Один з найвидатніших українських поетів став вимушеним переселенцем і живе в Ірпінському будинку творчості

Один з найвидатніших українських поетів став вимушеним переселенцем і живе в Ірпінському будинку творчості

24 Серпня 2015
5121
24 Серпня 2015
11:47

Один з найвидатніших українських поетів став вимушеним переселенцем і живе в Ірпінському будинку творчості

5121
Один з найвидатніших українських поетів став вимушеним переселенцем і живе в Ірпінському будинку творчості
Один з найвидатніших українських поетів став вимушеним переселенцем і живе в Ірпінському будинку творчості

Василь Голобородько, знаний український письменник, лауреат Шевченківської премії 1994-го року, вже більше року живе в Ірпінському будинку творчості Спілки письменників (Київська область). Раніше поет мешкав у Луганську, але вимушений був через окупацію російсько-терористичними силами залишити власний будинок і стати вимушеним переселенцем. Про це повідомляє «Укрінформ», який взяв інтерв'ю у митця.

 

Василь Голобородько - український письменник, що народився на Луганщині.  Автор багатьох поетичних збірок, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, премій імені Василя Симоненка та Миколи Трублаїні.  Перша поетична збірка Василя Голобородька вийшла друком у США (1970), зазначає «Укрінформ», а в УРСР він близько 20 років перебував під пильним оком КДБ: йому не давали здобути вищу освіту, публікуватися, отримати достойну роботу. Василь Стус називав його серед своїх найулюбленіших поетів, а Оксана Забужко вважає «одним із  найвидатніших українських поетів ХХ століття». 

 

У липні 2014 року «Детектор медіа» повідомляла, що український поет Василь Голобородько не може евакуюватись з зони АТО на околиці Луганська, де йдуть активні бойові дії проти терористів ЛНР. За його словами, він майже ізольований від суспільства. «Вже пенсіонер, сиджу вдома. Ось пошти не було кілька днів. Ходити по вулицях боязко. У сусідній будинок вчора влучив снаряд. Тільки ніхто не знає, чий. Відключили всі українські телеканали. Дивитися по кабельному можна тільки російські або розважальні... В деяких районах уже води нема. Привозять у цистернах», - повідомляв літератор.

 

За словами Василя Голобородька, він сподівався у липні 2014 року, що виїжджає з Луганська ненадовго. «І потім, я повірив Порошенкові, який сказав, що за тиждень чи два все закінчиться», - сказав поет.

 

Літератор вважає, що зараз почалися незворотні процеси ментального відокремлення окупованих територій від України. «Якщо до цих подій не було ніякої, то тепер там - зовсім інші люди. Вони вважають, що бомблять тільки українські Збройні Сили, блокують їжу, пиво, цигарки - лише наші, ментальність на цьому формується. Що там говорити, якщо навіть на недавно звільнених наших територіях, у Слов'янську, Краматорську, ще чимало є тих, хто називає наші Збройні Сили окупантами», - відповів він на питання журналіста «Чи є різниця ментальна або якась іще між окупованою частиною області і нашою?».

 

Василь Голобородько готовий до того, що ніколи не повернеться до рідного Луганська: «...Люди вже помінялися. Та й ті, що бігали з автоматами, стріляли, вбивали, вони куди подінуться? Виїхати - не виїдуть, а якщо блок-постів не буде, вони по всій Україні розсіються. А коли приймали поправки до Конституції, то мабуть же, умовляли - що ось ми вам - навіть спеціальний режим на три роки, тільки ж треба виконати Мінські домовленості: контроль над кордоном, відведення військ тощо. Але протилежна сторона не піде на це. Тим, хто підтримує терористів потрібен інший мир. Щоб наші війська не стріляли. Отакий мир. А нам потрібен такий, як у перших Мінських домовленостях було запропоновано. Складіть зброю, здайте автомати, тоді - амністія, і далі будемо говорити. Виведіть найманців. І нормальні вибори за нашими законами проведіть. Терористи і їх прихильники навіть тепер заявляють, мовляв, ми хочемо бути в Україні. Нащо ж ви тоді руйнуєте все? А вони руйнують з метою, щоб потім більше грошей і Київ давав і міжнародні фонди на відбудову Донбасу. І щоб через Київ зручніше можна було грабувать оці гроші, так само, як розкрадалися раніше кошти, що виділялися на перекваліфікацію, на закриття шахт. Отож найкраще, мабуть, відмовитися від цієї території і наводити лад тут. А там кордон нормальний побудувати. Навіть у мене от - хата в селі, родичі, могили і в Луганську квартира - віддаю безкоштовно. Бо вони ж руйнують Україну».

 

Нагадаємо, у жовтні минулого року Ліна Костенко, Ада Роговцева, Степан Хмара, В'ячеслав Брюховецький, Оксана Забужко, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Юрій Андрухович та інші відомі громадські і культурні діячі (всього 84 підписанти)  звернулися з відкритим листом до Президента України, Прем'єр-міністра та Київського міського голови із проханням підтримати поета Василя Голобородька.

 

Вони нагадали, що в липні пан Голобородько змушений був виїхати з Луганська і стати переселенцем, залишивши в окупованому місті всі особисті речі, рукописи, наукові дослідження, велику бібліотеку. З огляду на те, що митець не має домівки та мешкає тимчасово в кімнаті Будинку творчості письменників в Ірпені,  автори відкритого листа просили допомогти з евакуацією з Луганська цінних рукописів та архіву пана Голобородька та просять забезпечити поета житлом у Києві.

 

Незважаючи на звернення митців, Василь Голобородько і досі живе Ірпінському будинку творчості Спілки письменників.

 

Довідка «Укрінформу»: Василь Голобородько - сучасний український поет, один із засновників «київської школи». Народився у 1945 році в Адріанополі на Луганщині, там і в Луганську жив аж до переїзду в Ірпінь у зв'язку з воєнними діями на Сході. Диплом про вищу освіту Василь Голобородько отримав аж у 56 років - у 2001-му екстерном закінчив Луганський педуніверситет, а раніше був відрахований з Київського та Донецького університетів. Працював у радгоспі і на шахті. На сьогодні вийшло 14 його поетичних збірок і кілька фольклористичних досліджень. Книжка для дітей «Віршів повна рукавичка» Василя Голобородька першою з України внесена  до міжнародного каталогу The White Ravens - «Білі круки» (2010) як одна з найкращих у світі книжок для дітей.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5121
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду