detector.media
21.06.2015 21:59
Віктор Качула звернувся до міністра культури з відкритим листом щодо «Кримської світлиці»
Віктор Качула звернувся до міністра культури з відкритим листом щодо «Кримської світлиці»

Головний редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула звернувся з відкритим листом до віце-прем'єр міністра-міністра культури В'ячеслава Кириленка.

 

У ньому він акцентує на недостовірності викладених у статті медіа порталу відомства -  «Культ UA» під заголовком «Темна сторона «Кримської світлиці».

 

«Схожу бридоту вже доводилося читати 5 років тому, коли ті ж самі людці, які тепер завбачливо заховалися за псевдонімом, з подібних абсурдних звинувачень фабрикували проти мене кримінальну справу. Додалося хіба що те, як пише пасквілянт, що «закриттю цієї справи... особисто сприяла сумнозвісна Раїса Богатирьова»(!!!) І що я, як керівник давно вже не діючих підприємства і фонду, був причетний до якихось «тіньових схем розкрадання бюджетних коштів попередніми керівниками Національного газетно-журнального видавництва», - наголосив головний редактор «Кримської світлиці».

 

Віктор Качула також нагадує, що портал «Культ UA» - культурного спрямування, однак на ньому публікуються «пасквілі» щодо нього та попереднії керівників видавництва Мінкультури.

 

«Шановний В'ячеславе Анатолійовичу! Я звертаюся до Вас не з метою коментувати цю маячню, чи, не дай Боже, щось пояснювати - чого зараз тільки не пишеться в Інтернеті. Але коли схожі публікації (трохи раніше тут поливали брудом п. Олесю Білаш) з'являються на сайті, до якого має відношення Міністерство культури і, зрозуміло, Ви, як міністр - якось тривожно стає за нашу культуру. Оце так, значить, «реформували» і «модернізували» Видавництво залишені Вами біля його керма функціонери, такий «культурний продукт» нав'язується українцям? І туди, в оце «культурне багно» збираються, вирвавши з Криму, занурити і нашу «Кримську світлицю»?!», - зазначив пан Качула.

 

Редактор «Кримської світлиці» закликав колег-журналістів, письменників, митців, освітян, духовних авторитетів країни дати оцінку такій діяльності Національного газетно-журнального видавництва Мінкультури. «Є ж прокуратура, суди, пишіть туди, наводьте факти, підкріпляйте документами, вигравайте справи», - нагадав він.

 

Також пан Качула вказує на ставлення керівництва видавництва до проблем «Кримської світлиці»: «Про все можна домовитися, якщо, звичайно, немає за душею підлості».

 

Ознайомитися з текстом листа Віктора Качули можна тут.

 

Як писала «Детектор медіа», у 2009-му році  директор Газетно-журнального видавництва Віталій Сатаренко намагався порушити  проти Віктора Качули кримінальну справу. Наприкінці грудня 2009 року пана Качулу було звільнено з посади головного редактора за звинуваченнями у «систематичних порушеннях вимог наказів та розпоряджень» і «неналежному виконанні службових обов'язків». У липні 2010-го його поновили на посаді.

 

Як писала «Детектор медіа», Віктор Качула наголошує, що протягом чотирьох місяців редакція «Кримської світлиці» очікує на виплату зарплати. У Міністерстві культури кажуть, що кошти не сплачувалися через «складну комунікацію» з редактором видання і те, що він не приїздив із Криму до Києва особисто. В той же час, керівництво Міністерства культури не виявляло ініціатив відвідати редакцію на окупованою Росією півострові.

 

Нині відомство розглядає можливість випуску «Кримської світлиці» в електронному форматі за умови переїзду редакції до Києва та наявності корпункту в Криму. Пан Качула наголошує, що для співробітників «Кримської світлиці» цей варіант є неприйнятним.

 

Діяльність у Криму редакція видання веде напівлегально.

 

Віктор Качула протягом 13-ти років є головним редактором  цього україномовного видання. «Кримська світлиця» систематично зазнавала фінансових труднощів, однак продовжувала вихід. Засновники видання  - Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети "Кримська світлиця"». Видавець - Національне газетно-журнальне видавництво Мінкультури.

 

У лютому 2015 року генеральний директор вилавництва Роман Ратушний у відповідь на запит «Детектор медіа» повідомив, що з огляду на скорочення державного фінансування і заборгованість перед друкарнею ухвалено рішення про тимчасове переведення газети «Кримська світлиця» в електронний формат із 6 лютого 2015 року (онлайн-варіант).

 

За даними пана Ратушного, станом на травень 2015 року видавництво Мінкульту маєло борг у 800 тисяч гривень. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY