Редактори комунальних газет Кіровоградщини заявляють про пряму цензуру влади і втручання у редакційну політику

Редактори комунальних газет Кіровоградщини заявляють про пряму цензуру влади і втручання у редакційну політику

23 Грудня 2014
5091
23 Грудня 2014
23:02

Редактори комунальних газет Кіровоградщини заявляють про пряму цензуру влади і втручання у редакційну політику

5091
Редактори комунальних газет Кіровоградщини заявляють про пряму цензуру влади і втручання у редакційну політику
Редактори комунальних газет Кіровоградщини заявляють про пряму цензуру влади і втручання у редакційну політику

Редактори комунальних газет Кіровоградщини закликали главу обласної державної адміністрації  Сергія Кузьменка дати доручення главам районних адміністрацій, аби ті припинили  здійснювати цензуру. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

Медійники звинувачують голову Олександрівської райдержадміністрації (РДА) Сергія Шпирку в тому, що він особисто вносить правки до їх матеріалів і знімає статті, які його не влаштовують, з номера районної газети «Вперед». Про це редактори комунальних ЗМІ заявили в ході зібрання з нагоди 55-річчя утворення Кіровоградської обласної організації НСЖУ.

 

За словами місцевих журналістів, пан Шпирка заборонив журналістам видання друкувати інформацію, що на пленарному засіданні 35-ї сесії райради депутати не затвердили його звіт. «За інформацією журналістів, Сергій Шпирка власноруч з уже написаної статті, яку помістили на першій сторінці макету газети, викреслив три абзаци. Зокрема, про те, що депутати не проголосували за затвердження звіту голови, про звернення жителів про недовіру голові РДА і про лист від освітян щодо невідповідності Сергія Шпирки займаній посаді», - повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Подібні звинувачення звучать і в бік голови Кіровоградської РДА Віктора Дайдакулова. Журналісти стверджують, що він підписав доручення, яким фактично запровадив цензуру в районній газеті «Зоря». «Згідно з цим дорученням, на керівника апарату РДА Володимира Червоного покладено обов'язок посилити контроль за діяльністю редакції районної газети «Зоря» та здійснювати вичитку газети перед її друком», - йдеться в повідомленні НСЖУ.

 

Глава Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко заявив, що він засуджує будь-які прояви цензури та  висловив готовність вивчити матеріали доказів, які нададуть редактори.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко також засудив практику втручання в діяльність комунальних ЗМІ. Він запропонував допомогу НСЖУ у поширенні матеріалів щодо фактів тиску та приверненні уваги громадськості до цього  розслідування.

 

Пан Томіленко також зазначив, що ключовим пріоритетом в діяльності НСЖУ є  безпека та захист журналістів. Він підкреслив, що Спілка має принципову позицію щодо нагальних питань реформування медіагалузі, зокрема виступає за якнайшвидше прийняття закону про реформування (роздержавлення) комунальних ЗМІ.

 

Нагадаємо, 4 грудня у Кіровограді журналісти вийшли на акцію протесту проти створення Міністерства у справах інформаційної політики. На головну площу міста вийшли близько 40 спіробітників ЗМІ різних форм власності. «Ми, журналісти Кіровоградської області, вважаємо неприпустимим наступ на свободу слова і вбачаємо, що створення Міністерства інформаційної політики несе загрози для демократичних засад, які є основою розвитку українського суспільства. У зв'язку з цим ми приєднуємося до спільної заяви руху "Стоп цензурі!"», - йдеться у зверненні журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5091
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду