Донецька ОДА вважає пріоритетом відбудову телевежі на горі Карачун

Донецька ОДА вважає пріоритетом відбудову телевежі на горі Карачун

7 Липня 2015
1807

Донецька ОДА вважає пріоритетом відбудову телевежі на горі Карачун

1807
Донецька ОДА вважає пріоритетом відбудову телевежі на горі Карачун
Донецька ОДА вважає пріоритетом відбудову телевежі на горі Карачун

У  Донецькій обласній державної адміністрації (ОДА) пріоритетним завданням вважають відбудову в максимально стислі терміни телевежі на горі Карачун поблизу Слов'янська (Донецька область). Про це заступник голови Донецької ОДА Віктор Андрусів сказав в ефірі «Громадського телебачення Донбасу», повідомляє Донецький прес-клуб.

 

«Ситуація дуже складна, бо усі потужності телевізійного мовлення залишились у Донецьку, а ті, що були тут, - зруйновані  (маю на увазі вежу на горі Карачун). Але є й позитивні моменти. Зокрема, концерн РРТ відновлює свою роботу та встановлює нові передавачі, і навіть має у планах розміщувати їх по лінії фронту. Хоча це є великим ризиком, бо, скоріш за все, по них будуть стріляти частіше, аніж по інших ключових пунктів. Водночас, голова Донецької державної адміністрації також пріоритетним завданням визначає в максимально стислі терміни відбудувати вишку на горі Карачун», - зазначив він.

 

Проте, за словами пана Андрусіва, цих потужностей буде замало, аби вести широке мовлення на окупованих територіях та водночас блокувати сигнали телеканалів, які транслюють пропаганду.

 

В свою чергу медіа-експертка, ведуча «Громадського радіо» Наталя Соколенко в ефірі телеканалу заявила, що покладає  великі надії на встановлення суспільного мовлення в Україні та зокрема його функціонування на Донеччині.

 

«У дослідженні, яке провів Донецький прес-клуб, є такі дані, що захід області не довіряє центральній владі. Та я хочу деталізувати - вони не довіряють українським каналам. Я наведу один приклад, який пояснить, чому у людей є відповідні підстави», - каже пані Соколенко.

 

Журналістка нагадала про трагічний випадок, який стався влітку 2014 року у місті Красноармійську (Донецька область).

 

«Випадково українські військовослужбовці вночі застрелили фермерів з Луганська, які  перевозили худобу на продаж. Місцеві телеканали, які, до речі належать регіоналам, цей факт зафіксували. Вранці до них звернулись журналісти центральних каналів, серед них, наприклад, був «1+1». Вони обіцяли розповісти про цей випадок на всю країну. В свою чергу мешканці Красноармійська очікували, що хтось дасть обіцянку, що відповідний випадок будуть розслідувати та винні будуть покарані. Та на велике здивування людей, сюжету на «1+1» не було...», - зазначила ведуча «Громадського радіо».

 

На її думку, щоб повернути довіру місцевого населення, українським ЗМІ необхідно не приховувати помилки українських військових і влади.

 

«В журналістській роботі вкрай важливо дотримуватись стандартів та подавати правдиву інформацію. Тільки в такий спосіб ми зможемо перемогти російську пропаганду», - додала Наталя Соколенко.

 

Нагадаємо, 30 квітня фахівці добудували тимчасову польову телевежу на горі Карачун поблизу Слов'янська, завдяки чому відбувся запуск мовлення українських телеканалів.

 

Вежу на горі Карачун було підірвано терористами минулого року. Телецентр охоронявся спецпідрозділом Нацгвардії. За словами бійців, навіть після звільнення цієї території, не припиняються спроби знищити стратегічний об'єкт. Усього за час воєнного конфлікту в регіоні поблизу телецентру загинуло більше 20 осіб. 

 

У Міністерстві інформаційної політики планують на всіх діючих телевежах уздовж умовної межі Україною та самопроголошеними республіками  встановити «потужні теле- і радіоантени» для забезпечення мовлення у великих населених пунктах Донбасу, тимчасово окупованих терористами. 

 

Водночас, лідери терористичної організації «ДНР» заявляли, що не дозволять українській владі організувати мовлення українських телеканалів на підконтрольній їй території, і організують «війну сигналів», аби глушити сигнал з української сторони.

 

Влітку 2014 року дев'ять аналогових передавачів безкоштовно надала Україні Польща. У лютому 2015 року стало відомо, що Литва готова передати Україні передавачі для налагодження телевізійного мовлення на підконтрольній терористами території. Про це ж заявив і Держдеп США.

 

10 квітня заступник міністра інформполітики Тетяна Попова розповіла, що Міністерство інформаційної політики запропонувало використовувати отримані від Польщі передавачі для відновлення ефірного мовлення на окупованому Донбасі майже всім телеканалам, однак не всі готові платити за додаткове обладнання.

 

16 лютого канал «Еспресо TV» почав мовити з міста Волновахи на південь Донецька за допомогою польського передавача.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1807
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду