч тут реальної загрози для життя немає.

«Також деякі мешканці встановили супутникові антени, бо, знаходячись на околиці містечка в одноповерховій забудові, можна підключити лише найдорожчий пакет, де є інтернет і 100 телеканалів, а це аж 150 грн, що для певних верст недоступно», - стверджує Олександр Бригинець.

За його словами, досягнути 100-відсоткового покриття українського мовлення на Донбасі можна не тільки за рахунок ефірного мовлення.

«Коли йдеться про відновлення мовлення на Донбасі, коли моніторинги проводять незалежні експерти чи журналісти, ми говоримо переважно про ефірне мовлення. Але, як показав досвід Курахового, не можна не враховувати інші фактори, які так само активно впливають на доступ місцевих українців до вітчизняних ЗМІ. Комплексне вирішення проблеми - ключова задача і державних органів влади, і місцевих, і бізнесу, який теж не стоїть осторонь», - сказав Олександр Бригинець.

Нагадаємо, моніторингова місія Міністерства інформаційної політики України (МІП) заявляє, що жителі прифронтової Мар'їнки (Донецька область) мають доступ до українських ЗМІ. Водночас на самій лінії розмежування українські вояки або не мають змоги дивитися українське ТБ або дивляться тільки один канал.

У березні Міністерство інформаційної політики підготувало інфографіку, як налаштувати українське мовлення у прифронтових районах Донеччини та Луганщини.

Фото: МІП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1479
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду