detector.media
31.08.2015 12:39
Ходорковський і Навальний об’єдналися для допомоги політв’язням у Росії – у тому числі Сенцову і Савченко
Ходорковський і Навальний об’єдналися для допомоги політв’язням у Росії – у тому числі Сенцову і Савченко

Колишній співвласник компанії ЮКОС Михайло Ходорковський і російський опозиціонер Олексій Навальний запустили спільний проект з фінансової підтримки політв'язнів: 22 особи отримають разову допомогу в розмірі 100 тис. руб (близько 1,5 тис. дол.). Про це йдеться на сайті «Открытой России».

 

Гроші виділив колишній Михайло Хорковський і ще кілька анонімних жертводавців, повідомляє російське видання РБК з посиланням на координатора проекту Марію Баронову. Олексій Навальний фінансово в допомозі не бере участь і надає медійну підтримку акції.

 

Марія Баронова зазначила, що новий проект допомагає тим ув'язненим, хто поділяє європейські цінності - верховенство права, поділ гілок влади, життя людини як найвищу цінність, боротьбу з корупцією та інші. 

 

«Кримінальне переслідування за політичними мотивами - це те, через що довелося пройти нам обом. Найбільш важке переживання в цьому досвіді - усвідомлення гострої несправедливості того, що відбувається, і відчаю від того, що тобі нічим не можна допомогти. На жаль, в більшості випадків всі зусилля зі звільнення політв'язнів виявляються недостатніми: несправедливо звинувачені люди отримують умовні або реальні терміни, втрачають здоров'я, професію, безцінні дні і роки життя. Але це не означає, що цим людям зовсім не можна допомогти.

 

Відстоювати свою правоту під тиском налагодженої репресивної машини дуже важко. У цей час дуже важливо зберігати зв'язок з родиною, рідними, друзями, щоб не втрачати віру повернутися до нормального життя. Саме таку підтримку політв'язні не завжди можуть отримати: наприклад, сім'я не може собі дозволити витрати на дорогу до місця ув'язнення. Для разової допомоги в подібних ситуаціях ми запускаємо цей проект: обвинувачені за політично вмотивованими справах зможуть отримати одноразову матеріальну допомогу в розмірі 100 000 рублів»,- йдеться на сторінці проекту на сайті «Открытой России».

 

Список одержувачів премії визначила експертна рада з 24 правозахисників, адвокатів і журналістів, які пишуть на політичні теми. До коло експертів увійшов і Дмитро Дінзе - адвокат українського режисера Олега Сенкова, що отримав 20 років колонії у зфабрикованій у Росії справі.

 

Як повідомляє «Открытая Россия», допомогу отримають українська льотчиця Надія Савченко, український режисер Олег Сенцов, кримський активіст Олександр Кольченко, а також російський опозиційний політик Сергій Удальцов, еколог Євген Вітішко, активістка Таїсія Осипова, брат Олексія Навального Олег, кілька фігурантів «Болотної справи».

 

Нагадаємо, Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що з європейськими та американськими колегами готується список «Сенцова-Савченко».  До переліку, подібного до «списку Магнітського», повинні увійти особи РФ, причетні до сфабрикованих звинувачень проти українських громадян Олега Сенцова, Надії Савченко та інших, утримуваних в Росії українців, які стали політв'язнями путінського режиму.

 

25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія) засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворового режиму.  Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив у сукупності за різними статтями до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

 

Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк назвали рішення російського політично мотивованим і заявили, що будуть домагатись звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських політичних в'язнів у Росії. Міністерство культури України висловило рішучий протест проти рішення російського суду.

 

Кабінет Міністрів України схвалив подання до Європейського суду з прав людини четвертої скарги на Росію за порушення права на суд українських громадян, утримуваних у РФ, зокрема Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

 

Суд у Ростовській області (Росія) над Надією Савченко, яку Слідчий комітет РФ звинувачує у загибелі журналістів каналу «Россия 1» на Донбасі, продовжується. Прокуратура РФ вимагає для неї найжорсткішого покарання. Водночас її адвокати доводять невинуватість українки: під час обстрілу, коли загинули співробітники каналу «Россия 1», Надія Савченко вже перебувала у полоні терористів.

 

У липні Генеральна прокуратура України відкрила кримінальні провадження стосовно осіб, причетних до викрадення української льотчиці, народного депутата Надії Савченко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY