Міністерству правди – бойкот

Міністерству правди – бойкот

3 Грудня 2014
6003
3 Грудня 2014
17:17

Міністерству правди – бойкот

6003
Відомству, якого не може бути в демократичній державі, мають оголосити бойкот перш за все самі медійники
Міністерству правди – бойкот
Міністерству правди – бойкот

Призначення 2 грудня 2014 року Юрія Стеця міністром інформаційної політики викликало в більшості медіаспільноти негативну реакцію.

 

По-перше, призначення Стеця відбулося без публічного обговорення з громадськими медіа-організаціями та представниками ЗМІ, що обіцяв на свої Facebook-сторінці сам Стець.

 

По-друге, голосування за призначення на посаду кума президента відбулося з порушенням: серед депутатів лунали пропозиції винести питання по Мінінформполітики за пакет голосування. Утім, голова Верховної Ради, представник президентської фракції Володимир Гройсман проігнорував ці пропозиції.

 

І по-третє, депутати голосували за призначення міністра відомства, якого ще не існує, а отже ніхто не знає чітких повноважень, функцій, бюджету, напрямів та методів роботи майбутнього Міністерства інформаційної політики, що є небезпечним прецедентом.

 

Сам Стець оголосив, що структура буде боротися з російською пропагандою. Але яким чином?

 

В Україні існує Держкомтелерадіо, конституційний орган, який формує та реалізує державну політику у сфері ТБ і радіомовлення, інформаційній та видавничій сферах, поліграфії ( ст. 3 положення «Про Держкомтелерадіо»). Отже, у створенні нового бюрократичного апарату, який завідує інформаційною політикою, немає сенсу.

 

2 грудня голова фракції БПП Юрій Луценко заявив, що міністерство буде продукувати течію, «задавати певні реперні точки, які повинні нас захистити від інформаційної агресії». Утім, з нового року в Україні планово не повинно залишитися жодного державного ЗМІ, а тому під яким примусом журналісти повинні будуть рухатися у цій «течії»? А якщо не будуть зобов'язані рухатися, тоді який сенс такого відомства?

 

Створення ще одного наглядового інформаційного монстра в Україні в контексті інших медіа-ініціатив влади викликає занепокоєння щодо планів згортання свободи слова.

 

Тому медіаспільноті варто об'єднатися і бойкотувати останню ініціативу влади. Що пропоную:

1) не запрошувати Юрія Стеця та працівників його майбутнього міністерства на ефіри каналів, не подавати його коментарі та його підлеглих на ТБ, радіо, друкованих та інтернет-ЗМІ;

2) уникати висвітлення діяльності міністерства, крім подачі інформації про зловживання у відомстві, тиску з боку міністерства на ЗМІ, запровадження цензури чи інших негативних регуляторних явищ.

3) при згадуванні міністерства, називати відомство «так званим» або брати Міністерство інформаційної політики у лапки. Або називати відомство Міністерством пропаганди, Міністерством дезінформації чи вже усталеним мемом Міністерством правди.

 

Таким чином існування міністерства буде делегітимізовуватися в очах суспільства, а отже, буде таким, що його рішення є необов'язковим для виконання, що в довгостроковій площині (термін від півроку до двох років) призведе до ліквідації непотрібного міністерства.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6003
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду