Віктор Качула звернувся до міністра культури з відкритим листом щодо «Кримської світлиці»

Віктор Качула звернувся до міністра культури з відкритим листом щодо «Кримської світлиці»

21 Червня 2015
2625
21 Червня 2015
21:59

Віктор Качула звернувся до міністра культури з відкритим листом щодо «Кримської світлиці»

2625
Віктор Качула звернувся до міністра культури з відкритим листом щодо «Кримської світлиці»
Віктор Качула звернувся до міністра культури з відкритим листом щодо «Кримської світлиці»

Головний редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула звернувся з відкритим листом до віце-прем'єр міністра-міністра культури В'ячеслава Кириленка.

 

У ньому він акцентує на недостовірності викладених у статті медіа порталу відомства -  «Культ UA» під заголовком «Темна сторона «Кримської світлиці».

 

«Схожу бридоту вже доводилося читати 5 років тому, коли ті ж самі людці, які тепер завбачливо заховалися за псевдонімом, з подібних абсурдних звинувачень фабрикували проти мене кримінальну справу. Додалося хіба що те, як пише пасквілянт, що «закриттю цієї справи... особисто сприяла сумнозвісна Раїса Богатирьова»(!!!) І що я, як керівник давно вже не діючих підприємства і фонду, був причетний до якихось «тіньових схем розкрадання бюджетних коштів попередніми керівниками Національного газетно-журнального видавництва», - наголосив головний редактор «Кримської світлиці».

 

Віктор Качула також нагадує, що портал «Культ UA» - культурного спрямування, однак на ньому публікуються «пасквілі» щодо нього та попереднії керівників видавництва Мінкультури.

 

«Шановний В'ячеславе Анатолійовичу! Я звертаюся до Вас не з метою коментувати цю маячню, чи, не дай Боже, щось пояснювати - чого зараз тільки не пишеться в Інтернеті. Але коли схожі публікації (трохи раніше тут поливали брудом п. Олесю Білаш) з'являються на сайті, до якого має відношення Міністерство культури і, зрозуміло, Ви, як міністр - якось тривожно стає за нашу культуру. Оце так, значить, «реформували» і «модернізували» Видавництво залишені Вами біля його керма функціонери, такий «культурний продукт» нав'язується українцям? І туди, в оце «культурне багно» збираються, вирвавши з Криму, занурити і нашу «Кримську світлицю»?!», - зазначив пан Качула.

 

Редактор «Кримської світлиці» закликав колег-журналістів, письменників, митців, освітян, духовних авторитетів країни дати оцінку такій діяльності Національного газетно-журнального видавництва Мінкультури. «Є ж прокуратура, суди, пишіть туди, наводьте факти, підкріпляйте документами, вигравайте справи», - нагадав він.

 

Також пан Качула вказує на ставлення керівництва видавництва до проблем «Кримської світлиці»: «Про все можна домовитися, якщо, звичайно, немає за душею підлості».

 

Ознайомитися з текстом листа Віктора Качули можна тут.

 

Як писала «Детектор медіа», у 2009-му році  директор Газетно-журнального видавництва Віталій Сатаренко намагався порушити  проти Віктора Качули кримінальну справу. Наприкінці грудня 2009 року пана Качулу було звільнено з посади головного редактора за звинуваченнями у «систематичних порушеннях вимог наказів та розпоряджень» і «неналежному виконанні службових обов'язків». У липні 2010-го його поновили на посаді.

 

Як писала «Детектор медіа», Віктор Качула наголошує, що протягом чотирьох місяців редакція «Кримської світлиці» очікує на виплату зарплати. У Міністерстві культури кажуть, що кошти не сплачувалися через «складну комунікацію» з редактором видання і те, що він не приїздив із Криму до Києва особисто. В той же час, керівництво Міністерства культури не виявляло ініціатив відвідати редакцію на окупованою Росією півострові.

 

Нині відомство розглядає можливість випуску «Кримської світлиці» в електронному форматі за умови переїзду редакції до Києва та наявності корпункту в Криму. Пан Качула наголошує, що для співробітників «Кримської світлиці» цей варіант є неприйнятним.

 

Діяльність у Криму редакція видання веде напівлегально.

 

Віктор Качула протягом 13-ти років є головним редактором  цього україномовного видання. «Кримська світлиця» систематично зазнавала фінансових труднощів, однак продовжувала вихід. Засновники видання  - Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети "Кримська світлиця"». Видавець - Національне газетно-журнальне видавництво Мінкультури.

 

У лютому 2015 року генеральний директор вилавництва Роман Ратушний у відповідь на запит «Детектор медіа» повідомив, що з огляду на скорочення державного фінансування і заборгованість перед друкарнею ухвалено рішення про тимчасове переведення газети «Кримська світлиця» в електронний формат із 6 лютого 2015 року (онлайн-варіант).

 

За даними пана Ратушного, станом на травень 2015 року видавництво Мінкульту маєло борг у 800 тисяч гривень. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2625
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду