У Мінінформполітики пояснили, що заважає відновити мовлення на Донбасі з допомогою польських передавачів

У Мінінформполітики пояснили, що заважає відновити мовлення на Донбасі з допомогою польських передавачів

10 Квітня 2015
3903
10 Квітня 2015
09:35

У Мінінформполітики пояснили, що заважає відновити мовлення на Донбасі з допомогою польських передавачів

3903
Додаткове обладнання для мовлення телеканалів з використанням польських передавачів коштує $10-15 тис., а крім того, треба сплачувати за електроенергію
У Мінінформполітики пояснили, що заважає відновити мовлення на Донбасі з допомогою польських передавачів
У Мінінформполітики пояснили, що заважає відновити мовлення на Донбасі з допомогою польських передавачів

Міністерство інформаційної політики запропонувало використовувати отримані від Польщі передавачі для відновлення ефірного мовлення на окупованому Донбасі майже всім телеканалам, однак не всі готові платити за додаткове обладнання. Про це повідомила заступник міністра інформполітики Тетяна Попова виданню «Тиждень.ua».

 

«Наразі уряд Республіки Польща надав нам передавачі за символічну плату, здається $1. На жаль, Концерн РРТ (Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення. - ред.) сплатив за це ПДВ. Точну суму не назву, але йдеться про не понад 200-300 тис. грн. Зараз ми пробуємо провести зміни, щоб не сплачувати за таку допомогу», - зазначила пані Попова.

 

Окрім того, для передавачів треба додатково закуповувати антенно-фідерне обладнання.

 

«На жаль передавачі були без фідер-антен (обладнання для передачі сигналів в системах радіозв'язку, радіомовлення, телебачення, що використовують для передачі інформації вільне поширення радіохвиль. - ред.), у зв'язку з чим виникла затримка адже каналам або державі треба придбати ці антени. Нам передали просто самі передавачі, які вимкнули у Польщі, оскільки там ефірне мовлення припинили. Обладнання знаходилося у них на складах і потім його передали нам. Довелося їх відновлювати. Зараз вони вже готові і до передавачів докуповуються фідер-антени», - зауважила Попова.

 

Вартість антени для передавача, за словами заступника міністра - $10-15 тис.

 

«Апаратуру ми надаємо безкоштовно. Вони (канали - ред.) мають заплатити (за антену - ред.) близько $10-15 тис., і вони мають потім сплачувати за спожиту електроенергію. Скільки це зараз я не скажу, але до подорожчання мені рахували, що це не понад 10 тис. грн. Наразі ж Концерн РРТ напряму надає ці розрахунки каналам», - додала заступник міністра.

 

Вона зазначила, що незважаючи на таку вартість, не всі канали готові платити ці гроші за мовлення на окупованих територіях.

 

«Ми спілкуємося з каналами і пропонували можливість майже всім. Однак не всі готові додатково платити за антенно-фідерне обладнання. Не всім ми готові дати найпотужніші передавачі, адже розуміємо, що це має бути передусім інформаційне мовлення, а по-друге державне. Хоча один передавач ми дали «1+1» (для мовлення - ред.) на Донецьк без проблем», - зауважила пані Попова.

 

Нагадаємо, влітку 2014 року, Україні аналогові передавачі безкоштовно передала Польща. Їх мали намір використати для відновлення мовлення українських телеканалів на окупований Крим.

 

У лютому 2015 року стало відомо, що Литва готова передати Україні передавачі для налагодження телевізійного мовлення на підконтрольній терористами території, а також і Держдеп США готовий допомогти Україні з потужними передавачами для мовлення в зоні АТО.

 

16 лютого канал «Еспресо TV» почав мовити з міста Волновахи на південь Донецька за допомогою польського передавача.

 

19 березня міністр інформаційної політики України Юрій Стець повідомив, що поблизу Донецька буде встановлено два польські передавачі, які забезпечуватимуть мовлення українських каналів на Донецьк та інші захоплені терористами території області. Він уточнив, що Польща передала Україні дев'ять передавачів потужністю 5-10 кВт.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3903
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду