У Стамбулі кінематографісти протестують проти цензури

У Стамбулі кінематографісти протестують проти цензури

18 Квітня 2015
2479
18 Квітня 2015
18:34

У Стамбулі кінематографісти протестують проти цензури

2479
У Стамбулі кінематографісти протестують проти цензури
У Стамбулі кінематографісти протестують проти цензури

Учасники кіноасоціацій Туреччини вийшли протестувати проти цензури, повідомляється на сторінці ФІПРЕССІ у Facebook.

 

Марш пройшов 18 квітня у Стамбулі. Кінематографісти висунули гасла «Не зупиняйте фільми, cпиніть цензуру!», «Ми виступаємо проти всіх заборон!», «Скажи "ні" цензурі! Свобода кіно!».


До ходи долучилися, зокрема, представники турецьких асоціацій акторів, кінематографістів, кіноробітників, а також представники кінофестивалів. Учасниками протесту виступили кінокритики й представники їхньої організації SIYAD.

 

Нагадаємо, минулого тижня у Туреччині 20 кінематографістів зняли свої фільми з програми Стамбульського кінофестивалю і на знак протесту після того, як турецький уряд заборонив демонструвати фільми про курдських повстанців.

 

Як повідомляє «Євроньюз», з-поміж заборонених стрічок - документальна робота «Північ», що оповідає про життя бойовиків із забороненої у Туреччині Курдської робітничої партії.

 

 

         Азізе Тан

 

Після цього оргкомітет Стамбульського фестивалю скасував усі заходи, а його директор  Азізе Тан заявила: «Ми вимагаємо права показувати фільми, які обираємо до нашої програми без будь-яких дозвільних документів в рамках фестивалів і культурних заходів, як це заведено скрізь у світі. Якщо фільм не отримав відповідного документу, це означає, що він зазнав цензури».

 

А відомий режисер Ерол Мінтас наголосив, що фактична заборона документальних фільмів загострює курдсько-турецькі відносини: «Кіно має бути відкритим для громадськості. Я маю на увазі - купуєте квиток, йдете і дивитеся фільм, а потім висловлюєте свою думку про нього. Цього не треба боятися. Уся ця ситуація навколо фільму не сприяє мирному процесу».

 

У Міністерстві культури Туреччини заявили, що «пропаганді Курдської партії» немає місця у демократичному суспільстві.

 

«Результатом цього політичного втручання у мистецтво кіно стало те, що на найважливішому турецькому кінофестивалі - ні нагород, ні церемоній, а й без того непрості стосунки між турками і курдами можуть ще більше погіршитися», - зазначив кореспондент «Євроньюз» у Стамбулі Вольфганг Шпіндлер.

 

Нагадаємо, про незалежний турецький кінематограф Азізе Тан розповіла «Детектор медіа» під час Одеського міжнародного кінофестивалю-2014.

 

«Детектор медіа»

 

Фото з маршу протесту - ФІПРЕССІ

Фото Азізе Тан - Олени Коркодим

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2479
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду