Кошти на розвиток українського кіно можна отримати тільки із запровадженням спеціального збору - Кириленко

Кошти на розвиток українського кіно можна отримати тільки із запровадженням спеціального збору - Кириленко

16 Січня 2015
5407
16 Січня 2015
09:18

Кошти на розвиток українського кіно можна отримати тільки із запровадженням спеціального збору - Кириленко

5407
Кошти на розвиток українського кіно можна отримати тільки із запровадженням спеціального збору - Кириленко
Кошти на розвиток українського кіно можна отримати тільки із запровадженням спеціального збору - Кириленко

Віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко пропонує опрацювати питання щодо вдосконалення механізму державної підтримки галузі кінематографії шляхом запровадження збору на розвиток національного кінематографу. Про це він сказав 15 січня під час наради з питань розвитку української кіноіндустрії, повідомляє «Укрінформ».

 

За словами В'ячеслава Кириленка, у  поточному році бюджетних можливостей недостатньо, аби запустити продакшн нових українських фільмів.

 

«Нам треба виходити на спеціальний збір на підтримку українського кіно, на фонд, який розподіляється гласно за участі громадськості і всіх кінематографістів. І це будуть кошти значно більші, ніж будь-які бюджетні можливості. Адже нині Україна - в режимі дуже жорсткої економії. Видатків на кіно планувалося 22 млн грн, зараз грубо виходить 74 млн, що практично дорівнює нулю. Треба віддати старі борги Держкіно, і ми не можемо запустити нові фільми в 2015 році», - підкреслив пан Кириленко.

 

Спеціальний збір, уточнив він, це кошти, які будуть збиратися цільовим призначенням з визначених об'єктів оподаткування і підуть в спеціальний фонд на законом визначені потреби. Фонд має бути максимально прозорим, у розподілі збору має бути максимально задіяна громадськість, щоб зібрані кошти розподілялись гласно, публічно і без зловживань.

 

Напрацювати законопроект про спеціальний сбір мають Мінкультури разом із кінематографічною спільнотою, а передувати цьому має дискусія в уряді, а також з кінопрокатниками, телевізійниками, інтернет-провайдерами і операторами кабельних мереж.

 

«Це питання треба винести на порядок денний знову. І ми повинні пробувати вийти на редакцію, яка влаштує всіх, влаштує наших європейських партнерів, які дуже дивляться, щоб ми знову не стали на шлях зарегульованості економіки, і понад усе потім влаштує глядача. І тоді не треба буде стояти в черзі за бюджетним фінансуванням», - наголосив віце-прем'єр-міністр.

 

За його словами, одним зі своїх основних завдань в плані розвитку вітчизняного кіно уряд бачить дерегуляцію і зменшення кількості податків. Також треба подбати і про збір за прокатні посвідчення, за які Держкіно збирає копійки, при тому, що видатки у нього повинні бути величезні. «Це питання дражливе, потребуватиме обговорення, але ми повинні знаходити всі можливості для збільшення фінансування кіно», - зазначив В'ячеслав Кириленко.

 

Він запропонував створити міжвідомчу комісію з питань сталого розвитку української кінематографії, куди увійшли б не тільки представники Мінкультури і Держкіно, а й Мінфіну, Мінекономіки, Держмайна, інших міністерств і органів влади, які можуть сприяти процесові відновлення кіно.

 

Нагадаємо, на сайті Державного агентства України з питань кіно опубліковано текст проекту Національної стратегії розвитку кіноіндустрії України на 2015-2020 роки.

 

Стратегія визначає основні пріоритети, завдання і механізми реалізації державної політики в галузі кінематографії, її кадрове, ідеологічне, і соціальне наповнення, та є основою для внесення змін і доповнень до чинного законодавства України, управління і фінансування галузі кінематографії.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», обсяги фінансування кіногалузі в Україні й досі під питанням. Згідно хваленого у ніч на 29 грудня Верховною Радою бюджетом на 2015 рік, видатки на кіно передбачені у розмірі 75,5 млн грн, з них на створення і розповсюдження фільмів, а також фінансову підтримку «Національного центру Олександра Довженка» закладено 68,32 млн грн.

 

Міністр культури В'ячеслав Кириленко повідомив, що готує зміни до Держбюджету на 2015 рік, які Верховна Рада має розглянути до 15 лютого, щодо збільшення обсягів фінансування кіно до 130 млн грн. Нині, за словами голови Держкіно Пилипа Іллєнка, заборгованість держави перед кіновиробниками складає 120 млн. грн.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5407
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду