detector.media
18.04.2015 18:34
У Стамбулі кінематографісти протестують проти цензури
У Стамбулі кінематографісти протестують проти цензури

Учасники кіноасоціацій Туреччини вийшли протестувати проти цензури, повідомляється на сторінці ФІПРЕССІ у Facebook.

 

Марш пройшов 18 квітня у Стамбулі. Кінематографісти висунули гасла «Не зупиняйте фільми, cпиніть цензуру!», «Ми виступаємо проти всіх заборон!», «Скажи "ні" цензурі! Свобода кіно!».


До ходи долучилися, зокрема, представники турецьких асоціацій акторів, кінематографістів, кіноробітників, а також представники кінофестивалів. Учасниками протесту виступили кінокритики й представники їхньої організації SIYAD.

 

Нагадаємо, минулого тижня у Туреччині 20 кінематографістів зняли свої фільми з програми Стамбульського кінофестивалю і на знак протесту після того, як турецький уряд заборонив демонструвати фільми про курдських повстанців.

 

Як повідомляє «Євроньюз», з-поміж заборонених стрічок - документальна робота «Північ», що оповідає про життя бойовиків із забороненої у Туреччині Курдської робітничої партії.

 

 

         Азізе Тан

 

Після цього оргкомітет Стамбульського фестивалю скасував усі заходи, а його директор  Азізе Тан заявила: «Ми вимагаємо права показувати фільми, які обираємо до нашої програми без будь-яких дозвільних документів в рамках фестивалів і культурних заходів, як це заведено скрізь у світі. Якщо фільм не отримав відповідного документу, це означає, що він зазнав цензури».

 

А відомий режисер Ерол Мінтас наголосив, що фактична заборона документальних фільмів загострює курдсько-турецькі відносини: «Кіно має бути відкритим для громадськості. Я маю на увазі - купуєте квиток, йдете і дивитеся фільм, а потім висловлюєте свою думку про нього. Цього не треба боятися. Уся ця ситуація навколо фільму не сприяє мирному процесу».

 

У Міністерстві культури Туреччини заявили, що «пропаганді Курдської партії» немає місця у демократичному суспільстві.

 

«Результатом цього політичного втручання у мистецтво кіно стало те, що на найважливішому турецькому кінофестивалі - ні нагород, ні церемоній, а й без того непрості стосунки між турками і курдами можуть ще більше погіршитися», - зазначив кореспондент «Євроньюз» у Стамбулі Вольфганг Шпіндлер.

 

Нагадаємо, про незалежний турецький кінематограф Азізе Тан розповіла «Детектор медіа» під час Одеського міжнародного кінофестивалю-2014.

 

«Детектор медіа»

 

Фото з маршу протесту - ФІПРЕССІ

Фото Азізе Тан - Олени Коркодим

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY