На колегії Міністерства культури України ішлося про пошуки фінансування кінематографа

На колегії Міністерства культури України ішлося про пошуки фінансування кінематографа

27 Червня 2015
2653
27 Червня 2015
13:30

На колегії Міністерства культури України ішлося про пошуки фінансування кінематографа

2653
На колегії Міністерства культури України ішлося про пошуки фінансування кінематографа
На колегії Міністерства культури України ішлося про пошуки фінансування кінематографа

На засіданні колегії Міністерства культури 26 червня ішлося про пошуки фінансування кінематографа. Про це повідомляється на сайті Національної спілки кінематографістів України.

 

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував ухвалити закон про легалізацію грального бізнесу. Кошти, отримані завдяки цьому, будуть спрямовані на фінансування культурних проектів, у тому числі українського кіно. Планується, що перше фінансування з коштів грального бізнесу кінематограф отримає вже в останньому кварталі цього року, а на 2016 рік у бюджеті будуть передбачені більші суми на кіно.

 

Прем'єр-міністр запропонував започаткувати приватно-державне партнерство для фінансування патріотичних фільмів за принципом 50 на 50.

 

Віце-прем'єр-міністр - Міністр культури В'ячеслав Кириленко повідомив про спільну з представниками телевізійного та кіноринку роботу над проектом закону, який має створити економічні стимули для кіновиробництва. Потреба у створенні українського телекіно особливо зростає після набуття чинності законодавчих заборон на демонстрацію мілітарних серіалів та фільмів російського виробництва. «У липні має бути завершений новий законопроект на підтримку українського кінематографу», - сказав В'ячеслав Кириленко.

 

Віце-прем'єр наголосив, що лише бюджетних коштів на відродження українських кіностудій та кіновиробництва в цілому недостатньо, тому має залучатися приватний сектор, кошти приватних фондів, європейських програм, меценатів.

 

Він нагадав, що до 2016 року державні кіностудії можуть залишати собі 100% надходжень від оренди (раніше 70% суми забирав Фонд державного майна України), спрямовуючи кошти на розвиток, проекти, підтримку статуної діяльності тощо. Як акцентується на сайт НСКУ,  ці кошти не вирішать проблем підприємств, адже лише для Національної кіностудії художніх фільмів ім. О.П. Довженка необхідно щонайменше 130 млн. гривень інвестицій для виходу з кризи.

 

Нагадаємо, народні депутати Микола Княжицький і Сергій Тарута у жовтні 2014 року зареєстрували законопроект №1359 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії».

 

Ним передбачається запровадження збору за розповсюдження і демонстрацію фільмів (базової ставки для всіх фільмів, підвищеної - для відеопродукції країни-окупанта і зниженої - для національних фільмів), а також збільшення оподаткування державних лотерей. Зібрані таким чином кошти планується спрямувати на фінансування вітчизняного кіно. Розпорядником цих коштів має виступити новостворений Український інститут кінематографії, на який планується перетворити теперішнє Державне агентство України з питань кіно.

 

Частина фахівців кіногалузі оцінюють його як такий, що може мати негативні наслідки для кіно- і телеіндустрії у вигляді скорочення вітчизняного серіального виробництва, колапсу прокату авторського кіно і бурхливого розвитку піратства.

 

Розглянути законопроект №1359 Верховна Рада мала у березні.

 

В лютому Державне агентство з питань кіно представило представникам дистрибуторських компаній та кінотеатрів власний законопроект щодо запровадження збору за показ іноземних фільмів в кінотеатрах та на телебаченні. За повідомленням Держкіно, 10 компаній у цілому підтримали цей проект, але склали список зауважень до нього. Законопроект досі не зареєстрований у Парламенті.

 

«Детектор медіа»

Ілюстрація - http://ukrgazeta.eu

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2653
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду