Лещенко вважає, що Янукович не переможе у виборах без контролю над інтернетом

5 Жовтня 2013
13230
5 Жовтня 2013
12:24

Лещенко вважає, що Янукович не переможе у виборах без контролю над інтернетом

13230
Лещенко вважає, що Янукович не переможе у виборах без контролю над інтернетом

Заступник головного редактора інтернет-видання «Українська правда» Сергій Лещенко вважає, що чинний президент Віктор Янукович не зможе перемогти у виборах 2015 року без контролю над інтернетом. Про це він сказав в інтерв'ю «Голосу Америки».

 

«Можливі будь-які сценарії, починаючи від того, що Facebook в Україні відключать на наступний день після виборів, щоб унеможливити мобілізацію громадян, і закінчуючи дискредитацією інтернет-видань, які зараз непідконтрольні владі. Останнє зараз відбувається з "Українською правдою"», - сказав Сергій Лещенко.

 

Відносну свободу українських інтернет-ЗМІ пан Лещенко пояснює тим, що уряду складно регулювати мережу: «Навіть інтернет-домени не контролюються урядами в багатьох країнах. Це найбільш болісний момент для влади - контролювати інтернет найважче, але без цього фактично неможливо побудувати авторитарний режим».

 

За його словами, український інтернет-простір сформувався фактично в часи президентства Віктора Ющенка, яке було для України перервою між авторитарними керівниками.

 

На думку Сергія Лещенка, українська влада не намагатиметься встановити технічний контроль над інтернетом, а спробує дискредитувати наявні видання та запустити впливові провладні - щоби контролювати інтернет-ЗМІ зсередини.

 

«Влада проґавила той момент, коли можна було інтернет взяти у лещата і фактично заморозити ситуацію, як це відбулося в Китаї чи в Росії. Проте влада все одно намагатиметься посилити свою присутність в інтернеті, бо без цього неможливо для нинішнього президента виграти вибори у 2015 році», - переконаний Сергій Лещенко.

 

Він вважає, що в цей період журналістів дискредитуватимуть, залякуватимуть у непрямі способи, ламатимуть поштові скриньки.

 

На думку Сергія Лещенко, журналістам під силу протидіяти наступу на інтернет-ЗМІ. «Закон про наклеп, який влада намагалася проштовхнути, вдалося зупинити за рахунок журналістської солідарності. У даному випадку журналістам також треба зібратися разом і робити все можливе, щоб не допустити сценарію, який дехто у владі та силових структурах для себе намалював на 2015 рік», - каже пан Лещенко.

 

Журналіст зазначив, що для значної частини українців інтернет уже став головним джерелом інформації паралельно з телебаченням.

 

Також він додав, що міжнародні організації незабаром звернуть увагу на погіршення ситуації зі свободою українських ЗМІ - появу сайтів-клонів «Української правди», злами поштових скриньок журналістів та викиди отриманої таким чином інформації в інтернет.

 

Нагадаємо, наприкінці серпня й на початку вересня паперові фальшивки, стилізовані під «Українську правду», з'явилися в Херсоні, Івано-Франківську, Полтаві та Кременчуці, згодом - у Тернополі, Полтавській та Сумській областях, у Чернігові.

 

На початку вересня редакція інтернет-видання «Українська правда» звернулася до правоохоронних органів із приводу випуску фальшивої газети з логотипом видання та запуску онлайн-двійника «Українська кривда». Представники видання розцінюють такі дії як спрямовані на дискредитацію «Української правди».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13230
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Владимир
3785 дн. тому
"На думку Сергія Лещенка, українська влада не намагатиметься встановити технічний контроль над інтернетом, а спробує дискредитувати наявні видання та запустити впливові провладні - щоби контролювати інтернет-ЗМІ зсередини." Это совершенно неправильно!!! Только СМИ ДОЛЖНЫ иметь право поливать дерьмом власть. Пусть даже за небольшие забугорные деньги. А власть их за это должна ПООЩРЯТЬ!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду