Політизація ЗСУ, «миротворець» Орбан, замах на Трампа: огляд інформаційних каналів за 15–17 липня 2024 року

Політизація ЗСУ, «миротворець» Орбан, замах на Трампа: огляд інформаційних каналів за 15–17 липня 2024 року

31 Липня 2024
239

Політизація ЗСУ, «миротворець» Орбан, замах на Трампа: огляд інформаційних каналів за 15–17 липня 2024 року

239
На «Еспресо» застерігали від політизації Збройних Сил, на «Прямому» раділи виходу зі слідчого ізолятора Романа Червінського, на 24-му цитували лист Медведчука Трампу.
Політизація ЗСУ, «миротворець» Орбан, замах на Трампа: огляд інформаційних каналів за 15–17 липня 2024 року
Політизація ЗСУ, «миротворець» Орбан, замах на Трампа: огляд інформаційних каналів за 15–17 липня 2024 року

Головними темами у вечірніх етерах чотирьох інформаційних каналів (24-й, «Еспресо», «FreeДом» і «Прямий») у ці липневі дні можна назвати замах на кандидата в президенти США Дональда Трампа, «миротворчі» вояжі світом угорського прем’єра Віктора Орбана і… події навколо народної депутатки від «Слуги народу» Мар’яни Безуглої.

Йшлося також про повернення 95 українців із російського полону, ймовірність змін в українському уряді, роковини збиття літака рейсу МН-17, підозру у вимаганні кількамільйонного хабаря, оголошену «слузі народу» Миколі Задорожньому.

Варто зазначити, що, як і раніше, всі канали щодня проводять збори на потреби Збройних Сил України.

Які теми, як саме і за чиєї участі обговорювали в праймтаймі чотирьох інформаційних каналів — в нашому огляді.

24-й: «солянка» від Орбана, «живчик» Трамп, лист Медведчука

15 липня провідними темами інформаційного вечора стали вояж прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з нібито «мирною місією» та замах на Дональда Трампа. На прохання ведучої Альбіни Підгірняк ці теми прокоментував керівник Центру громадської аналітики «Вежа» Валерій Клочок: за його словами, реакція Євросоюзу на «місію» Орбана була млявою і схожою на «деякий цирк». Щодо президентської кампанії у США гість висловив думку, що Джозеф Байден має відмовитися від участі у виборах.

Ведучий Олекса Кібкало обговорював «мирні ініціативи» Орбана з політтехнологом Тарасом Загороднім. За словами Загороднього, до мирного плану ініціативи Орбана не дотягують: «Не та вага, думаю, він зробив солянку з побажань Росії, Китаю…». Ведучий також поцікавився думкою гостя, чи замах на Трампа змінив щось у Трампі? Дещо дивне формулювання, адже навряд чи відповісти на це зміг би хто-небудь, крім самого Трампа… Натомість гість розказав, що шанси колишнього президента США на перемогу над нинішнім різко зросли: «Очевидно, що Байден не зніметься з виборів, і Трамп на його тлі виглядатиме живчиком». (Як бачимо, наполовину прогноз уже не справдився: Байден із виборів таки знявся).

16 липня попередні теми отримали продовження. Політичний коментатор Максим Несвітайлов, характеризуючи, на прохання ведучої Ольги Білан, висунутого Трампом у кандидати у  віцепрезиденти США Джея Ді Венса, сказав, що Венс — «це в будь-якому випадку краще, ніж Такер Карлсон». Гість також додав, що за дебатами кандидатів у віцепрезиденти поспостерігав би з задоволенням.

Ольга Білан та Максим Несвітайлов в етері «24 каналу»

Потім Ольга Білан упродовж чотирьох хвилин етерного часу цитувала лист підозрюваного у держзраді Віктора Медведчука (якого, як відомо, обміняли на українських полонених, і який зараз мешкає в Росії) Дональду Трампу про «український слід» у замаху на кандидата в президенти США. «Про це пише інформагентство ТАСС із посиланням на текст листа, який є в розпорядженні редакції», — повідомила ведуча. Щоправда, слово, яким Медведчук у своєму листі назвав Президента Зеленського, Ольга Білан повторювати відмовилася. «І ця… нехороша людина, як написав Медведчук, не зупиниться ні перед чим, щоб перешкодити вам виграти президентські вибори», — провадила вона далі. (Наступного дня, коли ведуча Альбіна Підгірняк розповідала про українських зрадників у Росії, канал відкритим текстом процитував висловлювання Медведчука і про «неонацистський режим» в Україні, і про «українського неонациста» і «негідника» Зеленського, ще й показав їх на екрані).

«Важко цитувати, читати, тим паче спиратися на прямі висловлювання цього персонажа, хоча я намагалася якомога легше вам це подати, — підвела риску Ольга Білан. — Тому що в прямому ефірі не хочеться про це говорити, та й узагалі ми сприймаємо це суто як російську пропаганду». Якщо важко і не хочеться, то, можливо, і не варто було, ще й так розлого?

Олекса Кібкало розпитував експерта з міжнародної безпеки Фонду «Демократичні ініціативи» Тараса Жовтенка про Джея Ді Венса, а також — чи готовий Трамп виконувати обіцянки Байдена.

17 липня Ольга Білан цікавилася зокрема реакцією політичного коментатора Володимира Фесенка на зустріч колишнього прем’єра Великої Британії Бориса Джонсона з Дональдом Трампом та обговорення ними України. «Я не здивований, тому що поінформований», — сказав Фесенко, повідомивши, що знав про контакти цих політиків. Вибір Трампом віцепрезидента багатьох в Україні насторожив, підтвердив гість, водночас не Венс в разі перемоги республіканця на виборах визначатиме зовнішню політику США. З вуст Фесенка пролунали й сакральні фрази на кшталт «саме за Трампа нам дали джавеліни» і «саме Трамп запровадив санкції проти Північних потоків». Ніби спохопившись, гість додав, мовляв, ніхто не каже, що за Трампа Україні буде краще, ніж за Байдена…

Цікаво, що увімкненням в етер гостей цього дня НЕ передувала заставка «Гість у студії», яка, як відзначалося в нашому попередньому огляді, дезорієнтувала глядачів.

Кореспондентка каналу Софія Назаренко вмикалася в етер зі Страсбурга, де відбувалося перше після виборів пленарне засідання Європарламенту, на якому євродепутати більшістю голосів ухвалили резолюцію на підтримку України й засудили неузгоджені зовнішньополітичні ініціативи угорського прем’єра Віктора Орбана. «Будь ласка, розповідай, що тобі відомо», — звернулася до колеги ведуча. Софія Назаренко втомлено зачитала зі свого гаджета те, що, власне, й так було вже відомо з інформаційних стрічок. Жодного запитання ведуча їй не поставила.

На каналі також щодня виходить детальний «Огляд бойових дій», який веде Андрій Дрозда.

«Еспресо»: «зародки монархії», політичний «кілер» Безугла, закінчення «квітково-букетного» періоду війни

15 липня, як і два наступних вечора, «Великий ефір Василя Зими» був без Василя Зими, якого заступав Юрій Фізер. Ведучий поговорив з експертом із виживання Ігорем Молоданом про те, як вберегтися від спеки, та з експертом «Української призми» Олександром Краєвим — про те, наскільки замах на Трампа може бути небезпечним для США. Також Юрій Фізер поскаржився, що «Еспресо» не запросили на «несподівану» пресконференцію Президента Зеленського. Чому деякі медіа не покликали на пресконференцію президента, ведучий запитав у експерта Бюро аналізу і політики Віктора Бобиренка, який раніше критично висловлювався на адресу влади. «Тих, хто не підспівує, не пускають», — радісно підтвердив пан Бобиренко.

Юрій Фізер та Віктор Бобиренко в етері «Еспресо»

У «Новому тижні» з Христиною Яцків та Андрієм Смолієм ведучі запропонували глядачам відповісти на запитання: «Чи вважаєте ви, що Трамп може виграти вибори?». До кінця програми 58% учасників опитування відповіли, що вважають, 42% — що не вважають.

У першій, доволі динамічній частині «Нового тижня» співрозмовниками ведучих були (по черзі) колишній посол України в США Володимир Єльченко, воєнний оглядач Олександр Коваленко й очільник Комітету виборців України Олексій Кошель. На думку Володимира Єльченка, з огляду на двопартійну підтримку України в США, було б великою помилкою обирати на виборах президента той чи той бік: «Минулого разу ми вже обпеклися». На запитання ведучого, чи зніметься Байден із виборів, гість відповів, що підстав для такого рішення очільника Білого дому не бачить. «Будь-який молодий демократ стовідсотково виграє у Трампа», але часу на розкрутку такого кандидата замало, сказав дипломат.

З Олексієм Кошелем ведучі обговорювали тему негараздів у бригадах Збройних Сил. «Ще б хотіли зачепити дуже обережно тему політизації в ЗСУ, — почала Христина Яцків. — Це, якщо дуже огульно сказати, перефразувавши Юрія Бутусова, питання впливу політичних рішень на рішення в Збройних Силах». Ведуча пояснила, що мається на увазі доручення головкома Олександра Сирського щодо перевірки ситуації в 59-й окремій мотопіхотній бригаді й з’ясування обставин нещодавніх втрат особового складу. Є сигнали й з інших бригад. Бутусов, мовляв, припускає, що руками захисників виконуються певні політичні замовлення. «Ми жодним чином не можемо коментувати дії нашого військового командування і військову доцільність, але де ця тонка межа, коли ми як громадянське суспільство вже помаленьку маємо долучитися до процесів, які довгий час викликають системну стривоженість?» — запитала Христина Яцків. Олексій Кошель погодився, що межа надзвичайно тонка, адже критика здатна зруйнувати й довіру до Збройних Сил. Він зазначив, що розмежував би критику з боку цивільних і критику з боку військових, військових журналістів, які глибоко в темі, відомих волонтерів. За його словами, є приклади, коли критика з боку військових журналістів привертала увагу до нагальних проблем, допомогла врятувати життя. Водночас хвиля критики з боку таких осіб, як народна депутатка Мар’яна Безугла, схожа на чітко зрежисовану і має на меті відставку Сирського, припустив Кошель.

Христина Яцків, Андрій Смолій та Олексій Кошель етері «Еспресо»

Ще однією темою, яку, за словами Андрія Смолія, довелося порушувати, стали підсумки проведеного «Детектором медіа» моніторингу телемарафону «Єдині новини» за квітень-червень 2024 року, згідно з якими після виходу з телемарафону Суспільного з випусків «Єдиних новин» зникли народні депутати від «Європейської солідарності». «Чи є це нормальним у країні, яка рухається до європейських інституцій?» — запитав ведучий. «У нас влада загалом намагається не помічати опозицію, — відповів Кошель. — А зараз, прикриваючись війною, це робити дуже зручно. Викинути опозиційні канали з етеру, викинути опозицію з політичного життя, забороняючи відрядження за кордон. Перепрошую, це не просто смішно, це шкідливо, це виставляє нас дикунами в очах Заходу. Це більше схоже на початкові форми монархії. А ціна такого ігнорування владою опозиції — залежність від колишніх ОПЗЖистів, які фактично стали складовою правлячої коаліції».

У другій частині програми тему критики на адресу військового керівництва ведучі обговорювали вже одне з одним. «Про що ця історія для тебе, Андрію?» — запитала Христина Яцків. За словами Смолія, для нього це означає, що «квітково-букетний» період у великій війні, на жаль, фактично закінчився», деструктивні речі поширюються тепер й на українське військо. Дісталося загалом владі, яка «не комунікувала», і зокрема народній депутатці Мар’яні Безуглій, яка «розпочала цькування» ще попереднього головкома ЗСУ Валерія Залужного. Смолій назвав Безуглу «зашквареною» політикинею, яка «облила брудом військове керівництво, попри це, лишається на своїх чільних, по суті, посадах», і виконавицею чиїхось узгоджень. «Людина цілеспрямовано займається певним політичним кілерством», — резюмував ведучий. «Але ж те, про що пише пані Безугла, так чи так підтверджують інші люди, які мають авторитет серед військових, досвід або ж самі є військовими!» — навела контраргумент Христина Яцків. На що Смолій відповів, що ці люди мають право говорити…

16 липня ведучий програми «Вердикт» Сергій Руденко запитував своїх глядачів та співрозмовників, чи настав час для переговорів із Росією. (До кінця програми «так» відповіли 14% учасників опитування, «ні» — 86%.)

Першим гостем ведучого був політик, дипломат, колишній посол України в США Валерій Чалий, розмова з яким торкнулася широкого кола питань — від річниць ухвалення Декларації про незалежність і набрання чинності закону України про забезпечення функціонування української мови до замаху на Трампа та «мирної місії» Орбана.

Однією з тем другої частини програми, учасниками якої стали народні депутати Олексій Кучеренко (фракція «Батьківщини», перший заступник голови Комітету з питань енергетики та ЖКГ), Ростислав Павленко (фракція «Європейської солідарності», Комітет з питань освіти, науки та інновацій) та Єлизавета Ясько (фракція партії «Слуга народу», голова підкомітету Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва), була відмова нардепам від «ЄС» на чолі з Петром Порошенком у дозволі на відрядження до США з метою взяти участь у Республіканському з’їзді. За словами Кучеренка, «влада не розуміє ситуації та не розуміє, що таке демократія», на думку Павленка, ця заборона на відрядження є «дуже негативним сигналом». Єлизавета Ясько, яку ведучий запитав, «чи це правильно», відповіла, що вона особисто належить до тих, хто вважає, що всі колеги повинні мати рівні можливості. «Чому так сталося — коментувати не мені», — сказала Ясько, додавши, що «слуг народу» теж іноді не відпускають у відрядження. 

17 липня з’ясувалося, що українці, принаймні глядачі «Еспресо», легковажно ставляться до підготовки до зими: на запитання ведучого «Вердикту» «чи готуєте ви свої помешкання до зимування без світла?» «так» відповіли лише 24% учасників опитування. 

Свого першого співрозмовника, колишнього командира взводу батальйону «Айдар» Євгена Дикого, Сергій Руденко попросив прокоментувати ситуацію на фронті. Натомість Дикий сказав, що там «нічого нового»: мовляв, росіяни розуміють, що далі Донеччини їм не просунутися, пік уже минув, далі ситуація змінюватиметься, хоч і повільно, на нашу користь. Основний розрахунок ворога — зламати наш тил, щоб ми почали благати про перемовини. Прокоментував Дикий і критику політиків на адресу військових. «Не можу вас не запитати ще про одну медійну спецоперацію, медійне торпедування Сирського народною депутаткою України Мар’яною Безуглою, даруйте, що я про неї згадую в етері…» — почав Руденко. «Слухайте, а давайте, ви її і запитаєте», — перебив ведучого гість. «Я запитую вас, як людину, яка має військовий досвід, яка знає, як армія сприймає політичні ігри навколо командирів, головнокомандувачів…» — наполягав ведучий. Зрештою Дикий визнав, що тема значно глибше, ніж пости однієї народної депутатки. «Ми ведемо величезну війну, де ставкою є виживання нашої країни, намагаючись при тому зберігати купу демократичних інститутів, — сказав він. — Ми під час війни не запровадили військової цензури, я не знайшов такого прикладу в інших країнах, які воювали… Такий рівень прав та свобод передбачає високий рівень свідомості і відповідальності, а ми всі — звичайні люди… Спільними зусиллями багатьох журналістів і політиків відкрито скриньку Пандори, коли питання зняття-призначення командирів розв’язуються в публічному просторі. Армія, демократична всередині, програє війну. Це небезпечна тенденція, яку треба зупиняти».

У другій частині програми політичні коментатори Олег Саакян і Максим Розумний коментували зокрема підсумки соціологічного дослідження, на замовлення «Дзеркала тижня» проведеного Центром Разумкова. Нагадаємо, 44% респондентів вважає, що час для початку офіційних мирних переговорів України та Росії настав. Не погоджуються з цим 35%, не визначились 21% опитаних. Також 46% опитаних вважають, що бути ухилянтом під час війни не соромно, і лише 29% дотримуються протилежної думки. Олег Саакян назвав міжнародне право «імпотентним», нездатним примусити агресора до цивілізованої мирної угоди. За словами Саакяна, війна надовго, а суспільство дезорієнтоване, фрустроване і боїться зими. Високий відсоток тих, хто виправдовує ухилянтство, Саакян пояснив недовірою до методів, якими влада здійснює мобілізацію. Максим Розумний теж вважає українське суспільство дезорієнтованим. На думку Розумного, партнери підштовхують Україну до реалізації китайського «мирного» плану, у кроці від якого — «припинення вогню без попередніх умов». Проте це буде не кінцем війни, а лише заморожуванням конфлікту.

«FreeДом»: День державності по-новому і по-старому, «фортеця в облозі», «бойові коти» Татарстану

15 липня (блок каналу «Інтер») ведучі Ірина Юсупова і Валерій Кліменко розпитували капітана І рангу запасу Андрія Риженка про те, куди вивели з Чорного моря останній сторожовий корабель Чорноморського флоту Росії, а також — про нову Морську стратегію України та спільні навчання Росії та Китаю. 

Оптимістичний сюжет про створення Україною «енергетичного щита» у відповідь на руйнування росіянами нашої інфраструктури доповнив коментар експерта з питань енергетики Геннадія Рябцева про падіння експорту російської нафти. За умови відсутності обстрілів у вересні-жовтні ситуація з відключеннями світла в Україні має стати відчутно кращою, обнадіяв ведучих і глядачів Рябцев. Економіст Ілля Несходовський своєю чергою сказав, що з ухваленням Держдумою прогресивної шкали оподаткування російська влада відкрила скриньку Пандори: тепер війна вимагає за неї заплатити, тож інвестиції скоротяться, кредити стануть менш доступними, бюджет наповниться лише в короткостроковій перспективі, а у довгостроковій зросте залежність Росії від Китаю.

Єдиною гостею-росіянкою вечора була політична аналітикиня Ольга Курносова, увімкненню якої передував сюжет про те, «чому не варто служити в російській армії». Обмеження інтернету й посилення мобілізації можуть підштовхнути російську молодь вийти на вулиці, припустила Курносова. Прокоментувала вона на прохання ведучої й черговий курйоз із російського побуту: керівник воєнно-патріотичного клубу з Татарстану розповів, що відправляє своїх домашніх улюбленців ловити мишей в окопах в Україні, і закликав усіх наслідувати його приклад, бо донецькі коти, мовляв, не можуть упоратися. За словами гості, росіянам і зокрема подібним котоводам заважають не миші, а відсутність порядку в головах, тобто розуміння, хто і навіщо розпочав війну, і якими можуть бути її наслідки.

Ірина Юсупова, Валерій Кліменко та Ольга Курносова в етері «FreeДом»

Темами щоденного інформаційно-аналітичного випуску «Наш час» стали День державності, який цього року в Україні відзначили 15 липня, а також підбиття підсумків «максимально успішного для України» саміту НАТО у Вашингтоні й ексклюзивний репортаж із передової.

До слова, в ролику про День державності, який кілька разів прокрутили в етері, звучала попередня дата цього свята — 28 липня. Вочевидь, в етер запустили торішнє відео, актуалізувати яке ніхто не здогадався.

16 липня (блок «1+1», ведучі Олександр Преподобний і Володимир Рабчун) підсумки саміту НАТО у вечірньому етері каналу підбивав політичний коментатор Володимир Фесенко, який позитивно оцінив наявність у декларації саміту НАТО слів про «незворотний шлях» до Альянсу для України. За словами Фесенка, це сигнал для Росії, що питання вступу нашої держави до НАТО не буде предметом торгів на майбутніх перемовинах. Загалом, на думку Фесенка, саміт у Вашингтоні був набагато продуктивнішим для України, ніж торішній у Вільнюсі: було, мовляв, багато конкретних рішень і механізмів, які дозволяють знизити залежність допомоги від політичної ситуації у США. Гість хотів також прокоментувати «миротворчі» вояжі Віктора Орбана, але ведучий Володимир Рабчун не дав, пояснивши, що це окрема тема етеру. 

В етері була добірка сюжетів: про розробку Сполученими Штатами для України нового боєприпасу ERAM дальністю до 400 км із коментарем воєнного експерта Олександра Коваленка; про замах на Трампа — з коментарем політтехнологині Катерини Одарченко; про те, що росіянам нічим і ніким воювати, тому вони кидають у бій непідготовлені підрозділи — з коментарем Дмитра Снєгирьова; про те, як українців Донеччини змушують воювати проти України, та про загородзагони — з коментарем Павла Лисянського; про допомогу Україні від Австралії. Загальний «меседж» зрозумілий: Україна тримається, натомість у росіян все погано.

Сюжет про допуск до Олімпійських ігор у Парижі спортсменів з Росії лише у «нейтральному» статусі, без прапора та гімну коментував російський соціолог Ігор Ейдман, за словами якого, навряд чи більшість зомбованих пропагандою росіян зрозуміє, що так сталося тому, що Росія почала війну проти України, а не внаслідок світової змови. Зрозуміє нібито меншість, яка й так розуміє, для решти, на думку гостя, створюється ефект «фортеці в облозі».

Підвищення податків у Росії цього вечора коментував російський економіст Ігор Ліпсіц.

17 липня (блок ICTV/СТБ) ведучі Анастасія Мазур та Сергій Єрьоменко відвели частину етерного часу показу своїх заздалегідь записаних інтерв’ю: Анастасії Мазур — із політичним коментатором Максимом Несвітайловим про ймовірність участі росіян у Другому саміті миру; Сергія Єрьоменка — з директоркою програм з питань безпеки центру «Українська призма» Анною Шелест про американські вибори.

Анастасія Мазур та Сергій Єрьоменко в етері «FreeДом»

В етер другий вечір поспіль вмикався Ігор Ліпсіц, цього разу — з коментарем щодо змін у російській армії: вперше в історії Росії робиться ставка не на призов, а на найманців, відповідно доводиться витрачати все більше грошей на тих, хто підписує контракти. Третій вечір поспіль вмикалася Ольга Курносова, за словами якої більшість росіян, що виїхали з країни, не просто прагнуть пересидіти війну, але й справді її не підтримують і не повернуться, поки не впаде диктаторський режим.

Сюжет про десяті роковини збиття у небі над Донеччиною літака авіакомпанії Malaysia Airlines рейсом MH-17, внаслідок чого загинули 298 людей, коментував теж росіянин, авіаексперт Вадим Лукашевич, який зокрема пояснив, чому трьох фігурантів справи суд у Гаазі засудив до довічного ув’язнення, а четвертого виправдав: суду, мовляв, не вистачило доказів.

Прямий: справа Червінського, «невиїзний» Порошенко, конкурс із метання кізяків у російській глибинці

15 липня у «Вечорі про головне» з Олександром Близнюком, гостями якого були народний депутат VIII скликання Віталій Сташук і економіст Олег Пендзин, з-поміж інших актуальних тем обговорювали підсумки опитування на замовлення «Дзеркала тижня» і Мар’яну Безуглу. На думку Пендзина, дані опитування свідчать лише про те, що люди змучені війною. Щодо Безуглої Олег Пендзин сказав, що «найгірше — це коли невелику правду загортають у велику купу брехні», і що «ворог використовує її як інформаційний привід». Сташук зі свого боку розповів, що Безуглій «приділяється багато часу», чого не було б, якби вона не обіймала високу посаду (голови підкомітету з питань демократичного цивільного контролю Комітету Верховної Ради з нацбезпеки, оборони та розвідки, з якої її 15 липня відкликали — «ДМ»). Загалом гості висловлювали схожі думки, не сперечалися, тож за такого підбору учасників не вийшло не те що балансу думок, але навіть просто цікавої дискусії.

У другій частині програми дипломат Костянтин Єлісєєв у відповідь на прохання ведучого прокоментувати наслідки «блокування» владою поїздки Петра Порошенка і депутатів від «Європейської солідарності» до США детально розповів, що під час З’їзду республіканців планувалися зустрічі українських депутатів із Трампом і кандидатом від республіканців у віцепрезиденти, а також, можливо, з кандидатами в міністри оборони та держсекретарі. «У результаті нікого з України там не було, шанс провести переговори змарновано», — резюмував Єлісєєв.

Олександр Близнюк та Костянтин Єлісєєв в етері каналу «Прямий»

У «Людях війни» з Матвієм Ганапольським обговорення Мар’яни Безуглої та зірваної поїздки Петра Порошенка до США продовжилося. Гість у студії, ексурядовець, а нині військовослужбовець Володимир Омелян назвав Безуглу «лялькою, згенерованою ШІ» і припустив, що руками депутатки «влада готує майданчик на після війни: мовляв, військові не були готові до війни». Тим часом заступниця голови фракції «Європейської солідарності» в Раді Ірина Геращенко, яка теж мала їхати до США, назвала заборону поїздки спочатку «дуже дріб’язковою і недалекоглядною», а згодом і взагалі злочином. 

У «Прямому контакті» Ганапольський обурювався «кричущою» поведінкою спікера Ради Стефанчука, який не відпустив депутатів від «Євросолідарності» на З’їзд республіканців; ділився враженнями від перегляду серіалу «Західне крило»; розповідав відому легенду про спартанців, які «на погрози якогось царя відповіли одним словом, ніколи не здогадаєтеся, яким! Якщо!». Зрештою Ганапольський сказав: «Це моя програма, роблю в ній все, що хочу!» Власне, це головне, що варто знати про «Прямий контакт» із Ганапольським.

  Матвій Ганапольський в етері програми «Прямий контакт» на каналі «Прямий»

16 липня у «Вечорі про головне» дискусія, на відміну від попереднього етеру, вдалася: воєнний експерт Іван Ступак і фінансист Сергій Фурса посперечалися зокрема щодо ідеї економічного бронювання. Фурса підтримував цю ідею, стверджуючи, що «бізнес знайде гроші, щоб заплатити за критичних людей». «Це означає відкупитися», — парирував Ступак. «У “відкупитися” негативна конотація, — заперечив Фурса. — Нам потрібні гроші на армію?». Ступак погодився, що гроші потрібні.  

17 липня у «Вечорі про головне» увагу приділили справі ексрозвідника Романа Червінського, якого звинувачують у перевищенні повноважень під час спецоперації на аеродромі «Канатове» у липні 2022 року, куди російський пілот-утікач мав перегнати військовий літак РФ, натомість прилетіли ворожі ракети. У слідчому ізоляторі ексрозвідник провів майже півтора роки. 17 липня 2024-го Червінського випустили зі слідчого ізолятора в Кропивницькому під заставу в дев’ять мільйонів гривень, внесену напередодні Петром Порошенком. На каналі показали зворушливий сюжет про зустріч Романа Червінського з Порошенком та іншими депутатами від «Євросолідарності».

Гостями у студії були політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач і голова партії «Громадянська позиція» Володимир Гірняк. Вони довго розмірковували, чи міг Червінський у тій ситуації діяти на свій розсуд. За словами Горбача, справа Червінського має всі ознаки замовної, а сам ексрозвідник — одна з найвідоміших жертв новітніх політичних репресій. 

(До слова, 18 липня Червінському обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту вже в рамках іншої справи — про хабар у 100 тисяч доларів США, який він нібито вимагав, видаючи себе за посадовця Державної фіскальної служби). 

Пізніше про справи Червінського у студії говорила народна депутатка від «Європейської солідарності» Софія Федина.

Також на зв’язку зі студією був депутат Європарламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс, коментар якого стосувався передусім резолюції Європарламенту щодо підтримки України та засудження візиту Орбана до Москви. Цю тему продовжила народна депутатка від «Слуги народу» Єлизавета Ясько, увімкнувшись в етер зі Швейцарії. Коли ведучий почав говорити, мовляв, потрібно докладати дипломатичних зусиль на різних майданчиках, подумалося, що зараз він теж запитає співрозмовницю про недопуск Петра Порошенка на З’їзд республіканців у США. Але ніт, Олександр Близнюк лише чемно подякував гості за коментар.

У «Прямому контакті» Матвій Ганапольський спочатку теж говорив про справу Червінського і показував зворушливе відео зустрічі ексрозвідника з депутатами від «Євросолідарності». Далі пішла чудернацька нарізка з висловлювань російського актора Охлобистіна, затятого пропутінця, та конкурсу з метання коров’ячих кізяків десь у російській глибинці. Ганапольський навіть запитав співрозмовника, політтехнолога Тараса Загороднього, чи взяв би той участь у такому конкурсі. Здивований Загородній відповів, що є прихильником європейських традицій і віддав би перевагу грі в шахи…

Матвій Ганапольський та Тарас Загородній в етері каналу «Прямий»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
239
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду